100% Pure & Natuurlijke producten
100% Pure & Natuurlijke producten

Kruiden in de paardenweide

Nu het steeds warmer wordt, zullen paarden meer tijd doorbrengen in de wei. Naast alleen gras, groeien er ook hele nuttige kruiden in een paardenweide. Welke kruiden zijn goed voor je paard, en welke juist niet?

Weet jij wat er allemaal in een paardenweide groeit? Door vogels, een windvlaag of regenbui worden zaadjes verspreid en kan er van alles gaan groeien in een weiland. Uit angst voor giftige planten halen sommige mensen alles weg, maar dit is hartstikke zonde! Wel is het belangrijk dat je goed weet welke kruiden en planten nuttig zijn voor je paard, en welke juist gevaarlijk.

 

Planten en kruiden in de paardenweide herkennen

Naast gras groeit er van alles in een weiland. Denk hierbij aan een verschillende grassoorten, onschuldig onkruid maar ook licht giftige tot zeer giftige planten. Omdat giftige planten zichzelf helaas niet met een rode pijl kenbaar maken, is het belangrijk dat jij als paardeneigenaar giftige planten en kruiden kan herkennen. Als je paard op eigen grond staat, zal jij dan ook de verantwoordelijkheid moeten nemen om giftige planten uit het weiland te verwijderen. Maar ook als je paarden op een pensionstal in de wei staan kan je er niet vanuit gaan dat alles wat in de wei groeit veilig is om gegeten te worden. 

Om een veilige paardenweide te creëren, hoef je gelukkig echt geen doorgewinterde plantenkenner of bioloog te zijn. Wel is het belangrijk dat je de meest voorkomende planten en kruiden in een paardenweide leert te herkennen zodat je giftige kruiden op tijd uit het weiland kan verwijderen.

 

kruiden in de paardenweide

 

Geneeskrachtige kruiden in de paardenweide

Paarden die in de vrije natuur leven, eten wel 80 verschillende soorten planten, kruiden, bloemen en bomen. Dit is niet zo gek: sommige planten en kruiden zitten vol met vitamines, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen. Veel kruiden die groeien in een weiland zijn dan ook erg nuttig voor jouw paard. Dit zijn de meest voorkomende:

🌱 Paardenbloempaardenbloem werkt ontgiftend en bloedzuiverend en draagt bij aan een goede spijsvertering. 

🌱 Madeliefje – madeliefjes zitten bomvol vitamines en mineralen en hebben een ontstekingsremmende werking.

🌱 Brandnetelbrandnetel is rijk aan ijzer, silicium, mangaan en calcium en is goed voor de algehele weerstand en bloedsomloop.

🌱 Duizendblad – duizendblad is goed voor de spijsvertering en bloedsomloop en ondersteunt bij maag- en darmklachten.

🌱 Smalle weegbree – smalle weegbree ondersteunt de luchtwegen, spijsvertering en het herstellend vermogen van de huid. 

 

Plukken en drogen

Als jouw paard in een weiland staat waar allerlei kruiden groeien, heeft hij zelf vrije keuze in wat er gegeten wordt. Je kan er ook voor kiezen kruiden te plukken en bijvoorbeeld later op stal te geven als een echte traktatie. Dit kan vers, maar je kan de kruiden ook drogen om ze wat langer te maken. Met gedroogde kruiden kan je natuurlijk ook zelf je eigen kruidenmix maken!

Tip: Laat brandnetel altijd drogen voordat je het aan je paard voert. Verse brandnetels kunnen prikken in de mond en door het kruid te drogen verdwijnt het prikkelende effect.

 

Giftige kruiden in de paardenweide

Hoewel het heel leuk is om te herkennen welke planten en kruiden nuttig zijn voor jouw paard, is het allerbelangrijkste misschien wel om te herkennen welke kruiden juist niet gegeten kunnen worden. Sommige planten en kruiden die in een paardenweide groeien zijn namelijk giftig voor paarden. Controleer jouw weiland daarom altijd op giftige planten en verwijder ze met de wortel en al om te voorkomen dat de plant binnen no time weer teruggroeit. 

De bekendste en veel voorkomende giftige plant is Jacobskruiskruid. Dit kruid is te herkennen aan de gele meerbladige bloemetjes in een rozetvormige groeiwijze en veelvormige groen blad. Andere veel voorkomende giftige planten zijn heermoes, adelaarsvaren, vingerhoedskruid, wolfsmelk, boterbloem en meer. Leer deze plantjes te herkennen zodat je ze op tijd kan verwijderen uit het weiland.

Let ook op bomen die in en om het weiland staan. Giftig blad kan namelijk in het weiland vallen en opgegeten worden. Bekende bomen met giftig blad zijn de esdoorn, de eik en de acaciaboom. Ook planten en struiken die naast het weiland staan kunnen giftig zijn. Kijk uit dat jouw paard niet vanuit de wei een hapje kan nemen van een buxus- of taxusstruik. Deze struiken zijn, ook in een kleine hoeveelheid, zeer giftig voor paarden.

 

giftige kruiden in een paardenweide

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!