Gratis verzending vanaf 30,-
100% Pure & Natuurlijke producten

Meest gestelde vragen over supplementen voor paarden

Posted in : on 25-03-2024

Supplementen maken bij veel paarden vast deel uit van het dagelijkse rantsoen. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het geven van supplementen? Mag je meerdere supplementen tegelijk geven, hoe snel kan je resultaat verwachten, hoe zit het met de hoeveelheid suiker in supplementen en wat moet je doen als je paard een supplement niet lust? We geven antwoord op 8 meest gestelde vragen over het gebruik van supplementen bij paarden!

pony supplementen neus

 

Hoe geef je een supplement aan een paard?

Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Je kan het supplement door het krachtvoer mengen, door de muesli of slobber verwerken of soms zelfs over het ruwvoer heen geven. Dit heeft verder geen invloed op de werking van het supplement. Denk wel goed na over de vorm en structuur van een supplement. Zo is het niet handig om poeder door het ruwvoer te geven omdat er dan veel product verloren gaat. Poeders zijn dus bijvoorbeeld makkelijker te mixen met slobber, en grovere supplementen gaan goed samen met krachtvoer.

 

Hoe lang moet ik een supplement geven?

Dit is afhankelijk van het supplement en de reden waarom je het supplement aan je paard geeft. Zo kan je sommige supplementen, zoals Probiotica of Lever Support Detox, een korte periode als een kuur inzetten. Gebruik je supplementen ter ondersteuning van de gewrichten, spieropbouw of bijvoorbeeld het gedrag? Dan raden we aan de supplementen langdurig te gebruiken voor een optimale ondersteuning bij jouw paard. Seizoensgebonden supplementen, zoals Aller Relief of Glucose Support, worden vaak gegeven in de seizoenen waarin het paard extra behoefte heeft aan ondersteuning door de tijd van het jaar en de daarbij horende omstandigheden. 

 

Mag ik meerdere supplementen tegelijk geven?

Je kan jouw paard gerust meerdere supplementen tegelijk geven. Dit heeft geen negatief effect en kan elkaar in sommige gevallen zelfs versterken.

Let wel op het geven van verschillende supplementen waar eenzelfde stof in zit. Wanneer je supplementen geeft die dezelfde stoffen bevatten, zou het kunnen dat je de aanbevolen dagdosering overschrijdt. Hoewel dit in veel gevallen geen kwaad kan, is het in alle gevallen zonde van je geld. Je geeft dan in feite een supplement of voedingsstof dubbel. Lees daarom altijd de ingrediëntenlijst en controleer of er een overlapping in stoffen zit. Als dit het geval is, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de dosering van een van de supplementen te verlagen. Kom je hier zelf niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Wanneer zie ik resultaat?

Een supplement is (helaas) geen wondermiddel of quick fix waarvan je direct resultaat merkt. Het is een natuurlijke ondersteuning voor jouw paard die van binnenuit kan bijdragen aan de gezondheid. Het is daarom ook belangrijk dat je een nieuw supplement de tijd geeft om volledig in het paardenlichaam opgenomen te kunnen worden. Hoe lang dit duurt kan verschillen per supplement, maar neem als globale richtlijn hiervoor minstens 2 weken. 

 

Maakt het uit of ik een supplement ‘s ochtends of ‘s avonds geef?

Over het algemeen maakt het niet uit op welk moment van de dag je een supplement aan je paard toedient. Dit kan dus zowel ‘s ochtends als ‘s avonds. Daarbij worden mineralen ‘s nachts iets beter in het paardenlichaam opgenomen dan overdag. Geef daarom bij voorkeur mineralen ‘s avonds, mocht dit in het voerschema van jouw paard en in jouw tijdschema passen. Is het alleen mogelijk om jouw paard ‘s ochtends zijn supplementen te geven? Dan is dit ook geen enkel probleem. 

 

Wat moet ik doen als mijn paard een supplement niet lust?

Al onze supplementen zijn 100% natuurlijk en bevatten geen geur- of smaakstoffen. Dit betekent dat we geen invloed hebben op de smaak en geur en dus niet kunnen garanderen dat jouw paard een supplement lekker vindt. Hoewel de meeste supplementen goed gegeten worden, zullen smaken altijd verschillen en kan het zijn dat jouw paard een supplement niet lust. Meestal komt dit doordat paarden de smaak of geur simpelweg nog niet kennen. Daarom adviseren we om met een lage dosering te beginnen en deze langzaam te verhogen tot de aanbevolen dagdosering. In onze blog vind je meer tips en tricks wanneer jouw paard een supplement niet lust.

 

Kan ik een supplement geven aan mijn drachtige/zogende merrie of wedstrijdpaard?

Hoewel de meeste supplementen geschikt zijn voor ieder paard, is dit niet altijd het geval. Het verschilt per supplement of het geschikt is voor drachtige/zogende merries of wedstrijdpaarden (i.v.m. vermelding op de dopinglijst). Als een supplement niet voor elk paard geschikt is, staat dit altijd vermeld op de desbetreffende productpagina en op het etiket. Staat hier niks over vermeld? Dan kan je het supplement of kruid gewoon geven aan jouw drachtige/zogende merrie of sportpaard.

 

Zit er suiker in supplementen voor paarden?

Alle supplementen van HorseFlex zijn 100% vrij van toegevoegde suikers en andere vulmiddelen.

Het aanbieden van supplementen zonder toegevoegde suikers vinden we erg belangrijk. In veel paardensupplementen zit namelijk wel een vorm van suiker, zoals dextrose of melasse. Dit wordt toegevoegd als smaakmaker of vulmiddel. We merken dat hierbij vaak het argument wordt gegeven dat de hoeveelheid suiker die je paard binnenkrijgt bij het geven van een supplement slechts een druppel op een gloeiende plaat is ten opzichte van het volledige rantsoen. Zo krijgen paarden door middel van krachtvoer, hooi en gras immers veel meer suiker binnen. Bij HorseFlex vinden we dit echter een verkeerde vergelijking. Hoewel de hoeveelheid suiker die een paard binnen kan krijgen door een supplement relatief klein is, is een supplement in veel gevallen een van de weinige onderdelen in het rantsoen waar je als eigenaar invloed op hebt. Het gaat altijd om het totaalplaatje, en hierbij is het belangrijk te kijken naar elke vorm van suiker in rantsoen. Zeker voor paarden met een onderliggende ziekte, zoals PSSM of EMS, kan elke gram suiker van invloed zijn. Bovendien dient suiker als een goedkope opvulling in een supplement. Stel: je geeft een supplement dat voor 50% uit suiker bestaat. De helft van het potje poeder bevat dan geen werkzame stof en is enkel een onnodige toevoeging. Een onnodige toevoeging waar jij wel geld voor betaalt! Het is daarom belangrijk dat je altijd het etiket van een supplement leest. In onze blog vertellen we je wat er allemaal op een etiket te vinden is en hoe je deze informatie kan lezen.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!