Klantenbeoordeling 9,5!
Klantenbeoordeling 9,5!

Vuurwerkangst bij paarden

Posted in : on 12-12-2023

Vuurwerkangst bij paarden is iets waar niet iedereen bij stilstaat. Paarden lijken over het algemeen minder angstig voor vuurwerk dan andere (huis)dieren en we kennen vuurwerkangst dan ook voornamelijk bij honden en katten. Toch zijn paarden van nature vluchtdieren en komt vuurwerkangst ook bij paarden voor. In deze blog leggen we uit op welke manieren paarden stress kunnen ervaren door vuurwerk en hoe je vuurwerkangst kan signaleren. Ook geven we tips om de angst te voorkomen en om je paard van binnenuit te ondersteunen bij stress en angst met supplementen

 

Vuurwerkangst en paarden

Paarden zijn van nature vluchtdieren. Wanneer paarden schrikken zal dus hun eerste instinct zijn om weg te rennen. Toch zullen de meeste paarden niet bang zijn voor vuurwerk. Dit heeft te maken met een aantal factoren. 

Ten eerste staan paarden vaak in een wat afgelegen omgeving. Of ze nou op stal staan of in een weiland: de meeste paarden leven in buitengebieden. Het vuurwerk wordt tijdens oud en nieuw meestal afgestoken in woonwijken, waardoor de knallen ver weg zijn en minder hard klinken voor paarden.

Naast de afstand, krijgen de meeste paarden de kans om al te wennen aan het vuurwerk voordat het oudejaarsnacht is. Paarden staan gemiddeld lang buiten en stap-voor-stap wordt er, in de aanloop naar oud en nieuw, steeds meer vuurwerk afgestoken. Al het kabaal komt zo niet in één keer, maar paarden kunnen er langzaam aan wennen. Het kan best voorkomen dat een paard schrikt vuurwerk dat al vóór oudejaarsnacht wordt afgestoken. Toch zal het grootste gedeelte van de paarden in de kudde of op stal rustig blijven, waardoor ook angstige paarden vaak al leren dat ze de knallen niet hoeven te associëren met gevaar.

Stress en angst bij een paard herkennen

Hoewel de meeste paarden rustig blijven, kan het toch gebeuren dat jouw paard stress en angst ervaart door vuurwerk. Het is belangrijk om te weten waarop je moet letten, zodat je op tijd kan handelen. Je kan stress en angst bij paarden herkennen door onder andere de volgende signalen: 

  • Briesen en snuiven
  • Zichtbaar oogwit
  • Spanning in het lichaam
  • Trillen
  • Steigeren en bokken
  • Plotselinge agressie
  • Schrikachtige bewegingen
  • Bevriezen of juist op hol slaan

 

Tips om vuurwerkangst bij paarden te verminderen

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om vuurwerkangst bij voorbaat al te verminderen. Hieronder een aantal tips om jouw paard zo min mogelijk angst en stress door vuurwerk te laten ervaren.

Blijf kalm. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven en negeer de knallen. Door te doen alsof er niets aan de hand is breng je een zelfverzekerde indruk en rust over. Hoe meer ontspannen de situatie, hoe rustgevender dit is voor je paard. Merk je dat je paard erg schrikachtig wordt? Praat dan op een rustige toon tegen je paard om over te brengen dat er geen gevaar dreigt.

Veiligheid. Zorg dat de stal veilig is zodat je paard zich niet kan verwonden wanneer hij toch in paniek zou raken. Als je paard in de wei staat is het belangrijk dat de omheining veilig en in orde is en er geen voorwerpen in het weiland bevinden waaraan hij zich kan bezeren. 

Omgeving. Zorg ervoor dat de omgeving, voor zover dat kan, zo rustig mogelijk is. Ga bijvoorbeeld even langs bij de buren en vraag of ze rekening willen houden met de paarden tijdens oud en nieuw. Zet op stal twee angstige paarden liever niet naast elkaar, maar zet een rustig, vertrouwd paard naast een paard dat vuurwerk spannend vindt. Het kan ook helpen om de lampen op stal aan te houden zodat eventuele flitsen van vuurwerk minder opvallen. 

Geen buitenritjes. Ga de confrontatie met vuurwerk uit de weg door even geen buitenritjes te maken. Probeer je paard wel zijn normale beweging te geven door bijvoorbeeld te rijden of longeren in de bak. Het opstallen van je paard kan er namelijk ook voor zorgen dat hij onrustig wordt. 

Afleiding. Biedt paarden genoeg afleiding tijdens oudejaarsnacht. Zorg ervoor dat er genoeg ruwvoer beschikbaar is rond middernacht zodat je paard wat te knabbelen heeft als afleiding. Staat de radio regelmatig aan als jij op stal bent? Zet deze dan ook aan tijdens oud en nieuw om zo een ontspannen sfeer na te bootsen. Doe dit niet als je paard niet gewend is aan de radio. 

 

Tips om je paard van binnenuit te ondersteunen bij vuurwerkangst

Naast dat je de omgeving zo fijn en veilig mogelijk kan maken, kan je jouw paard ook van binnenuit ondersteunen bij vuurwerkangst met kruiden en supplementen. 

🌿 Kamille: Kamille is een gezond en lekker kruid met veel geneeskrachtige eigenschappen. Het kruid heeft een kalmerende en ontspannende werking en draagt hierdoor bij aan de innerlijke rust bij paarden. Onze kamille bestaat uit 100% gedroogde en gesneden bloemen van Egyptische Kamille.

🌿 Magnesiumcitraat: Magnesium speelt een belangrijke rol in het paardenlichaam. Een van de vele functies van magnesium is dat het de spieren doet ontspannen. Een paard dat stress ervaart, verbruikt extra magnesium. Het geven van magnesium helpt hierbij om stress te verlagen. Lees alles over het belang van magnesium in onze blog

🌿 Magnesium Relax Combi: Een poedermix op basis van twee soorten magnesium, aangevuld met de rustgevende ingrediënten passiebloem en L-Tryptofaan. Draagt bij aan meer innerlijke rust en helpt je paard te ontspannen.

🌿 Valeriaan: De wortel van deze kruidachtige plant heeft namelijk heilzame eigenschappen en staat bekend om zijn ontspannende en kalmerende effecten. Valeriaanwortel biedt ondersteuning bij het kalmeren van het centrale zenuwstelsel waardoor prikkels minder hard binnenkomen en er dus minder snel een paniek- of schrikreactie zal optreden.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!