100% Pure & Natuurlijke producten
<15.00 besteld, zelfde dag verzonden

Een fit paard in het najaar en de winter

Posted in : on 07-11-2022

Een fit paard in het najaar en de winter.

Paarden kunnen van nature heel goed omgaan met alle veranderingen tijdens de koudere maanden. Maar in sommige gevallen kan je paard vatbaarder zijn voor typische ‘’winterkwaaltjes’’. Denk bijvoorbeeld aan stijve spieren of een verlaagde weerstand. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je paard op een natuurlijke wijze extra te ondersteunen en zo de kans op vervelende kwaaltjes te verkleinen. We hebben de 5 meest voorkomende kwaaltjes voor je op een rij gezet. Waar moet je op letten en hoe kan je jouw paard extra ondersteunen? Lees snel verder voor een fit paard in het najaar en de winter.

 

1. Stijve spieren

Tijdens de koudere maanden krijgen veel paarden minder beweging. De weidegang is beperkt en daarnaast worden veel paarden minder intensief getraind zodra het buiten kouder wordt. Als gevolg hiervan is de doorbloeding van de spieren vaak minder goed en kunnen de spieren van je paard stijf worden. Het is belangrijk om dan wat meer aandacht te besteden aan de warming-up en de cooling down van de spieren. Stap daarom wanneer je gaat rijden wat eerder op en gebruik eventueel een uitrijdeken wanneer je paard geschoren is. Daarnaast kan je de spieren van je paard extra ondersteunen met natuurlijke vitamine E, magnesium of aminozuren zoals Lysine, Methionine en Threonine.

 

2. Gevoelige hoeven

Lage temperaturen en het langdurig in een natte en modderige weide staan kan de hoeven van je paard gevoeliger maken. Wanneer hoeven te lang nat zijn, kan de straal van de hoef zacht worden. In een zachte straal gaan graag bacteriën zitten en daarom is het belangrijk dat je de hoeven schoon en zo droog mogelijk houdt. Daarnaast zorgt de lage temperatuur weer voor andere problemen. Wanneer de grond bevriest en hard wordt, kunnen de hoeven uitdrogen en zo kwetsbaar worden. Ook dan hebben de hoeven wat extra aandacht nodig. Naast een goede hygiëne en dagelijkse verzorging van de hoeven, kan de hoefkwaliteit ook van binnenuit extra ondersteunt worden. Denk dan aan bijvoorbeeld biotine, zwavel, vitamine B en C, selenium en zink. Lees meer over hoefproblemen bij paarden in de online blog!

 

3. Luchtwegproblemen

In de herfst en winter krijgen paarden sneller te maken met luchtwegproblemen. Luchtwegproblemen bij paarden worden vaak veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan irriterende stoffen in de lucht zoals stof, schimmels en ammoniak. In de zomer zullen veel paarden vers gras eten als ruwvoer, maar zodra het najaar in aantocht is veranderd dat naar ‘droog’ ruwvoer, zoals hooi of kuil. Hier komt van nature meer stof bij vrij. Daarnaast komen paarden met de koudere temperaturen langer op stal te staan waardoor ze nog meer last kunnen krijgen van de irriterende stoffen. Maar ook een lage weerstand kan je paard vatbaarder maken voor een virusinfectie. Met kruiden zoals fenegriek, longkruid, koningskaars en zwarte komijn kunnen de luchtwegen van binnenuit extra ondersteund worden.

 

4. Verlaagde weerstand

Een gezond en fit paard begint bij een sterke weerstand. Net zoals bij mensen, kan ook bij paarden de weerstand wat verminderen bij het dalen van de temperatuur. Maar juist in deze periode is een goede weerstand belangrijk. Het helpt je paard beter om te kunnen gaan met alle veranderingen tijdens het najaar en de winter. Daarnaast zijn er verschillende voedingsstoffen zoals rozenbottel, Echinacea, L-Lysine, Cat’s Claw en brandnetel die de weerstand van je paard extra ondersteunen.

 

5. Darmflora uit balans

Paarden hebben een gevoelige darmflora wat in de meeste gevallen uit balans raakt door een plotselinge verandering in het voer, het binnenkrijgen van te veel zand, wormen of na het gebruik van medicatie. De (gedeeltelijke) overgang van weide naar stal en daarbij de verandering in ruwvoer van gras naar hooi of kuil kan dus de darmflora van jouw paard uit balans brengen. Verschillende kruiden zoals oregano, alsemkruid, kruidnagel en rozemarijn kunnen bijdragen aan een goede balans van bacteriën, gisten en schimmels in de darmen.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!