Géén toegevoegde suikers
100% Pure & Natuurlijke producten

Tips om je oudere paard te ondersteunen

Net zoals mensen krijgen ook paarden last van ouderdomskwaaltjes. Je paard kan bijvoorbeeld last krijgen van een lagere weerstand, stijve gewrichten, gebitsproblemen en spierverlies. In deze blog vertellen we je meer over veelvoorkomende ouderdomskwaaltjes bij paarden én geven we tips om je ouder wordende paard zo goed mogelijk te ondersteunen.


Wanneer is een paard oud?

Het ene paard kan op 20-jarige leeftijd nog zonder problemen in de sport lopen, terwijl het andere paard al met 15 jaar ouderdomskwaaltjes kan vertonen. Wanneer je een paard ‘oud’ kan noemen is dus erg afhankelijk van het paard zelf, eventuele aandoeningen waarmee het paard mee te maken krijgt en de wijze waarop het paard wordt verzorgd en getraind. Over het algemeen is een paard vanaf 15 jaar ‘ouder’ en vanaf 20 jaar ‘senior’. 

 

Tips voor je oudere paard

Door onder andere een juiste training, met voldoende aandacht voor een warming up, cooling down en oefeningen voor de soepelheid, heb je een groot aandeel in de fitheid van jouw oudere paard. Toch horen bepaalde ouderdomskwaaltjes er nou eenmaal bij en zijn deze niet altijd te voorkomen. We vertellen je over een aantal veel voorkomende ouderdomskwaaltjes en geven je tips om je oudere paard hierbij te ondersteunen.

  • Houd de gewrichten van je oudere paard soepel

Bij oudere paarden is er vaak sprake van gewrichtsslijtage. Deze slijtage kan komen door onder andere overbelasting, afwijkingen in de benen maar ook simpelweg door aanleg of ouderdom. Gewrichtsslijtage kan in het hele lichaam voorkomen maar uit zich vaak in de benen, hals en rug. Paarden die last hebben van gewrichtsslijtage herken je vaak door kreupelheid en/of (blijvende) stijfheid. 

Oudere paarden worden vaak door hun leeftijd minder getraind en staan daardoor ook langer op stal. Dit is alles behalve bevorderlijk voor de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren. Een ouder paard heeft juist behoefte aan lichte beweging om zo de gewrichten soepel te houden. Geef je oudere paard dus genoeg vrije beweging en kies voor een juiste training die aangepast is aan de fitheid van jouw paard. Daarnaast kan je jouw oudere paard ook nog extra ondersteunen met supplementen die bijdragen aan gezonde gewrichten. Denk bijvoorbeeld aan een supplement met glucosamine, MSM, chondroïtine en hyaluronzuur. Zo ondersteun je de gewrichten, pezen, banden en het kraakbeen van jouw senior paard optimaal.

  • Controleer op gebitsproblemen bij oudere paarden

Bij oudere paarden is er vaak extra zorg voor het gebit nodig. Gebitsproblemen zijn niet altijd makkelijk te herkennen. In sommige gevallen kan je het opmerken tijdens het werken met het bit of doordat je paard moeite heeft met eten. Oudere paarden kunnen gaan morsen en knoeien met voer en proppen maken van ruwvoer. Bij ernstige gebitsproblemen worden paarden uiteindelijk mager door verminderde voeropname en een minder goede afbraak van het slecht gekauwde voedsel door de darmen. Voor oudere paarden is het dan ook te adviseren om de tandarts ten minste twee keer per jaar te laten komen. In de blog over het paardengebit: gebitsproblemen en tips lees je meer over gebitsproblemen en hoe je jouw (oudere) paard hierbij kan ondersteunen.

  • Ondersteun de weerstand

Naarmate paarden ouder worden, krijgen ze over het algemeen vaker te maken met een lage weerstand. Oudere paarden zijn daarom vatbaarder voor virussen en bacteriën die een paard ziek kunnen maken en uit balans kunnen brengen. Een verzwakte weerstand zorgt ervoor dat een paard sneller kwaaltjes kan krijgen, zoals jeukende of pijnlijke plekken op de huid. Wees daarom alert op de gezondheid van je oudere paard en controleer dagelijks hoe hij erbij staat en of er wondjes of plekjes op het lichaam zijn. Ook het geven van voldoende beweging houd je paard lichamelijk en geestelijk fit. Bovendien kan je de weerstand van je oudere paard extra ondersteunen met supplementen en kruiden zoals brandnetel en rozenbottel.

  • Pas het rantsoen aan waar nodig

Wanneer je paard ouder wordt, zullen ook de behoeftes wat betreft voeding veranderen. Zo heeft een ouder paard dat niet meer intensief getraind wordt minder krachtvoer nodig dan een paard op jongere leeftijd dat in de sport wordt uitgebracht. Heeft jouw oudere paard moeite met kauwen, omdat hij bijvoorbeeld een paar tanden of kiezen mist? Wellicht is een zachter soort hooi dan een uitkomst om te voorkomen dat je paard proppen vormt van zijn ruwvoer. Bovendien is de kans groot dat je oudere paard wat extra ondersteuning kan gebruiken in de vorm van supplementen. Bedenk dat ouder worden een geleidelijk proces is en de behoeftes van je paard dus kunnen schommelen. De juiste voeding bieden is dan ook maatwerk en blijf daarom regelmatig controleren of het rantsoen van je paard nog geschikt is.

  • Let op voor PPID (de ziekte van Cushing)

PPID staat voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, ook wel de ziekte van Cushing. PPID is een ziekte die vaak bij oudere paarden voorkomt en verschillende symptomen heeft. Voorbeelden van de symptomen zijn spierverlies, sloomheid, verminderde weerstand en een afwijkende vetverdeling. Bovendien lopen paarden met PPID een verhoogd risico op hoefbevangenheid. Een opvallend verschijnsel is de krullerige lange, vacht die veel paarden met PPID krijgen. Helaas is PPID niet te genezen. Wel zijn er medicijnen om de symptomen onder controle te houden. Het is daarom enorm belangrijk dat de diagnose in een vroeg stadium gesteld kan worden. Herken jij mogelijk symptomen van PPID bij jouw paard? Neem dan direct contact op met een dierenarts. 


Algemene ondersteuning voor oudere paarden

Hoe fit je oudere paard is, is afhankelijk van veel factoren. Hoewel aanleg een grote factor is, heeft ook de hoeveelheid beweging en het voerbeleid invloed op de fitheid van jouw paard. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld geneigd hun oudere paard minder beweging te geven omdat hij steeds stijver lijkt te lopen en ze dat zielig vinden. Een ouder paard heeft echter juist beweging nodig om zijn gewrichten en spieren soepel te houden. Een aangepaste training en vrije beweging is daarom van belang om jouw senior paard fit te houden.

Daarnaast kan je jouw oudere paard ondersteunen met aanvullende supplementen en kruiden. Zo zijn er verschillende supplementen om de weerstand van jouw oudere paard te ondersteunen en het immuunsysteem een boost te geven. Daarnaast zijn er verschillende supplementen die aansluiten op de specifieke behoeften van een senior paard waarmee je het bewegingsapparaat optimaal kan ondersteunen.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!