Géén toegevoegde suikers
100% Pure & Natuurlijke producten

Hoe verhoog ik de weerstand van mijn paard?

Posted in : on 01-11-2023

Een goede weerstand, ook wel immuunsysteem of afweersysteem genoemd, is van groot belang voor de gezondheid van jouw paard. Hoe beter het immuunsysteem werkt, hoe beter jouw paard in staat is om ziekmakende indringers uit te schakelen. Er zijn echter verschillende factoren die van invloed zijn op het immuunsysteem en zo kunnen zorgen voor een verlaagde weerstand. Denk hierbij aan wisselingen in het rantsoen, de overgang van seizoenen en ouderdom of ziekte. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om jouw paard hierbij te ondersteunen. Lees snel verder en geef de weerstand van jouw paard een boost!

 

De weerstand van een paard

Met de weerstand wordt letterlijk de mate waarin je in staat bent je tegen iets af te weren bedoeld. Als we het dan hebben over de weerstand van een paard, bedoelen we de mate waarin een paard zich kan weren tegen ziekmakende indringers. De weerstand hangt samen met het immuunsysteem. In hoeverre een paard zich kan weren tegen ziekmakers is namelijk afhankelijk van hoe goed het immuunsysteem, ook wel afweersysteem, werkt. 

Het immuunsysteem werkt het beste wanneer een paard zich in zijn natuurlijke leefomstandigheden bevindt. Er zijn daarnaast veel factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op de weerstand. Denk bijvoorbeeld aan voeding, leeftijd, stress en ook de wisselingen van seizoenen en de daarbij horende weersomstandigheden.

 

Lage weerstand bij een paard herkennen

Merk je dat je paard sneller ziek wordt en last heeft van allerlei lichamelijke kwaaltjes? Grote kans dat je paard last heeft van een verlaagde weerstand en daardoor klachten krijgt. Het liefst ben je natuurlijk de lichamelijke ongemakken voor, en geef je het afweersysteem van je paard een boost voordat hij er last van krijgt.

Een lage weerstand is niet altijd makkelijk van buitenaf te herkennen. Toch kennen de meeste paardeneigenaren hun paard goed, en is een lage weerstand aan een aantal dingen op te merken. Houd bijvoorbeeld altijd het gedrag goed in de gaten. Een paard dat opvallend minder energiek is kan bijvoorbeeld last hebben van een verlaagde weerstand en daardoor niet helemaal fit zijn. Ook aan het uiterlijk is een en ander af te lezen. Kijk bijvoorbeeld goed naar de gezichtsuitdrukking van je paard. Een paard dat niet goed in zijn vel zit, zal een doffe uitdrukking hebben en niet ‘vrolijk’ uit zijn ogen kijken. Daarnaast is ook de rest van het paardenlichaam een belangrijke indicator. Een doffe vacht, vieze ogen, neusuitvloeiing en uitslag zijn allemaal signalen waaraan je kan herkennen dat de weerstand van een paard niet optimaal is.

Raadpleeg bij klachten altijd eerst een dierenarts om te achterhalen of er onderliggende oorzaken zijn.

 

Hoe verhoog ik de weerstand van mijn paard?

Heeft jouw paard last van een verminderde weerstand? Dan is het nu tijd om actie te ondernemen en de weerstand een boost te geven!

Het immuunsysteem werkt het beste wanneer paarden zich in hun natuurlijke leefomstandigheden bevinden. Wanneer we paarden houden, is het onze taak om ervoor te zorgen dat aan de natuurlijke behoeften wordt voldaan. 

