Gratis verzending vanaf € 17,50

Alleen natuurlijke ingrediënten

Vuurwerkangst bij paarden en honden

Posted in : on 04-11-2020

Over het algemeen lijken paarden minder angstig voor vuurwerk dan honden. Dat lijkt op zicht best vreemd aangezien paarden toch van nature vluchtdieren zijn. Hoe zou dat komen? En wat kun je doen als je paard of hond toch angstig is voor vuurwerk? Gemiddeld gezien zijn er rondom de jaarwisseling de meeste problemen met honden en zien we ook meer vragen voor hulp rondom vuurwerkangst bij honden dan bij paarden. Er zijn veel verklaringen voor de mogelijke verschillen tussen hond en paard waarvan we er een aantal uitlichting in deze blog. Daarnaast geven we diverse tips die jouw paard of hond kunnen helpen de angst te verminderen.

 

Verschil tussen vuurwerkangst bij paard en hond

 • De omgeving.
  De stalling van een paard is vaker in het buitengebied en niet in een woonwijk waar meestal meer vuurwerk wordt afgestoken tijdens de jaarwisseling.
 • Gewenning.
  Paarden zijn gemiddeld langer buiten dan honden. De afstand van het vuurwerk tot het paard is vaak groot en stap-voor-stap wordt er meer vuurwerk afgestoken, waardoor paarden beter kunnen wennen aan het vuurwerk. Voor honden is dat anders, doordat de meeste huizen goed zijn geïsoleerd en honden meer binnen leven. Ze ervaren dan buiten tijdens het uitlaten vaak intenser en van veel dichterbij het vuurwerk, waardoor ze dus minder kunnen wennen aan het vuurwerk.
 • Reukvermogen.
  Honden zijn erg gevoelig en hebben een veel beter reukvermogen dan paarden. De geur van buskruit kan bij een hond al angst opwekken, soms al zonder dat er een knal is. Wanneer je hond buskruit ruikt is hij direct alert of bang voor de knal die gaat volgen, waardoor het kan dus zijn dat je hond heel de maand gestresst is.

 

4 tips voor je paard met vuurwerkangst

 • Blijf kalm. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven en negeer de knallen. Door te doen of er niets aan de hand is breng je een zelfverzekerde indruk en rust over. Hoe meer ontspannen de situatie hoe rustgevender dit is voor je paard en voorkom je vuurwerkangst bij paarden.
 • Veiligheid. Zorg dat de stal veilig is zodat je paard zich niet kan verwonden wanneer hij toch in paniek zou raken. Als je paard in de wei staat is het belangrijk dat de omheining veilig en in orde is en er geen voorwerpen in het weiland bevinden waaraan hij zich kan bezeren.
 • Geen buitenritjes. Ga de confrontatie met vuurwerk uit de weg door even geen buitenritjes te maken. Probeer je paard wel zijn normale beweging te geven door bijvoorbeeld te rijden of longeren in de bak. Het opstallen van je paard kan er namelijk ook voor zorgen dat het onrustig wordt.
 • Extra ondersteuning. Naast de hierboven genoemde tips kun je je paard ook extra ondersteunen met een rustgevend supplement zoals Kamille, of Magnesium Citraat. Is je paard erg snel geprikkeld, nerveus of sensibel dan kan Magnesium Relax Combi een uitkomst bieden. Deze mix van mineralen en kruiden heeft een rustgevend effect op je paard en zorgt voor extra ondersteuning in spannende of stressvolle situaties en heeft een langdurige werking. 

 

4 tips voor je hond met vuurwerkangst

 • Blijf kalm. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven en negeer de knallen. Door te doen of er niets aan de hand is breng je een zelfverzekerde indruk en rust over. Hoe meer ontspannen de situatie hoe rustgevender dit is voor je hond en voorkom je vuurwerkangst.
 • Deuren, ramen en rolluiken sluiten. Door deuren, ramen en rolluiken gesloten te houden kun je je hond enigszins beschermen tegen de herrie van buitenaf. Veel honden worden hierdoor al een stuk rustiger. De flits van sommige soorten vuurwerk kan voor sommige honden ook al een probleem en een stressveroorzaker zijn, dus als je geen rolluiken hebt is het alsnog handig om iets voor de openingen te hangen.
 • De hond aanlijnen. Niet meer naar buiten gaan is natuurlijk geen optie, je hond zal toch zijn behoefte moeten doen. Om de wandelrondjes zo stressvrij mogelijk te maken kun je het beste overdag langs rustige plekken lopen of in het bos. Houd je hond altijd aan de lijn, ook als je op een rustige plek bent kun je verrast worden. Het risico dat je hond van schrik wegloopt en je hem niet meer terugvindt moet je niet onderschatten.
 • Extra ondersteuning. Naast de hierboven genoemde tips kun je je hond ook extra ondersteunen met een rustgevend supplement zoals Kalm & Relax. Deze poedermix van mineralen en kruiden heeft een rustgevend effect op je hond zonder te versuffen. Het zorgt voor extra ondersteuning in spannende of stressvolle situaties en heeft een langdurige werking. Het product werkt direct en helpt je hond bij de eerste knallen. Na 3 tot 4 weken heeft het een optimale werking en daarom is het goed al op tijd te beginnen met het geven van dit product.

 

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!