<15.00 besteld, zelfde dag verzonden

100% Pure & Natuurlijke producten

Help, mijn paard heeft jeuk!

Ieder paard heeft wel eens last van jeuk wat heel normaal is, maar wanneer jeuk de boventoon krijgt kan het vervelende gevolgen hebben. De belangrijkste veroorzakers van jeuk in het voorjaar en de zomer zijn de beten van knutten (mugjes) en stuifmeel van bloeiende gewassen zoals bloemen, grassen en bomen. Ook in het najaar en de winter kan je paard last hebben van jeuk, bijvoorbeeld door de dikke wintervacht, luizen, wormen of allergieën. In deze blog lees je alles over jeuk, zoals de oorzaak, preventie en behandeling!

 

Oorzaken van jeuk bij paarden

Jeuk bij paarden kan veel verschillende oorzaken hebben. Om de jeuk en het schuren te stoppen is het belangrijk om eerst op zoek te gaan naar de oorzaak. Dan kan je het probleem aanpakken en de jeuk stoppen. We geven je hier de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij paarden.

De vacht. Paarden kunnen jeuk krijgen door losse haren die ontstaan tijdens het wisselen van de vacht. Deze kun je dan makkelijk weg borstelen. Ook door het zweten onder een te warme deken of te dikke vacht kan er jeuk ontstaan. Het opgehoopte vuil en zweet in de vacht veroorzaakt dan jeuk. Dit kan je eenvoudig oplossen door je paard vaker te wassen of te scheren.

Zomereczeem. Ook wel bekend als staart- en maneneczeem (SME) of Sweet-Itch, wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor het speeksel van een mugje, de Culicoïdes Robertii, ook wel knut genoemd. Zomereczeem is de meest voorkomende allergie bij paarden. De hevige jeuk zorgt ervoor dat veel paarden onophoudelijk en vaak tot bloedens toe schuren, met als gevolg geïrriteerde en verdikte plekken op de huid, met name tussen de manen en bij de staart. Vanaf het voorjaar tot diep in het najaar zijn de knutten namelijk actief. Lees hier meer over zomereczeem.

Ectoparasieten. Ook wel beter bekend als ‘beestjes’, waarvan mijten en luizen de meest voorkomende zijn. Koudbloedige rassen met veel behang zijn vooral gevoelig voor een infectie met de beenschurftmijt. Deze mijt nestelt zich graag in de warme, vochtige kootholte en veroorzaakt dan jeuk. Het paard zal hierdoor in de sokken bijten of met het been stampen. Luizen komen daarentegen vaak voor bij paarden met weerstandsproblemen. De infectie begint meestal op de hals en de romp en geeft klachten als jeuk, schilfering en kale plekken.

Aarsmaden. Ook wel bekend als aarswormen komen veel voor bij paarden en zijn relatief onschuldig. Deze worm leeft in de endeldarm van het paard en veroorzaken jeuk rond de anus. Kale plekken en afgebroken staartharen zijn een symptoom voor de jeuk veroorzaakt door deze wormen. Een dierenarts kan aan de hand van een onderzoek vast stellen of je paard last heeft van wormen en een kuur voorschrijven.

Allergieën. Er zijn vele vormen van allergieën bij paarden waarbij de klachten en oorzaken bij elk paard anders kunnen zijn. Een allergische reactie ontstaat door de afweerreactie van het lichaam op een allergeen. Bij deze reactie komt er teveel histamine vrij in het lichaam wat zorgt voor symptomen zoals jeuk, zwelling van het slijmvlies van de luchtwegen en overproductie van vocht. Dit gebeurt dan wanneer je paard in contact komt met allergene stoffen uit bijvoorbeeld voeding, shampoos, insecten of het inademen van stof of stuifmeel. 

jeuk bij paarden

Preventie en behandeling jeuk

Het voorkomen van jeuk bij je paard is in sommige gevallen eenvoudig zoals een goede hygiëne, droge stal en tijdig borstelen of wassen. Daarnaast is het belangrijk dat de je paard in een goede conditie is zodat het afweersysteem goed zijn werk kan doen. Helaas is jeuk niet altijd te voorkomen. Dan zijn er een tal van producten die je paard kunnen ondersteunen bij het verlichten van de jeuk, geïrriteerde huid of de geschuurde vacht.

Gevoelige huid, staart en manen. Paarden met jeuk gaan vaak schuren, waardoor de huid geïrriteerd kan raken en de staartharen kunnen afbreken. Er zijn dan verschillende producten die je paard van binnenuit extra kunnen ondersteunen zoals de Kriebel Zomermix. Deze mix van verschillende kruiden helpt je paard weerbaarder te maken voor onder andere insectenbeten, geeft verlichting bij kriebels en ondersteunt het natuurlijk herstellend vermogen van de huid én vacht. Bekijk het complete kriebel assortiment.

Wondverzorging. Sommige paarden schuren zo hevig dat er kleine wondjes kunnen ontstaan. Met HorseFlex Tea Tree Avocado spray bescherm, reinig en ondersteun je het natuurlijk herstellend vermogen van de huid. Daarnaast kan deze spray, door de typerende frisse eucalyptus achtige geur, ook goed ingezet worden om insecten, teken, luizen en mijten op afstand te houden.

Weerstand. Jeuk bij paarden heeft voor een groot gedeelte te maken met een verminderde werking van het immuunsysteem. Als de weerstand van je paard niet optimaal is, is jeuk vaker het gevolg. Een lagere weerstand kan bijvoorbeeld komen door het gebruik van medicijnen, een wormenkuur of tijdens het wisselen van de seizoen. Kan de weerstand van je paard wel een boost gebruiken? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment met alles voor de weerstand.

 

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!