Gratis verzending vanaf 30,-
100% Pure & Natuurlijke producten

Hoe lees je het etiket van een supplement voor paarden?

Posted in : on 06-06-2023

Er zijn tallozen paardensupplementen op de markt die op het eerste oog allemaal hetzelfde lijken. We begrijpen dan ook goed dat het erg lastig kan zijn te bepalen welk supplement het beste is voor jouw paard en dat je soms tussen de bomen het bos niet meer kunt zien. Het etiket van een supplement zou je meer duidelijkheid moeten geven, maar staat vaak vol moeilijke woorden en cijfers die het alleen maar onduidelijker maken. Daarom vertellen we jou in deze blog wat er precies op een etiket vermeld moet staan en hoe je deze kan lezen.

 

Waarom is het lezen van een etiket belangrijk?  

Naast dat je aan een etiket moet kunnen aflezen welk product het is, staat er veel meer informatie op dan simpelweg de naam en inhoud. Een groot deel van wat er op een etiket van een paardensupplement moet staan, is vastgelegd in de wet. Vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn er bepaalde regels over de opmaak van een etiket. Een bedrijf dat paardensupplementen produceert, is verplicht zich aan deze wetgeving te houden. 

Doordat het verplicht is bepaalde dingen te vermelden, kan jij als (potentiële) koper ook allerlei informatie over een supplement achterhalen. Zo kan je door een etiket te lezen onder andere te weten komen welk ingrediënt het grootste deel van het supplement bedraagt, wat de analytische bestanddelen zijn, of er vulmiddelen in zitten en of het supplement suiker bevat. Deze informatie heeft invloed op de werkzaamheid van het supplement, de correctheid van de prijs en zelfs ook op de gezondheid van jouw paard. Het is dus op elk vlak belangrijk dat je een etiket leest en ook begrijpt wat er op staat.

 

Wat moet verplicht vermeld worden op een etiket?

De meeste dingen die op een etiket staan zijn verplicht om vermeld te worden. Denk aan de inhoud, een gebruiksaanwijzing, de producent en producentnummer, de houdbaarheidsdatum, het chargenummer en natuurlijk de ingrediënten. Wist je dat de volgorde waarop de ingrediënten genoemd worden ook al veel zegt? Het is namelijk verplicht om de ingrediënten in dalende volgorde van gewicht te noemen. Is het eerste ingrediënt op de ingrediëntenlijst Curcuma longa? Dan is dat het ingrediënt waar het supplement het meeste van bevat. Logischerwijs is het laatst genoemde ingrediënt ook het ingrediënt met het kleinste aandeel in het supplement. Wanneer de hoeveelheid van de ingrediënten gelijk is, wordt er een alfabetische volgorde gehanteerd. 

Staat de werkzame stof van een supplement niet vooraan in de ingrediëntenlijst? Dan zit er dus naar verhouding meer van een ander voedermiddel in dan de werkzame stof. Dit is echter niet altijd een slecht teken. In sommige gevallen is de dagdosering van de werkzame stof zo klein, dat er een voedermiddel wordt toegevoegd zodat je het supplement makkelijker kan doseren. Let er in deze gevallen wel op dat het hoofdbestanddeel geen (ongezonde) vulstof of suiker is.  

Voedermiddel of aanvullend diervoeder

Tot slot moet er op het etiket van een supplement vermeld staan of het gaat om een ‘voedermiddel’ of ‘aanvullend diervoeder’. Dit is ook gelijk een onderdeel dat voor veel verwarring zorgt. Is er namelijk een verschil, en zo ja, wat is dan het verschil? Voordat iets een ‘voedermiddel’ genoemd mag worden, moet het voorkomen op een speciale lijst die samengesteld is door de EU. Staat het ingrediënt niet op deze lijst? Dan is het mogelijk een toevoegingsmiddel. Een voedermiddel is een product van plantaardige of dierlijke oorsprong dat dient als voedsel voor dieren, met of zonder toevoegingsmiddelen. Wanneer een supplement uit 2 of meer voedermiddelen bestaat is het een aanvullend diervoeder.

Afhankelijk van of een supplement een voedermiddel of aanvullend diervoeder is, moet een etiket ook de analytische bestanddelen vermelden. Welke analytische bestanddelen precies vermeld moeten worden, hangt dus ook af van de samenstelling van een supplement. 

 

Wat mag juist niet vermeld worden op een etiket?

