Klantenbeoordeling 9,5!
Gratis verzending vanaf 30,-

Hoefbevangenheid bij paarden

Posted in : on 30-07-2021

Hoefbevangenheid bij paarden is een zeer pijnlijke aandoening, waarbij een ontsteking in de hoef (vaak door een onbalans in de suikerstofwisseling) problemen veroorzaakt. Hoefbevangenheid is typerend voor het voorjaar en de zomer, maar ook in het najaar kan een paard hoefbevangen raken. Maar hoe kan je herkennen dat je paard hoefbevangen is? Wat zijn de oorzaken van deze aandoening en belangrijker nog: hoe kan je het voorkomen en behandelen?

 

Wat is hoefbevangenheid?

Hoefbevangenheid bij paarden, ook wel laminitis genoemd, is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen. Het hoefbeen is door middel van hoeflamellen aan de hoefwand bevestigd. Wanneer deze lamellen gaan ontsteken veroorzaakt dit zwellingen, druk en veel pijn bij het paard. Meestal treedt hoefbevangenheid het eerst op aan de voorhoeven. Een paard of pony dat al eens hoefbevangen is geweest, blijft altijd gevoelig voor deze aandoening.

paard hoeven hoefbevangen

Hoe herken je hoefbevangenheid?

Een hoefbevangen paard of pony loopt vaak ineens kreupel of erg stram, als het ware ‘op eieren’. De hoef voelt warm aan, de kroonrand is warm en gezwollen. Vaak probeert het paard de hoeven te ontlasten door ze ver voor zich uit plaatsen. In ernstig gevallen gaat het paard het liefst liggen en wil helemaal niet meer lopen.

 

Oorzaken van hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid bij paarden kan veel verschillende oorzaken hebben. Gelukkig is er steeds meer over bekend. We hebben de vier meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet:

1. Overgewicht
Overgewicht en hoefbevangenheid gaan hand-in-hand. Het zorgt voor een slechtere conditie en grotere kans op insulineresistentie. Daarnaast zorgt meer gewicht voor extra belasting op de hoeven. Insulineresistentie is een ongevoeligheid voor insuline, wat als belangrijkste functie het regelen van de bloedsuikerspiegel heeft. Paarden met insulineresistentie maken veel insuline aan om de suikers die ze uit voeding opnemen te verwerken. Een lange insulinestijging veroorzaakt dat de cellen ongevoelig raken voor insuline. Hierdoor is het paard uiteindelijk niet meer in staat om voldoende insuline te produceren om de bloedsuikerwaarde op peil te brengen. Dit maakt dat het paard dan bijzonder vatbaar is om hoefbevangen te raken.

2. Voeding
Een veel voorkomende oorzaak van hoefbevangenheid is het binnenkrijgen van een te grote hoeveelheid energierijke voeding, oftewel snelle koolhydraten. Bijvoorbeeld door het in één keer voeren van een grote hoeveelheid krachtvoer. Ook voeding met veel melasse of het eten van vers (voorjaars)gras met een hoog fructaangehalte is erg risicovol. Bij te veel snel verteerbare suikers is er een verkeerde selectie op de bacterieflora in de blindedarm. De zuurvormende bacterievormen groeien het snelst en zorgen voor een zuurder milieu. Hierdoor kan de darmwand ziek worden en vervolgens toxines doorlaten via het bloed. Als deze in het bloed terecht komen, kan hoefbevangenheid ontstaan.

3. Ziektes
Aanwezigheid van ziekten zoals het EMS-syndroom of PPID. Deze ziektes verstoren de stofwisseling of de hormoonbalans van paarden en vergroten daarmee ook de kans op hoefbevangenheid.

4. Zoolkneuzingen
Niet tijdig en goed bekappen en/of beslaan door een erkende hoefsmid kan leiden tot zoolkneuzingen en ontstekingen in de hoef. Door onbalans in de hoef is de doorbloeding minder goed, werkt het hoefmechanisme slecht, en komen er drukpunten op verkeerde plekken. Hierdoor is het paard gevoeliger om hoefbevangen te raken.

 

Wat te doen bij hoefbevangenheid?

Wanneer je paard of pony hoefbevangen is, kan je het beste het volgende doen:

  • Raadpleeg altijd direct je dierenarts.
  • Geef je paard geen krachtvoer meer, maar suikerarme voeding.
  • Stop of vermijd weidegang.
  • Zet je paard op een natte zanderige ondergrond om de hoef te koelen en de druk op de hoef te verdelen/verlichten.

Voorkomen van hoefbevangenheid

Met onderstaande tips kan je zoveel mogelijk voorkomen dat je paard of pony hoefbevangen raakt:

  • Vermijd weidegang in weides met een hoog fructaangehalte. Fructaan (een soort suiker) komt van nature voor in gras en is voor paarden moeilijk afbreekbaar. Hoe hoog het fructaangehalte is, is grotendeels afhankelijk van zonlicht en temperatuur. Zo is het fructaan bijvoorbeeld laag wanneer het boven de 15 graden Celicus en bewolkt is, maar is het fructaan gevaarlijk hoog zodra het ’s nachts vriest en overdag zonnig is. Deze laatste situatie komt vaak voor in het voorjaar, waardoor je in deze periode erg uit moet kijken wanneer je paard gevoelig is voor hoefbevangenheid.
  • Beperk de inname van suikers en zetmeel. Kies bij paarden die gevoelig zijn voor suikers voor (kracht)voer met weinig suikers in de vorm van zetmeel. Granen zoals maïs en tarwe bevatten van nature veel suikers, dus kies liever niet voor voer op basis van tarwe en maïs. Pas ook de hoeveelheid krachtvoer aan als je paard de wei in gaat.
  • Voorkom overgewicht. Voorkomen dat je paard dik wordt voorkomt ook problemen met insulineresistentie. Voor veel dieren is het geven van alleen schraal hooi en beperkte weidegang de beste optie.
  • Voorkom een tekort aan magnesium. Een tekort aan magnesium maakt de cellen ongevoeliger voor insuline waardoor het bloedsuikergehalte sterker gaat schommelen.

 

Extra ondersteuning

Naast alle bovenstaande tips is het ook aan te raden je paard of pony extra te ondersteunen met een supplement zoals Glucose Support en/of Magnesium. Zeker wanneer je paard gevoelig is voor suikers of al eerder hoefbevangen is geweest.

HorseFlex Glucose Support ondersteunt de glucose opname, heeft een positieve uitwerking op het immuunsysteem en ondersteunt een goede functie van de pancreas en darmen. Het helpt de glucosespiegel in balans te houden tijdens de wisselende suikergehalten in het gras en een verandering van rantsoen. Zeer geschikt tijdens het weideseizoen wanneer het fructaan gehalte in het gras hoog is.

HorseFlex Magnesium Chelaat is de best opneembare vorm van magnesium en hierdoor zeer geschikt bij een verhoogde behoefte aan magnesium. Een tekort aan magnesium maakt de cellen ongevoeliger voor insuline waardoor het bloedsuikergehalte sterker gaat schommelen.Om deze reden wordt een magnesiumkuur steeds vaker toegepast bij de behandeling van hoefbevangen paarden.

Om je paard optimaal te ondersteunen, is het gebruik van de weideseizoen combi deal ideaal. Deze combi deal bevat Glucose Support en Magnesium om jouw paard te ondersteunen wanneer het fructaangehalte het hoogste is tijdens het voorjaar.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!