1600 gram
Ja
Subtotaal: €75,99
Rotstraal is een veel voorkomende bacteriële infectie die zich uit in ontstekingen in de hoef ter hoogte van de straal. Uit onderzoek blijkt zelfs dat ongeveer 45% van alle paarden wel eens last heeft van rotstraal. Het is dan ook een van de meest voorkomende hoefproblemen bij paarden. Hoewel rotstraal kan ontstaan door omgevingsfactoren, kan het ook ontstaan bij paarden waarbij de hoeven goed worden onderhouden. Maar wat is rotstraal precies, hoe kan je het herkennen en hoe kan je rotstraal bij je paard behandelen?
De straal is het V-vormige middelste gedeelte van de onderkant van de hoef van een paard. Het middelste gedeelte van de straal is het straalkussen. Aan beide zijden van het straalkussen bevinden zich zijdelingse straalgroeven, en de groef in het midden van het straalkussen is de middelste straalgroeve. De straal kan je omschrijven als een dik en eeltachtig kussen in de hoef, wat schokken absorbeert en werkt als een soort anti-slip. Bovendien is de straal een tastorgaan. Dit gevoel kun je ongeveer vergelijken met het gevoel dat een mens in de onderkant van zijn voeten heeft. Hierdoor kan een paard de grond beter aanvoelen en zo minder snel struikelen of uitglijden. Een gezonde straal is hard, maar toch flexibel. De straal hoort niet te geuren en bovendien hoort de middelste straalgroeve niet dieper te zijn dan de zijdelingse straalgroeven. Als dit wel het geval is, dan is de kans aanwezig dat jouw paard rotstraal heeft.
Wanneer de straal van een paard geïnfecteerd raakt door bijvoorbeeld een bacterie of schimmel, spreken we van rotstraal. Dit wordt ook wel hoefrot genoemd. In de meeste gevallen begint rotstraal in de middelste straalgroeve omdat dit de ideale plek is voor bacteriën om zich te nestelen. Door de ontsteking wordt de straal zacht en komt er een vochtige substantie vrij die enorm kan stinken. Bij rotstraal wordt de straal vaak kleiner en worden de groeven dieper: de straal rot als het ware weg.
Rotstraal is een veel voorkomend probleem. Maar hoe ziet rotstraal er eigenlijk uit? Rotstraal bij een paard kan je meestal herkennen aan de volgende symptomen:
Het ene paard zal gevoeliger zijn voor rotstraal dan het andere. Toch zijn er veel andere factoren die kunnen bijdragen aan rotstraal. Je kan daarom rekening houden met de volgende risicofactoren die rotstraal bij je paard kunnen veroorzaken:
Om rotstraal te behandelen en om ervoor te zorgen dat het niet telkens opnieuw terugkomt, is het belangrijk om iedere 6 tot 8 weken een hoefsmid langs te laten komen. De hoefsmid kan bij rotstraal de hoeven goed uitsnijden, waardoor de straalgroeven weer open liggen. Vervolgens kan je zelf de volgende stappen volgen:
🌿 Maak de hoeven goed schoon met een desinfecterende zeep. Zorg ervoor dat je de hoeven daarna goed droog maakt en gebruik eventueel een indrogende spray.
🌿 Houd de hoeven schoon en droog. Zorg daarom voor een schone, droge stal en krab de hoeven dagelijks uit.
🌿 Geef je paard voldoende beweging. Kies hierbij wel voor een goede ondergrond en laat je paard niet uren lopen in een modderige paddock.
🌿 Zorg voor een kwalitatief goed rantsoen waarbij je paard alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Om de hoeven van binnenuit te ondersteunen kan je daarnaast kiezen voor een supplement ter ondersteuning van de hoeven met bijvoorbeeld biotine of MSM. Dit zijn voedingsstoffen die van nature voorkomen in de hoeven van een paard en zo essentieel zijn voor gezonde hoefgroei en een sterke hoefstraal.
Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!