Er zijn ook een aantal dingen juist verboden om te vermelden op het etiket van een paardensupplement. Het gaat hierbij vooral om dat er geen medische claims gedaan mogen worden die suggereren dat een supplement een ziekte, ziekteverschijnsel of aandoening kan genezen. Om deze reden mag er dus ook niet vermeld worden bij welk ziektebeeld een supplement ingezet kan worden. Er mag daarom wel gezegd worden dat een supplement de suikerspiegel ondersteunt, maar niet dat een supplement helpt tegen het voorkomen van hoefbevangenheid. 

 

Vulstoffen en (verstopte) suikers in een supplement

Een belangrijke reden om een etiket te lezen, is om erachter te komen of er (verstopte) suikers en andere onnodige vulstoffen in het supplement zitten. Sommige suikers hebben een bekende naam en zullen sneller herkend worden, andere toevoegingsmiddelen zijn onbekender en gaan daarom ook vaak onopgemerkt. Om een beeld te geven van de hoeveelheid namen voor suiker, hebben we een lijstje opgesteld met daarin een aantal veelvoorkomende. Let op: dit zijn slechts een paar voorbeelden. Er zijn wel meer dan 100(!) schuilnamen voor suiker. 

  • Glucose
  • Dextrose
  • Fructose 
  • Invertstroop
  • Fruitextract
  • Melasse
  • Maisstroop

Hoewel het niet altijd klopt (zoals bij melasse), kan je als ezelsbruggetje kijken naar het laatste deel van het woord. Eindigt het ingrediënt op -ose, -stroop of -siroop? Bingo, je hebt waarschijnlijk een verborgen suiker gevonden.

Naast suikers, zijn er nog een heleboel andere vulstoffen die je wilt vermijden. Denk hierbij aan chemische antiklontermiddelen met schadelijke effecten op de gezondheid. Het is niet nodig alle vulstoffen uit je hoofd te leren, maar het is goed om waakzaam te zijn en een ingrediënt dat je niet herkent op te zoeken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: 

  • Magnesiumstearaat (anti-klontermiddel met mogelijk een negatief effect op het immuunsysteem)
  • Maiszetmeel (glansmiddel voor brokjes)
  • Siliciumdioxide (vorm van silicium die schadelijk is voor de longen)
  • Synthetische aroma’s (bijvoorbeeld appel aroma om een supplement smakelijker te maken)
  • Maltodextrine (vulstof die zorgt voor een piek in de bloedsuikerspiegel)
  • Luzerne (hoewel gezond voor paarden, wordt luzerne soms ook in supplementen gestopt als vulmiddel om de productie goedkoper te maken. Het is dus verstandig hier waakzaam voor te zijn)

 

Zo kan je een etiket van HorseFlex lezen

Zoals je merkt bestaat een etiket niet zomaar uit wat bij elkaar geraapte informatie over het product, maar is het opgebouwd aan de hand van veel verschillende regels. Om hier een beeld bij te geven, nemen we het etiket van HorseFlex Muscle Power Complex. Dit supplement wordt omschreven als een aanvullend diervoeder voor paarden. Als we verder kijken naar de samenstelling, zien we ook waarom. Dit supplement bestaat namelijk uit twee voedermiddelen (spirulina en magnesiumcitraat) en uit twee toevoegingsmiddelen (vitamine C en natuurlijke vitamine E). Zoals we eerder hebben genoemd, krijgt een supplement dan de naam ‘aanvullend diervoeder’. 

Onder de samenstelling worden ook nog los de nutritionele toevoegingsmiddelen genoemd. Hieronder vallen vitaminen, sporenelementen en aminozuren. Ook het gehalte van de werkzame stof wordt genoemd. Zoals je kan zien, is dit weer iets anders dan de analytische bestanddelen. Hier kan je de analyse van voedingsstoffen lezen. Denk hierbij aan eiwitten, vetten, ruw as en vocht. 

Verder bestaat ons etiket altijd uit een omschrijving van het product en de dosering van het supplement. In het lege vakje links plakken wij na het vullen van de potten een stickertje met daarop het chargenummer, de houdbaarheidsdatum en de juiste inhoud.

 

Vragen over etiketten van supplementen

De supplementen van HorseFlex zijn 100% natuurlijk en bevatten dan ook geen suikers, kleur-, geur- en smaakstoffen. We streven daarnaast naar volledige transparantie en daarbij hoort een zo duidelijk mogelijk beeld over de samenstelling van een supplement en de werking ervan. We hopen door dit artikel veel vragen over de etiketten van een paardensupplement te hebben beantwoord. Heb je toch nog vragen over een etiket, of wil je graag aanvullend advies over de werking van een supplement? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!