De lente betekend voor veel paarden ook de start van het weideseizoen. Je paard brengt weer meer tijd buiten door wat helaas niet voor elk paard een pretje is. In het voorjaar begint alles te groeien en bloeien wat betekend dat er flink wat pollen door de lucht vliegen. Net als mensen, honden en katten, kunnen ook paarden overgevoelig reageren op pollen. Hoe ontstaat pollenallergie bij paarden, wat zijn de symptomen en hoe kan je jouw paard helpen? Lees er alles over in dit blog!
Pollen zorgen voor de bestuiving van planten en bloemen zodat er weer nieuwe planten kunnen groeien. Het wordt ook wel stuifmeel genoemd wat hetzelfde betekend. Pollen komen in twee verschillende soorten voor: lichte, stoffige pollen en zware, kleverige pollen. Lichte pollen worden makkelijk door de wind meegenomen waarvan de meeste pollen op de grond vallen en de andere plant niet eens bereikt voor bestuiving. Doordat er zoveel pollen verloren gaan, produceren de bijbehorende planten extra veel pollen om de kans tot bestuiving te vergroten. Paarden met een pollenallergie hebben dan ook last van de lichte en stoffige pollen. Zware pollen kunnen niet door de wind meegenomen worden, maar worden door insecten overgedragen om zo de andere planten te bestuiven.
Grassen, bomen, kruiden en bloemen vormen in verschillende bloeiperioden stuifmeel (pollen). Sommige bomen, zoals de els, hazelaar en berk, bloeien al heel vroeg in het jaar. De eerste graspollen worden al in mei verspreid door de wind. Kruiden kunnen zelfs bloeien van begin zomer tot in de herfst. Het pollenseizoen bestrijkt dus een groot deel van het jaar. Pollen kunnen zich bij droog en rustig weer het beste verplaatsen door de lucht.
Tijdens het pollenseizoen zweven er veel lichte pollen door de lucht. Via de slijmvliezen van de ogen en neus komt je paard in contact met de pollen en zal het lichaam hier op reageren. Bij een allergie voor pollen, ook wel bekend als hooikoorts, ontstaat er een allergische reactie in de luchtwegen na het inademen van stuifmeel dat rondzweeft in de lucht. Het lichaam ziet pollen namelijk als een lichaamsvreemde stof waar het immuunsysteem een afweerreactie tegen aanmaakt. Wanneer er bij deze afweerreactie teveel histamine vrij komt veroorzaakt dit symptomen zoals jeuk, zwelling van het slijmvlies van de luchtwegen en overproductie van vocht.
De symptomen van een pollenallergie bij paarden lijken veel op die van een verkoudheid en zijn bij elk paard verschillend. Je kan een pollenallergie bij je paard meestal herkennen aan:
🌿 Hoofdschudden
🌿 Loopneus met doorzichtige neusuitvloeiing
🌿 Hoesten of niesen
🌿 Kortademigheid
🌿 Jeuk aan de neus
Een pollenallergie bij paarden wordt dus veroorzaakt door een allergische reactie op pollen. Het is erg belangrijk voor paarden die gevoelig zijn voor pollen dat het immuunsysteem in optimale conditie is. Naast een goed werkend immuunsysteem kun je met onderstaande tips je paard met een pollenallergie extra ondersteunen.
🌿 Vliegenmasker en/of neusnetje. Dit helpt je paard minder in aanraking te komen met de rondvliegende pollen. Daarnaast biedt het ook bescherming tegen vliegen en zonlicht.
🌿 Ondersteun je paard van binnenuit met een supplement om de kans op een pollenallergie te verkleinen of de symptomen te verlichten. HorseFlex heeft diverse supplementen om kriebels bij paarden op een natuurlijke wijze aan te pakken.
🌿 Laat je paard zo min mogelijk in aanraking komen met pollen/stuifmeel. In de nacht en vroege ochtend zijn er relatief minder pollen.
🌿 Raadpleeg altijd een dierenarts bij hevige symptomen.
Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!