<15.00 besteld, zelfde dag verzonden

<15.00 besteld, zelfde dag verzonden

Het belang van magnesium voor je paard

Posted in : on 08-04-2022

Een van de paardensupplementen waar veel over gezegd en geschreven wordt, is toch wel magnesium. Een belangrijk mineraal dat paarden om meerdere redenen nodig hebben. De Nederlandse bodem is namelijk arm aan dit mineraal, waardoor er bij paarden snel een tekort kan ontstaat. Ook speelt het een belangrijke rol bij vele verschillenden processen in het paardenlichaam. Wat is nu precies het belang van magnesium voor je paard? Wanneer geef je jouw paard extra magnesium en welke vorm is dan de beste keus? In deze blog vertellen we je graag meer over dit belangrijke mineraal voor paarden.

 

Wat doet magnesium precies?

Magnesium is een mineraal met veel verschillende functies en onmisbaar voor jouw paard. De meest bekende eigenschap van magnesium is dat het zorgt voor de ontspanning van de spieren, maar het doet nog veel meer. Magnesium zorgt bijvoorbeeld voor de opname van calcium in de botten en voorkomt calciumophoping in andere weefsels. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in het centrale zenuwstelsel en draagt het bij aan het goed functioneren van de energiestofwisseling. Ook helpt het bij stress, voor niet-fysieke ontspanning. Zeker bij jonge dieren, die net in training zijn, maar ook na stressvolle situaties zoals verhuizing, verlies van een maatje en ziekte of pijn is extra magnesium aan te raden.

Train je je paard intensief? Sportpaarden hebben vaak een verhoogde behoefte aan magnesium en is het dus belangrijk dat dit wordt aangevuld. Een paard verliest niet alleen magnesium door te zweten, ook de focus en concentratie vergroot de magnesiumbehoefte. Hoe meer een paard zweet en beweegt, des te groter is de magnesiumbehoefte van je paard.

 

Wat gebeurt er bij tekorten?

In het botweefsel van paarden liggen de bouwstenen magnesium, fosfor en calcium opgeslagen. In het doorlopende proces van oud bot vervangen door nieuw bot, komen deze mineralen vrij in het bloed, waardoor ze beschikbaar worden voor andere functies in het paardenlichaam. Dit is een dynamisch proces. In het geval dat tijdens dit proces de mineralen gebruikt worden voor andere functies, dan bevat het nieuwe bot minder mineralen dan voorheen. Dit proces heet demineralisatie. Het gevolg is dat bij een langdurig magnesiumtekort, het skelet minder sterk wordt en blessures gemakkelijk kunnen ontstaan.

Een magnesiumtekort kan soms lastig te herkennen zijn. Het paard kan stijver gaan lopen of nerveus worden. Zonder aanwijsbare reden kunnen ze steeds drukker worden, ook in hun hoofd. Ook kun je een verhoogde spierspanning zien, die aan blijft houden na de training. Soms zie je zelfs spiertrillingen en krampen. Bij paarden met klachten als hoefbevangenheid en insulineresistentie is het toevoegen van een magnesiumsupplement erg waardevol zijn. Een teveel aan magnesium verlaat via de urine het lichaam.

 

Opneembaarheid van magnesium?

Paarden nemen magnesium op uit hun voeding. Vaak is er in zowel ruw- als krachtvoer te weinig magnesium aanwezig en in verhouding veel Calcium. Dit overschot aan calcium remt de opname van magnesium. Daarnaast is de Nederlandse bodem vaak erg arm aan dit mineraal, waardoor er een tekort aan magnesium kan ontstaan. Hierdoor kan het bijvoeren van een magnesiumsupplement erg waardevol zijn. Er bestaan veel verschillende vormen van magnesium waarvan de goedkopere varianten niet altijd goed opneembaar zijn. Het is dus raadzaam daar goed op te letten. Kies voor een goede kwaliteit magnesium zoals magnesiumcitraat of magnesiumchelaat.

Magnesiumchelaat voor paarden. Wanneer je paard een magnesiumtekort heeft is het aan te raden te kiezen voor magnesiumchelaat. Dit is de best opneembare vorm en heeft een hoog gehalte aan elementair magnesium. Wist je dat magnesium ook bij de suikerstofwisseling een rol speelt? Bij een tekort aan magnesium maakt dit de cellen ongevoeliger voor insuline. Om deze reden wordt magnesiumchelaat ook steeds vaker toegepast bij de behandeling van paarden met insulineresistentie en hoefbevangenheid.

Magnesiumcitraat voor paarden. Is je paard nerveus, prikkelbaar of vaak wat stijf in de spieren? Dan kan dit komen door een tekort aan magnesium. In dit geval is het raadzaam je paard extra te ondersteunen met magnesium. Magnesiumcitraat is een vorm die ook zeer goed opgenomen wordt. Het ondersteunt het zenuwstelsel en draagt bij aan het behoud van een normale spierspanning.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!