Lentekriebels of jeuk?

Lentekriebels of jeuk?

In de overgang naar het voorjaar kan de weerstand van je paard niet meer geheel optimaal zijn. De dagen worden langer en je paard begint misschien al wel met verharen, wat veel energie kost. Daarnaast kan het voorjaar ook ongemakken met zich meebrengen zoals vliegen, mugjes, pollen die door de lucht dwarrelen en het eerste voorjaarsgras. Gelukkig hebben we allerlei fijne producten die er voor zorgen dat je paard fit en gezond het voorjaar in galoppeert!

Zomereczeem. Ook wel bekend als staart- en maneneczeem (SME) of Sweet-Itch, wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor het speeksel van een mugje, de Culicoïdes Robertii, ook wel knut genoemd. Zomereczeem is de meest voorkomende allergie bij paarden. De hevige jeuk zorgt ervoor dat veel paarden onophoudelijk en vaak tot bloedens toe schuren, met als gevolg geïrriteerde en verdikte plekken op de huid, met name tussen de manen en bij de staart. Vanaf het voorjaar tot diep in het najaar zijn de knutten namelijk actief.

HorseFlex kruiden Zomermix geeft verlichting bij jeuk, schuren en verminderd de afweerreactie op muggenbeten. Voor het beste resultaat geef je de mix vroeg in het seizoen, voordat de muggen er zijn.!

Welke paarden zijn gevoelig voor zomereczeem? Ieder paard wordt wel eens gestoken worden door een knut. Gelukkig krijgen lang niet alle paarden last van staart- en maneneczeem. SME komt voor in elk paardenras, waarbij sommige rassen gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van de allergie zoals Friezen, Fjorden, Halflingers, IJslanders en Shetlanders. Ook zie je dat in bepaalde lijnen en families de aandoening vaker voorkomt.

Symptomen kunnen zijn: Hevige jeuk, schuren aan de staart en manen, afgebroken staart en manen, kale plekken, verdikte huid van manenkam en staartwortel, open wonden aan staart en manen.