Géén toegevoegde suikers
<15.00 besteld, zelfde dag verzonden

Alles over natuurlijke vitamine E voor paarden

Posted in : on 05-09-2023

Vitamine E is een essentiële vitamine die vaak wordt bijgevoerd aan paarden en daarom ook veel aandacht krijgt. Maar wat doet vitamine E precies voor een paard, hoe nuttig is deze vitamine en wanneer is het verstandig jouw paard extra vitamine E te geven? We vertellen je er meer over in deze blog.


Het belang van vitamine E voor paarden

Vitamine E is een antioxidant dat het spierweefsel van een paard beschermt voor afvalstoffen die worden geproduceerd door de spieren en vrijkomen tijdens beweging. Door onder andere vitamine E worden deze schadelijke stoffen afgevoerd en wordt zo verzuring en schade aan spiercellen voorkomen. Bovendien draagt vitamine E bij aan de opname van zuurstof uit de longen en ondersteunt het een goed functionerend immuunsysteem. Een vitamine E tekort kan dan ook vervelende gevolgen hebben voor een paard. Door de verslechterde weerstand kunnen allerlei kwaaltjes ontstaan, maar de grootste gevolgen zullen plaatsvinden in de spieren. Denk hierbij aan symptomen zoals spierpijn, spierstijfheid en spiertrillingen na inspanning. 

 

Hoe krijgt een paard vitamine E binnen?

Een paard is niet in staat zelf vitamine E aan te maken en is hierbij dus afhankelijk van voeding. De grootste bron van vitamine E voor paarden is gras. Wanneer een paard ‘s zomers langere periodes in het weiland staat, is dit in veel gevallen voldoende. Hoewel hooi niets anders is dan gedroogd gras, gaat door het drogen het grootste deel van de vitamine E uit gras verloren. Het is daarom in de herfst en winter niet vanzelfsprekend dat jouw paard voldoende vitamine E binnenkrijgt. Ook in het voorjaar en de zomer kan dit door wisselende voedingswaardes van het gras het geval zijn. Dit geldt voor ieder paard, maar zeker ook voor paarden die (intensief) getraind worden en daardoor veel afvalstoffen produceren tijdens het spiergebruik. 

Synthetische of natuurlijke vitamine E

Als je je eerder hebt verdiept in het bijvoeren van extra vitamines, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van natuurlijke vitamines en synthetische vitamines. Het ene is in dit geval niet bij voorbaat ‘beter’ of ‘slechter’ dan het andere. Het is namelijk afhankelijk van het soort vitamine of de natuurlijke of synthetische vorm beter is. In het geval van vitamine E, is het erg belangrijk dat je kiest voor een supplement met natuurlijke vitamine E. Natuurlijke vitamine E wordt namelijk veel beter opgenomen door het lichaam dan de synthetische variant. Ben jij op zoek naar een supplement met vitamine E om jouw paard te ondersteunen? Let er dan op dat er specifiek germeld wordt dat het om natuurlijke vitamine E gaat. Bij HorseFlex maken we dan ook enkel gebruik van een goed opneembare, natuurlijke vitamine E van plantaardige afkomst. 

 

Vitamine E en selenium

In veel vitamine E supplementen voor paarden is selenium toegevoegd. Selenium is een spoorelement dat, net zoals vitamine E, nodig is om vrije radicalen (afvalstoffen) op te ruimen uit het lichaam. Om deze reden wordt in veel supplementen vitamine E en selenium gecombineerd. Een paard krijgt selenium binnen via de normale voeding. Zo bevat ruwvoer in veel gevallen voldoende selenium. Wanneer er echter een laag gehalte selenium in de grond aanwezig is, zal het ruwvoer ook (te) weinig selenium bevatten. Een supplement met vitamine E en selenium is dan geschikt om jouw paard te ondersteunen. Let echter wel op: een teveel aan selenium is niet goed voor een paard. Geef daarom alleen een supplement met selenium als dit nodig is, en kies anders voor een supplement met enkel vitamine E

 

Wanneer vitamine E bijvoeren als aanvullend supplement?

Omdat paarden niet zelf vitamine E aan kunnen maken, zijn ze afhankelijk van voeding voor het binnenkrijgen van genoeg vitamine E. De grootste bron van vitamine E voor paarden is vers gras. Eet jouw paard weinig vers gras, doordat het weideseizoen is afgelopen, het weiland slecht begroeid is of het gras laag is in voedingsstoffen? Dan kan je jouw paard ondersteunen met natuurlijke vitamine E. Dit is verkrijgbaar in poedervorm, maar ook als Natuurlijke Vitamine E olie. Daarnaast is vitamine E als supplement ook zeer geschikt voor sportpaarden of paarden die (intensief) getraind worden.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!