Géén toegevoegde suikers

Géén toegevoegde suikers

7 tips voor vuurwerkangst bij paarden

Posted in : on 20-01-2020

Paarden zijn van nature vluchtdieren en zullen in spannende situaties instinctief willen vluchten. Gelukkig zijn de meeste paarden niet of nauwelijks bang voor vuurwerk, maar wanneer je merkt dat ze toch onrustig of angstig worden van vuurwerk hebben we hier een aantal tips voor je in het geval van vuurwerkangst bij paarden!:

IN DE AANLOOP NAAR OUD EN NIEUW

1) Blijf kalm. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven en negeer de knallen. Door te doen of er niets aan de hand is breng je een zelfverzekerde indruk en rust over. Hoe meer ontspannen de situatie hoe rustgevender dit is voor je paard en voorkom je vuurwerkangst bij paarden.

2) Veiligheid. Zorg dat de stal veilig is zodat je paard zich niet kan verwonden wanneer hij toch in paniek zou raken. Als je paard in de wei staat is het belangrijk dat de omheining veilig en in orde is en er geen voorwerpen in het weiland bevinden waaraan hij zich kan bezeren.

3) Geen buitenritjes. Ga de confrontatie met vuurwerk uit de weg door even geen buitenritjes te maken. Probeer je paard wel zijn normale beweging te geven door bijvoorbeeld te rijden of longeren in de bak. Het opstallen van je paard kan er namelijk ook voor zorgen dat het onrustig wordt.

4) Extra ondersteuning. Naast de hierboven genoemde tips kun je je paard ook extra ondersteunen met een rustgevend supplement zoals Kamille, CBD olie of Magnesium Citraat. Is je paard erg snel geprikkeld, nerveus of sensibel dan kan Magnesium Relax Combi een uitkomst bieden. Deze mix van mineralen en kruiden heeft een rustgevend effect op je paard en zorgt voor extra ondersteuning in spannende of stressvolle situaties en heeft een langdurige werking. 

 

TIJDENS OUDEJAARSNACHT

1) Afleiding. Laat bijvoorbeeld de radio ‘s avonds aan staan zodat de knallen van het vuurwerk niet zo hard meer klinken. Wanneer je paard niet gewend is aan muziek laat deze hier dan alvast aan wennen in de weken voor oud en nieuw. Ook het geven van extra hooi kan zorgen voor wat meer afleiding.

2) Licht aanlaten. Laat het licht aan op de stal zodat de lichtflitsen van het vuurwerk minder opvallen.

3) Controle. Controleer regelmatig of je paard rustig is en heb je meerdere angstige paarden zet ze dan als dit mogelijk is niet naast elkaar.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!