Géén toegevoegde suikers

100% Pure & Natuurlijke producten

Lentekriebels of SME (zomereczeem)?

Posted in : on 22-02-2023

De overgang naar het voorjaar kan verschillende gemakken, maar helaas ook ongemakken met zich meebrengen. Het is natuurlijk heerlijk dat je paard weer vaker de weide in kan en dat de dagen langer worden, waardoor je meer tijd hebt voor een heerlijk buitenritje. Maar helaas wordt dit buitenzijn wel eens flink verpest door al die nare vliegen, mugjes, pollen die door de lucht dwarrelen en het eerste suikerrijke voorjaarsgras. Ook SME (zomereczeem) kan een oorzaak zijn van een paard die jeuk heeft. Gelukkig hebben we allerlei fijne producten die je paard ondersteunen in het voorjaar en zomerseizoen!

In deze blog lees je meer over SME en andere zomer- en lentekriebels bij paarden. Ook geven we je tips om zomereczeem te managen. Lees snel verder!

 

Zomer- en lentekriebels bij paarden

Een beetje jeuk is normaal en typerend voor paarden in het voorjaar en in de zomer. Jeuk kan komen door bijvoorbeeld loszittende haren tijdens het verharen, rondvliegende insecten of opgedroogd zweet. Heeft je paard veel last van insecten als (steek)vliegen, muggen en dazen? Een natuurlijke insectenwerende spray kan hierbij verlichting bieden.

Wanneer jeuk de overhand neemt en je paard er meer last van heeft dan normaal lijkt, is er waarschijnlijk meer aan de hand. Meestal heb je als paardeneigenaar wel door dat jouw paard last heeft van overmatige jeuk. Een paard met veel jeuk zal verlichting zoeken door zijn hoofd, hals en staart te schuren tegen allerlei obstakels, zoals hekken, staldeuren en drinkbakken.  In de loop der tijd zal de huid door het schuren kapotgaan en kunnen er lelijke wonden en kale plekken ontstaan. Laat jouw paard signalen van overmatige jeuk zijn? Dan is de kans helaas groot dat jouw paard last heeft van zomereczeem.

Zomereczeem

Zomereczeem, ook wel bekend als staart- en maneneczeem (SME) of Sweet-Itch, wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor het speeksel van een mugje, de Culicoïdes Robertii, ook wel knut genoemd. SME is de meest voorkomende allergie bij paarden. De hevige jeuk zorgt ervoor dat veel paarden onophoudelijk en vaak tot bloedens toe schuren, met als gevolg geïrriteerde en verdikte plekken op de huid, met name tussen de manen en bij de staart. Vanaf het voorjaar tot diep in het najaar zijn de knutten namelijk actief.

 

Welke paarden zijn gevoelig voor zomereczeem? 

Ieder paard wordt wel eens gestoken worden door een knut. Gelukkig krijgen lang niet alle paarden last van staart- en maneneczeem. Hoewel zomereczeem voorkomt bij elk paardenras, zijn sommige rassen gevoeliger voor het ontwikkelen van een allergie. Dit zijn bijvoorbeeld Fjorden, Haflingers, Shetlanders, Friezen en IJslanders. Daarnaast lijkt de kans groter dat een paard last krijgt van SME wanneer zijn voorouders er ook last van hebben.

Symptomen kunnen zijn: Hevige jeuk, schuren aan de staart en manen, afgebroken staart en manen, kale plekken, verdikking van de huid bij de manen en staartwortel, open wonden aan staart en manen.

 

Je paard ondersteunen bij zomereczeem

Om zomereczeem te voorkomen, moet je proberen om zo min mogelijk knutten in contact laten komen met je paard. Zo kan je proberen jouw paard in een open weiland te zetten met veel wind, in plaats van op een beschutte plaats met weinig wind. Omdat dit in veel gevallen niet zomaar te realiseren is, kan je ook gebruik maken van een eczeemdeken. Met een eczeemdeken pak je een paard helemaal in (hals, romp, buik en staartwortel) waardoor knutten je paard niet kunnen steken.  Een eczeemdeken is helaas vaak geen volledige oplossing wanneer een paard al last heeft van SME. Het paard zal dan alsnog gaan schuren en mogelijk de deken kapotmaken waardoor de knutten weer vrij spel hebben.

Gelukkig zijn er ook manieren om jouw paard van binnenuit te ondersteunen. De kriebel zomermix is een 100% natuurlijk supplement van brandnetel, fenegriek, goudsbloem, kamille, mariadistel, paardenbloem en zoethout. Deze natuurlijke ingrediënten dragen bij aan een gezonde vacht, staart en ondersteunt het natuurlijk herstellend vermogen van de huid. Zo maakt het de huid weerbaarder voor insectenbeten en heeft een verlichtend effect op zomerkriebels.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!