  • Voeding. Het rantsoen van je paard heeft veel invloed op de weerstand. Paarden hebben een kleine maag en eten van nature de hele dag door kleine hoeveelheden. Denk maar aan een paard dat de hele dag grazend in de wei staat. Zorg daarom dat je paard voldoende toegang heeft tot ruwvoer een geef onbeperkt schoon water. Geef je paard eventueel als aanvulling supplementen die de spijsvertering ondersteunen.
  • Vitamines en mineralen. Het immuunsysteem van een paard heeft vitamines en mineralen nodig om goed te functioneren. In veel gevallen halen paarden deze belangrijke voedingsstoffen uit voeding. Dit is echter niet altijd voldoende. Zo is vers gras, een belangrijke bron van veel vitamines, niet het hele jaar door beschikbaar en is het aandeel vitamines en mineralen in hooi niet altijd even hoog. Om jouw paard op een natuurlijke manier te ondersteunen, kan je kiezen voor natuurlijke vitamine brokjes zonder toegevoegde suikers. 
  • Beweging. Geef jouw paard altijd voldoende beweging. Zo houd je de conditie optimaal, wat uiteindelijk bevorderlijk is voor de weerstand. Denk hierbij aan een geschikte training maar ook aan dagelijkse vrije beweging in de buitenlucht.
  • Stress. Stress is één van de belangrijkste factoren als het gaat om de weerstand van jouw paard. Wanneer een paard stress ervaart, wordt tijdelijk het immuunsysteem onderdrukt. Probeer daarom stress te allen tijde te voorkomen. Zorg voor genoeg sociale contacten en pas de training aan wanneer je paard er stress door ervaart. Heeft jouw paard een stressgevoelig karakter? Denk dan eens aan supplementen die ondersteunen bij het verminderen van stress.
  • Weersomstandigheden. Naast omstandigheden die te maken hebben met de leefomgeving van een paard, zijn er ook factoren van buitenaf die invloed kunnen hebben op de weerstand van je paard. Hieronder vallen onder andere de weersomstandigheden. Wees alert op temperatuurschommelingen en maak aanpassingen wanneer dit nodig blijkt. Zorg bijvoorbeeld voor beschutting in het weiland wanneer het hard waait, en zorg voor genoeg frisse lucht wanneer je paard langer op stal staat.

 

Supplementen om de weerstand van je paard te verhogen

Naast het belang van goede leefomstandigheden, kan je jouw paard ook van binnenuit extra ondersteunen met supplementen die bijdragen aan een goede weerstand. Denk bijvoorbeeld aan de Weerstand Complex mix om de weerstand van jouw paard een boost te geven. Maar ook de volgende kruiden en voedermiddelen hebben een positieve invloed op het immuunsysteem van jouw paard: 

🌿 Lijnzaadolie: Een olie die van nature zeer rijk is aan vitamine A, D, E, K en de meervoudig onverzadigde vetzuren linol- en linoleenzuur. Het ondersteunt onder andere de spijsvertering, wat een positieve uitwerking heeft op de weerstand.

🌿 Fenegriek: Bevat vitamine A, B en C, kalk en fosfor. Fenegriek heeft een verzachtende werking op de luchtwegen en is goed voor de algehele weerstand.

🌿 Rozenbottel: Zeer rijk aan veel voedingsstoffen, zoals vitamine C en biotine. Lekkere en gezonde snack voor het behoud van een goede weerstand en als ondersteuning van de afvoer van afvalstoffen.

🌿 Brandnetel: Vers laten veel paarden het staan door de prikkelende bladeren, maar gedroogd een erg geschikte aanvulling op de dagelijkse voeding. Brandnetel bevat onder andere ijzer, silicium, kalk, magnesium, vitamine A en C, kalium, mangaan en calcium. Ondersteunt de algehele weerstand en bloedsomloop.

🌿 L-Lysine: Een essentieel aminozuur met antivirale eigenschappen. Paarden kunnen van nature geen L-Lysine aanmaken en moeten dit daarom opnemen uit voeding. Draagt bij aan een goed afweersysteem en verhoogt de weerstand.

🌿 Spirulina: Een zoutwater-alg die van nature rijk is aan eiwitten en essentiële aminozuren, omega 3-vetzuren en vitamine B12 bevat. Spirulina draagt bij aan een goede weerstand en aan de functie van de lever.

🌿 Zwarte Bes Blad: Het blad van de zwarte bes zit vol antioxidanten, mineralen en vitamines. Ondersteunt onder andere het immuunsysteem en de bloedsomloop.

🌿 Knoflook: Rijk aan vitamine A, B1, B2, C en bevat ook inhoudsstoffen zoals complexe koolhydraten, etherische oliën, organische zwavelverbindingen en enzymen. Knoflook is onder andere goed voor een gezonde bloeddruk en de weerstand en daarnaast werkt het slijmoplossend.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!