Gratis verzending vanaf € 17,50

Gratis verzending vanaf € 17,50

Lentekriebels of SME?

Posted in : on 14-03-2020

De overgang naar het voorjaar kan verschillende gemakken, maar helaas ook ongemakken met zich meebrengen. Het is natuurlijk heerlijk dat je paard weer vaker de weide in kan en dat de dagen langer worden, waardoor je meer tijd hebt voor een heerlijk buitenritje. Maar helaas wordt dit buitenzijn wel eens flink verpest door al die nare vliegen, mugjes, pollen die door de lucht dwarrelen en het eerste suikerrijke voorjaarsgras. Ook SME kan een oorzaak zijn van een paard die jeuk heeft. Gelukkig hebben we allerlei fijne producten die je paard ondersteunen in het voorjaar en zomerseizoen!

 

Lees hier meer over SME, een van de meest voorkomende voorjaarskriebels bij paarden.

 

Zomereczeem. Ook wel bekend als staart- en maneneczeem (SME) of Sweet-Itch, wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor het speeksel van een mugje, de Culicoïdes Robertii, ook wel knut genoemd. Zomereczeem is de meest voorkomende allergie bij paarden. De hevige jeuk zorgt ervoor dat veel paarden onophoudelijk en vaak tot bloedens toe schuren, met als gevolg geïrriteerde en verdikte plekken op de huid, met name tussen de manen en bij de staart. Vanaf het voorjaar tot diep in het najaar zijn de knutten namelijk actief.

Welke paarden zijn gevoelig voor zomereczeem? Ieder paard wordt wel eens gestoken worden door een knut. Gelukkig krijgen lang niet alle paarden last van staart- en maneneczeem. SME komt voor in elk paardenras, waarbij sommige rassen gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van de allergie zoals Friezen, Fjorden, Halflingers, IJslanders en Shetlanders. Ook zie je dat in bepaalde lijnen en families de aandoening vaker voorkomt.

Symptomen kunnen zijn: Hevige jeuk, schuren aan de staart en manen, afgebroken staart en manen, kale plekken, verdikte huid van manenkam en staartwortel, open wonden aan staart en manen.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!