Zand eten komt veel voor bij paarden en gebeurt meestal ongemerkt via het voer of tijdens het grazen. Dit zand wordt vervolgens door de darmen via de ontlasting afgevoerd. Maar krijgt je paard meer zand binnen dan normaal kunnen er problemen in de darmen ontstaan. Om het probleem aan te kunnen pakken is het handig om de oorzaak van het zand eten te achterhalen.
Onbewust zand eten
Zand in de darmen van je paard of pony komt logischerwijs doordat het paard dit zand heeft opgegeten. Vaak gebeurt dit onopzettelijk door bijvoorbeeld het grazen op een zanderige bodem. Bij kort gras, een kaal weiland of in de zandpaddock is de kans op het binnenkrijgen van zand het grootst. Helemaal wanneer ze hun hooi of brokken vanaf de grond moeten eten. De kans dat er dan extra zand mee naar binnen komt is groot. Ook paarden die gulzig eten, lopen meer kans op het binnenkrijgen van zand doordat ze niet goed opletten wat ze precies eten.
Bewust zand eten
Het is ook mogelijk dat je paard of pony opzettelijk zand eet. De oorzaak hiervoor kan dan duiden op verveling of een mineralen tekort. Als dit het geval is, is het belangrijk om de oorzaak van het zandeten te achterhalen en deze zo snel mogelijk op te lossen. Bij een mineralen tekort zijn Natrium (zout), Silicium en Magnesium de meest voor de hand liggende mineralen waar je paard een tekort aan heeft wanneer het zand gaat eten zijn.
Als je paard of pony zand binnenkrijgt, kan dit zich opstapelen in de darmen, met name in de dikke darm. Zolang je paard niet teveel zand in de darmen krijgt, kan het zand prima weer uitscheiden. Wanneer er teveel zand de darm passeert, kan het zand neerslaan in de darmen en zich op verschillende plaatsen ophopen. Die opstapelingen van zand kunnen problemen veroorzaken, zoals het irriteren van de darmwand waardoor de opname van voedingsstoffen wordt verminderd en kan voedsel minder goed verteerd worden. Ook kan dit zorgen voor verstoppingen van de darmen.
Zandkoliek
De opstapeling van zand en de verminderde darmbewegingen kunnen leiden tot opstoppingen en koliek. Koliek is een verzamelnaam voor verschillende vormen van buikpijn bij paarden. Wanneer een ophoping van zand in de darmen de oorzaak is van de koliek bij een paard wordt er gesproken van zandkoliek. Bij koliek is het belangrijk om de dierenarts in te schakelen.
Handige zandtest
Vaak weet je niet of je paard bij het grazen daadwerkelijk zand binnenkrijgt. Dit kan je heel eenvoudig zelf testen met een doorzichtige plastic zak. Hiermee pak je wat mest op en daarna vul je de zak met water. Hang de zak schuin op met een punt naar beneden en zo zie je de volgende ochtend of er zand in het hoekje zit. Zand is zwaarder dan mest en zakt hierdoor naar beneden. Bij een klein beetje zand is er niets aan de hand, maar zie je duidelijk een laagje zand, overweeg dan een zandkuur met bijvoorbeeld vlozaad (psylliumzaad) en doe de test daarna nog een keer. Voor een duidelijk resultaat is het aan te raden meerdere dagen de mesttest uit te voeren. Raadpleeg bij twijfel altijd een deskundige of dierenarts.
Hoe goed je ook je best doet, het is niet altijd te voorkomen dat je paard zand binnenkrijgt. Met deze tips kan je de opname van zand zeker beperken:
Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!