Klantenbeoordeling 9,5!
<15.00 besteld, zelfde dag verzonden

Hoefproblemen bij paarden

Posted in : on 25-08-2021

Gezonde hoeven vormen de basis voor een gezond en soepel paard, maar helaas hebben toch veel paarden last van hoefproblemen. In sommige situaties hebben de hoeven van paarden meer te verduren, waardoor naast de dagelijkse verzorging zoals uitkrabben ook een extra ondersteuning van binnenuit kan bijdragen aan het behoud van gezonde en sterke hoeven. Voorbeelden van veel voorkomende problemen aan de hoeven zijn scheurtjes en kloven in de hoornwand, langzaam groeiende hoeven, brokkelhoeven en gevoelige zolen. Lees in deze blog alles over een goede hoefverzorging, wat je kan doen bij hoefproblemen en nog belangrijker hoe je ze kan voorkomen.

 

Wat zijn de meest voorkomende hoefproblemen bij paarden?

Er bestaan veel verschillende hoefproblemen bij paarden. Met uiteenlopende oorzaken zoals verkeerde belasting, mindere kwaliteit van de hoef, onvoldoende dagelijkse verzorging, een bacterie, schimmel of een ontsteking. We hebben de meest voorkomende hoefproblemen bij paarden hier voor je op een rijtje gezet:

  • Rotstraal: Ontstaat vaak door een vuile stal of onvoldoende hoefverzorging. Bacteriën en schimmels ontwikkelen zich in de staalgroeve en/of straalkussen wat kan gaan ontsteken. Dit is erg pijnlijk en brengt een erg onaangename geur met zich mee.
  • Zool of hoefzweer (pododermatitis): Door een beschadiging van de zool, de wand of via de witte lijn kan er vuil naar binnen dringen. De hoeflederhuid raakt dan ontstoken.
  • Brokkelhoeven: Wanneer de hoeven te droog zijn, kunnen deze vanaf de draagrand gaan brokkelen. Ook onvoldoende beweging of het te lang dragen van ijzers kan hier een oorzaak van zijn.
  • Hoefbevangenheid: Ook wel laminitis genoemd, een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen. Het hoefbeen is door middel van hoeflamellen aan de hoefwand bevestigd. Wanneer deze lamellen gaan ontsteken veroorzaakt dit zwellingen, druk en veel pijn bij het paard.
  • White line disease: Hierbij wordt de witte lijn aangetast door een schimmel en/of bacterie. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een losse hoefwand.
  • Nageltred: Als een paard met zijn hoef in iets scherps stapt en het voorwerp de hoef binnendringt wordt dit nageltred genoemd.

 

Wat te doen bij hoefproblemen?

De hoeven van het paard worden elke dag belast, hierdoor is het natuurlijk belangrijk dat ze in goede conditie zijn en blijven. Helaas komen hoefproblemen vaak voor bij paarden en is het belangrijk dat je de hoeven van je paard goed verzorgt en altijd goed in de gaten houdt. Maar wat moet je nu doen wanneer je paard toch last heeft van zijn hoeven?

  • Wanneer je paard pijn in een van zijn voeten heeft, zal hij deze gaan ontlasten. Het is aan te raden dan direct adequaat te handelen. 
  • Afhankelijk van de ernst van het hoefprobleem is het belangrijk hulp in te schakelen van een deskundige zoals de dierenarts of erkende hoefsmid. Die zal het probleem goed kunnen vast stellen en het juiste behandelplan bepalen.

 

Voorkomen van hoefproblemen

Een goede dagelijkse verzorging, gezonde voeding en een regelmatige controle van de hoefsmid vormen toch wel de basis voor het behoud van gezonde en sterke hoeven. Maar wat kan je nog meer doen om de hoeven van je paard in een optimale conditie te houden. We geven je een aantal tips:

  • Voorkom overgewicht: Door je paard of pony goed op gewicht te houden voorkom je een zwaardere belasting van de hoeven. Daarnaast kan overgewicht een trigger zijn voor het ontwikkelen van hoefbevangenheid.
  • De juiste vochtbalans: De hoeven van een paard hebben genoeg vocht nodig om niet te gaan brokkelen. In de zomer kunnen hoeven snel uitdrogen en is het goed je paard dan regelmatig even in het water te laten staan.
  • Schone stal: Een goede hygiëne bij paarden is natuurlijk belangrijk voor het algehele welzijn van het paard. Voorkom dan ook dat je paard te lang in een natte of vuile stal staat. Urine en mest bevatten ammoniak wat de hoeven van je paard gemakkelijk aantast en hoefproblemen zoals rotstraal kunnen veroorzaken. Zorg voor een goede bodembedekking en mest (het liefst iedere dag) de stal goed uit.

 

Extra ondersteuning van binnenuit:

Naast alle bovenstaande tips kan een extra ondersteuning van binnenuit bijdragen aan het verkleinen van de kans op hoefproblemen bij je paard of pony. Denk hierbij aan extra biotine, zwavel, vitamines zoals B en C, methionine, natrium, selenium en zink. Allemaal belangrijke bouwstoffen voor het behoud van gezonde en sterke hoeven. De meest gekozen supplementen ter ondersteuning van de hoeven zijn:

Hoef Support helpt de hoornige structuren gezond te houden, maakt de hoeven minder gevoelig en ondersteunt de aangroei van gezonde elastische nieuwe hoef. Het helpt de hoeven sterk en gezond te houden. Daarnaast is dit product niet alleen goed voor de hoeven, maar draagt het ook bij aan goede kwaliteit van de huid én de vacht. Het laat de vacht weer glanzen en zorgt het voor een mooie diepe vachtkleur! Speciaal voor paarden die net iets meer nodig hebben dan extra biotine!

Natuurlijke Silicium afkomstig uit bamboe. Voor sterke hoeven, botten en gezond kraakbeen. Het mineraal silicium, ook wel bekend als kiezelzuur, is een belangrijke bouwstof voor kraakbeen en bindweefsel. Silicium komt in verschillende natuurlijke bronnen voor zoals ook in bamboe.

Biotine-MSM draagt bij aan het behoud van gezonde hoeven, vacht en de huid. Biotine heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van een eiwit met de naam keratine. Keratine vormt de basis van allerlei zaken in een paardenlichaam, waaronder huid, haren en hoeven. MSM (een natuurlijke bron van zwavel), is een verbindingsstof van collageen het belangrijkste bestanddeel van kraakbeen, en zorgt voor een goede doorbloeding.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!