100% Pure & Natuurlijke producten

<15.00 besteld, zelfde dag verzonden

Pollenallergie bij paarden

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw… Pollen, verdwijn maar gauw! Helaas kan het pollenseizoen maanden duren en kwelt het rondvliegende stuifmeel menig mens en dier. Want inderdaad: ook paarden kunnen last hebben van een pollenallergie.

De lente betekent voor veel paarden ook de start van het weideseizoen. Je paard brengt weer meer tijd buiten door wat helaas niet voor elk paard een pretje is. In het voorjaar begint alles te groeien en bloeien, wat betekent dat er flink wat pollen door de lucht vliegen. Net als mensen, honden en katten, kunnen ook paarden overgevoelig reageren op pollen. Hoe ontstaat pollenallergie bij paarden, wat zijn de symptomen en hoe kan je jouw paard helpen? Lees er alles over in deze blog!

 

Wat zijn pollen?

Pollen zorgen voor de bestuiving van planten en bloemen zodat er weer nieuwe planten kunnen groeien. Het wordt ook wel stuifmeel genoemd, wat hetzelfde betekent. Pollen komen in twee verschillende soorten voor: lichte, stoffige pollen en zware, kleverige pollen. Lichte pollen worden makkelijk door de wind meegenomen waarvan de meeste pollen op de grond vallen en de andere plant niet eens bereikt voor bestuiving. Doordat er zoveel pollen verloren gaan, produceren de bijbehorende planten extra veel pollen om de kans op bestuiving te vergroten. Paarden met een pollenallergie hebben dan ook last van de lichte en stoffige pollen. Zware pollen kunnen niet door de wind meegenomen worden, maar worden door insecten overgedragen om zo de andere planten te bestuiven.

 

Pollenseizoen

Grassen, bomen, kruiden en bloemen vormen in verschillende bloeiperioden stuifmeel (pollen). Sommige bomen, zoals de els, hazelaar en berk, bloeien al heel vroeg in het jaar. De eerste graspollen worden al in mei verspreid door de wind. Kruiden kunnen zelfs bloeien van begin zomer tot in de herfst. Het pollenseizoen bestrijkt dus een groot deel van het jaar. Pollen kunnen zich bij droog en rustig weer het beste verplaatsen door de lucht.

 

Hoe ontstaat pollenallergie bij paarden?

Tijdens het pollenseizoen zweven er veel lichte pollen door de lucht. Via de slijmvliezen van de ogen en neus komt je paard in contact met de pollen en zal het lichaam hierop reageren. Bij een allergie voor pollen, ook wel bekend als hooikoorts, ontstaat er een allergische reactie in de luchtwegen na het inademen van stuifmeel dat rondzweeft in de lucht. Het lichaam ziet pollen namelijk als een lichaamsvreemde stof waar het immuunsysteem een afweerreactie tegen aanmaakt. Wanneer er bij deze afweerreactie te veel histamine vrijkomt veroorzaakt dit symptomen zoals jeuk, zwelling van het slijmvlies van de luchtwegen en overproductie van vocht.

 

Hoe herken je een pollenallergie bij paarden?

De symptomen van een pollenallergie bij paarden lijken veel op die van een verkoudheid en zijn bij elk paard verschillend. Je kan een pollenallergie bij je paard meestal herkennen aan:

  • Hoofdschudden
  • Loopneus met doorzichtige neusuitvloeiing
  • Hoesten of niezen
  • Kortademigheid
  • Jeuk aan de neus

 

Hoe help je een paard met pollenallergie?

Een pollenallergie bij paarden wordt dus veroorzaakt door een allergische reactie op pollen. Het is erg belangrijk voor paarden die gevoelig zijn voor pollen dat het immuunsysteem in optimale conditie is. Naast een goed werkend immuunsysteem kun je met onderstaande tips je paard met een pollenallergie extra ondersteunen.

🌿 Gebruik een vliegenmasker en/of neusnetje. Dit helpt je paard minder in aanraking te komen met de rondvliegende pollen. Daarnaast biedt het ook bescherming tegen vliegen en zonlicht.

🌿 Ondersteun je paard van binnenuit met een supplement om de kans op een allergische reactie op pollen te verkleinen of de symptomen te verlichten. Er zijn diverse supplementen om kriebels bij paarden op een natuurlijke wijze aan te pakken. Zo geeft een supplement met boswellia en bromelaïne kriebels door pollen minder kans doordat het bijdraagt aan een normale histamine afgifte. Bovendien ondersteunt het het natuurlijke herstellend vermogen van de huid. 

🌿 Laat je paard zo min mogelijk in aanraking komen met pollen/stuifmeel. In de nacht en vroege ochtend zijn er relatief minder pollen. Zet je daarom bij voorkeur ‘s je paard ochtends en ‘s avonds in de wei, en ‘s middags op stal. 

🌿 Raadpleeg bij hevige symptomen altijd een dierenarts.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!