Géén toegevoegde suikers
Géén toegevoegde suikers

Mok bij paarden

Posted in : on 12-01-2024

Mok bij paarden is een vrij ernstige, vaak chronische huidaandoening in de kootholte van het paard. Een paard met mok heeft dan vaak enkele tot vele wondjes, kloven of korstjes in de kootholte. In ernstige gevallen kan een paard kreupel zijn. Hoe ontstaat mok en belangrijker nog, hoe kun je het voorkomen? Je leest er in deze blog meer over.

Oorzaak mok

Mok kan op diverse manieren worden veroorzaakt, maar heeft vaak te maken met vuil, vocht en kleine verwondingen aan de onderbenen van het paard. Vooral paarden die lang in een natte omgeving staan hebben er sneller last van. De huid wordt dan week, waardoor bacteriën meer kans krijgen en mok kan ontstaan. Deze vorm wordt dan ook natte mok genoemd. Ook paarden met sokken, zoals Tinkers en Friezen, zijn vaak gevoeliger voor het krijgen van mok. Zodra het vocht is doorgedrongen tot de huid blijft de huid onder de sokken lang nat en kan deze niet goed drogen. Ook giftige planten, de zon of schimmel kunnen de huid irriteren waardoor mok ontstaat. Overige mogelijke oorzaken van mok zijn dunne mest, te veel of te grondig wassen, schurftmijt, insectenbeten of een verminderde weerstand.

Symptomen van mok bij paarden

  • Rode en ontstoken huid met kloofjes en korstjes
  • Vochtig eczeem in de kootholte
  • Verdikking van de huid in de kootholte
  • Jeuk (schuren van benen of stampen) en pijn.
  • Dik onderbeen, kreupel in combinatie met één of meer van bovenstaande symptomen

paard met hoeven in de modder

Behandeling van mok

Mok kan erg hardnekkig zijn, geneest vrij langzaam en vergt daarom een serieuze aanpak. De behandelmethode kan per paard verschillen, maar hier geven we je een paar basis stappen.

  • Bij overtollige beharing is het goed dit voor de behandeling voorzichtig weg te scheren of te knippen.
  • Maak een papje van zuiverende soda met lauw water en doe dit op de besmette plek en laat even inwerken.
  • Spoel dan goed schoon met lauw water en dep het voorzichtig droog.
  • Probeer de plekjes zo droog mogelijk te houden.
  • Krap of week de korstjes nooit los! Onder de korstjes is de huid bezig met herstellen.
  • Spray de plekjes in met Huid & Wondjes Spray om het natuurlijke huidherstel te bevorderen.
  • Schakel bij ernstige mok altijd een dierenarts in!

Hoe kan je mok voorkomen?

Mok is helaas niet altijd te voorkomen, maar er zijn een paar richtlijnen die kunnen bijdragen aan het verkleinen van de kans op mok:

  • Voorkom dat je paard lange periodes in een natte of modderige omgeving staat.
  • Was de benen van je paard niet te vaak en houd ze goed droog.
  • Houd je paard zo veel mogelijk in een schone en droge omgeving.
  • Controleer regelmatig de kootholte van je paard op wondjes en behandel deze direct, bijvoorbeeld met een EHBO spray.

Voeding en ondersteuning van binnenuit

Wanneer je paard gevoelig is voor het krijgen van mok is het goed om niet te veel verschillende soorten voer te geven, zodat de darmflora in balans blijft. Kies bijvoorbeeld maar voor één soort krachtvoer wanneer aanvulling op het ruwvoer nodig is. Om jouw paard van binnenuit te ondersteunen, kan je de algehele weerstand een boost te geven. Zo is jouw paard weerbaarder voor virussen, infecties en bacteriën van buitenaf en geef je mok minder kans. Daarnaast kunnen darmkruiden helpen om de darmflora in balans te houden. 70 tot 80% van de weerstand van je paard zit in de darmen. De gezondheid van de darmflora is dus van grote invloed op de gehele vitaliteit van je paard. Is de darmflora uit balans? Dat betekent een verlaagde weerstand en meer kans op kwaaltjes zoals mok.

Nog een manier om jouw paard van binnenuit te ondersteunen bij mok, is door supplementen te geven die bijdragen aan de afvoer van afvalstoffen. Als afvalstoffen niet goed worden afgevoerd, kunnen deze namelijk gaan ophopen in de benen. Dit is zeer ongunstig voor infecties bij de benen.

Daarnaast is het belangrijk dat je paard niet teveel suiker binnenkrijgt. De bacteriën in de dikke- en blinde darm kunnen niet goed overweg met grote hoeveelheden suikers. Vermijdt beloningen met grote hoeveelheden suiker. Wil je toch iets extra’s geven, kies dan voor rozenbottel. Paarden vinden het heerlijk! Het is van nature rijk aan anti-oxidanten, biotine en vitamine C. Hierdoor draagt het bij aan een gezonde hoefgroei, behoud van een goede weerstand en ondersteunt het de natuurlijke afvoer van afvalstoffen.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!