<15.00 besteld, zelfde dag verzonden
100% Pure & Natuurlijke producten

Als je paard een supplement niet lust: voertips en tricks

Regelmatig krijgen we vragen van paardeneigenaren met lastige eters op stal. Wat als mijn paard het supplement of kruid niet lust en niet opeet? Hoewel de meeste supplementen voor paarden in ons assortiment goed gegeten worden, is ieder paard anders en zal ieder paard dan ook andere dingen lusten. 

Over smaak valt niet te twisten en daarom hebben wij een aantal tips om uit te proberen wanneer jouw paard een supplement niet lust of niet goed eet. Lees snel verder! 

 

Waarom eet mijn paard het supplement niet?

De meeste paarden zijn gewend aan een redelijk eentonig rantsoen. Gras, hooi en brok is de basis en vaak komt daar niet veel bij. Onze supplementen worden gemaakt van een grote variëteit aan (natuurlijke) grondstoffen. Hoewel paarden in de natuur wel 80 verschillende soorten planten eten, zitten deze grondstoffen niet standaard in het rantsoen van een paard dat gehouden wordt. Doordat paarden de smaak en geur niet herkennen, worden supplementen soms moeilijk gegeten. Dit komt logischerwijs dan ook vaker voor bij supplementen en kruiden met een sterke geur en smaak.

Om supplementen lekkerder te maken voor een paard, worden er soms geur- en smaakstoffen toegevoegd. Alle supplementen van HorseFlex zijn 100% natuurlijk en bevatten dus geen geur-, kleur- en smaakstoffen. Dit betekent dat we geen invloed hebben op de smaak en dus niet kunnen garanderen dat paarden de supplementen en kruiden lekker vinden. Wel hebben we een aantal voertips waardoor de meeste paarden gelukkig geen enkel probleem hebben met het opeten van de supplementen.

paard lust supplement niet

Je paard laten wennen aan een supplement

Zoals we hierboven ook al hebben benoemd, is het niet herkennen van de geur en smaak vaak de grootste oorzaak in het niet opeten van de supplementen bij paarden. Het is zelfs zo dat het meestal niet eens het geval is dat paarden een supplement vies vinden, maar dat ze gewoon nog even moeten wennen aan de nieuwe smaak en/of geur. 

Het laten wennen aan een supplement is dan ook gelijk onze eerste tip. Is jouw paard een kieskeurige eter of heeft hij vaker moeite met het opeten van supplementen? Introduceer dan een nieuw supplement of kruid aan jouw paard door te beginnen met een lagere dosering. Door te beginnen met een verlaagde dosering en deze langzaam steeds wat te verhogen (tot je op de aanbevolen dosering zit), geef je jouw paard de kans geleidelijk aan de smaak te wennen.

 

Supplementen mengen

Een andere tip wanneer jouw paard een supplement niet lust, is het mengen van het supplement met iets wat jouw paard wel graag eet. Hieronder geven we je een aantal handige ideeën wanneer je dit wilt uitproberen.

🌿 Gooi een handje Veggie Treat Mix of rozenbottel over het ‘vieze’ supplement heen. Veel paarden zijn dol op deze gezonde traktaties en zo wordt het supplement toch gegeten.

🌿 Geef jij jouw paard regelmatig slobber? Slobber leent zich enorm goed om supplementen doorheen te mengen. Voeg wanneer je slobber klaar is het supplement toe en roer het goed door. Je kan er ook wat stukjes appel of wortel doorheen doen om de smaak extra te maskeren. 

🌿 Paardenmuesli ruikt en smaakt voor veel paarden heerlijk. Meng daarom eens het supplement met een handje muesli. Net als bij de slobber, zal de muesli de smaak en de geur van het supplement maskeren.

🌿 Nog een populaire tip is het gebruik van lijnzaadolie om supplementen in poedervorm smakelijker te maken. Lijnzaadolie is een olie afkomstig van de olievlasplant en van nature rijk aan vitamine A, -D, -E, -K en de meervoudig onverzadigde vetzuren linol- en linoleenzuur. Naast dat het zo de gehele gezondheid van een paard ondersteunt, is lijnzaadolie voor paarden erg smakelijk. Doordat het een olie is, is het makkelijk te mengen met een poeder en krijgen de supplementen zo een lekker smaakje. 

🌿 Ook appelmoes is erg geschikt om supplementen mee te mengen. Paarden vinden appelmoes heerlijk en een klein schepje is al genoeg om een supplement mee te mengen. De appelmoes verbloemt de smaak van het supplement en zo wordt het een echte traktatie. Ga bij voorkeur wel voor een natuurlijke appelmoes zonder toegevoegde suikers. 

 

Overige tips wanneer je paard een supplement niet goed eet

Naast dat je de dosering lang kunt opbouwen en je de supplementen kan mengen, zijn er nog een aantal andere handige trucjes die kunnen helpen wanneer jouw paard een supplement niet goed eet.

Gebruik bijvoorbeeld een stuk fruit om het supplement in te verstoppen. Maak met een appelboor een gat in het midden van een appel, peer of ander stuk fruit. Vul het gat met het supplement en voer de traktatie uit de hand. Het kan verstandig zijn eerst een stuk fruit te geven waar geen supplement in zit zodat je paard niets vermoed en het supplement met overtuiging opeet. 

Heb je onze tips gevolgd en kan je jouw paard nog steeds niet overtuigen? Bekijk dan eens onze video of neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!