Klantenbeoordeling 9,5!

100% Pure & Natuurlijke producten

Alles over duurzame glucosamine voor paarden

Bij veel (oudere) paarden die problemen met de gewrichten ervaren, wordt glucosamine aan het rantsoen toegevoegd. Het maakt dan ook deel uit van veel supplementen die de gewrichten ondersteunen. Maar wat is glucosamine eigenlijk, en wat is de werking? Daarnaast gebruiken we bij HorseFlex de plantaardige en vegan GlucosaGreen® in plaats van de ‘traditionele’ glucosamine die gemaakt wordt van schaaldieren. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over (duurzame) glucosamine voor paarden.


Wat is glucosamine?

Glucosamine is een aminosuiker. Het is een lichaamseigen stof die voornamelijk voorkomt in het kraakbeen, bindweefsel en de gewrichtsvloeistof. Glucosamine dient als belangrijke bouwstof voor deze structuren en helpt zo onder andere het kraakbeen en bindweefsel gezond te houden zodat de gewrichten soepel kunnen bewegen. Het lichaam van een paard maakt zelf glucosamine aan. Naarmate een paard ouder wordt, is het lichaam echter minder goed in staat glucosamine te produceren. Omdat glucosamine niet uit voeding gehaald kan worden, kan het nuttig zijn om je paard extra te ondersteunen met een supplement met glucosamine. 

 

Plantaardige glucosamine: GlucosaGreen®

Er zijn twee goed opneembare vormen van glucosamine. De meest gebruikte vorm van glucosamine is van dierlijke oorsprong. Deze ‘traditionele’ glucosamine wordt gewonnen uit schaaldieren. Hierbij wordt enorm veel water verbruikt en bovendien levert de productie veel afval op. Bij HorseFlex maken we daarom gebruik van een duurzame glucosamine, GlucosaGreen®. Deze plantaardige en vegan glucosamine wordt gewonnen uit maïs. Hoewel deze vegan glucosamine dezelfde werkzaamheid heeft als traditionele glucosamine van schaaldieren, is het een stuk duurzamer. Zo produceert GlucosaGreen® maar 2% van het afval dat wordt geproduceerd bij traditionele glucosamine. Daarnaast vereist de productie van een ton glucosamine uit schaaldieren 480 tot 500 ton schoon water, tegenover plantaardige glucosamine wat slechts 2 ton schoon water vereist om dezelfde hoeveelheid glucosamine te produceren. Dat betekent dat er bij de productie van GlucosaGreen® 99.9% minder water wordt verbruikt. Om deze redenen gebruiken wij in al onze supplementen met glucosamine de plantaardige variant. 

 

De werking van glucosamine bij paarden

Glucosamine is een belangrijke bouwstof van kraakbeen, het bindweefsel en de gewrichtsvloeistof. Zo is glucosamine onder andere verantwoordelijk voor de soepelheid en veerkracht van kraakbeen. Het maakt zo het kraakbeen als het ware schokdempend, waardoor het goed de schokken van bewegingen kan opvangen en er zo minder kans is op gewrichtspijn. Daarnaast verbetert glucosamine de kwaliteit van de synoviale vloeistof, ook wel de gewrichtsvloeistof. De gewrichtsvloeistof ligt als een laagje over het kraakbeen, waardoor gewrichten en botten soepelen kunnen bewegen. Wanneer paarden ouder worden en de productie van glucosamine afneemt, kunnen problemen optreden in de gewrichten. Zo kan er wrijving ontstaan van de gewrichten bij beweging wat uiteindelijk kan resulteren in pijn en slijtage van de gewrichten. 

 

Supplementen met glucosamine voor paarden

Als een paard ouder wordt en/of ondersteuning van de gewrichten kan gebruiken, kan je glucosamine geven als aanvullend supplement. Nu je meer weet over de oorsprong van glucosamine, kan je hierbij opletten of een supplement plantaardige glucosamine bevat, of glucosamine van schaaldieren. Alle supplementen met glucosamine van HorseFlex bevatten GlucosaGreen®. 

🌿 Glucosamine Puur. 100% pure Glucosamine Sulfaat 2KCL van duurzame en vegan kwaliteit.

🌿 Glucosamine-MSM. Een pure mix van 55% Glucosamine Sulfaat 2KCL en 45% hoogwaardige MSM ter ondersteuning van de gewrichten en hoeven.

🌿 JointPower. Mix van glucosamine, MSM en chondroïtine ter ondersteuning van de gewrichten, pezen en banden.

🌿 JointPower + Hyaluronzuur. De vertrouwde JointPower met glucosamine, MSM en chondroïtine met als toevoeging hyaluronzuur. Hyaluronzuur is essentieel voor het kraakbeen, de gewrichtsvloeistof, huid en ogen van een paard. Door deze toevoeging een zeer geschikte mix voor sportpaarden, paarden in de groei en oudere paarden.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!