5 tips voor je paard tijdens warm weer.

5 tips voor je paard tijdens warm weer.

Een zomer met hoge temperaturen kan voor ons mensen al heftig zijn, maar voor je paard nog meer. Dit komt omdat paarden, in plaats van zelf te kiezen hoe ze met de hitte omgaan, hierin deels afhankelijk zijn van de keuzes die wij voor ze maken.

Hier een aantal tips om het voor je paard wat dragelijker te maken:
1.) Zorg voor voldoende vers drinkwater, zowel in de weide als in de stal. Gemiddeld drinkt een paard van 600 kilo ongeveer 20 tot 30 liter water per dag, maar wanneer het warm is kan dit oplopen tot wel 40 liter per dag!
2.) Plan je activiteiten op andere momenten van de dag. Vroeg in de ochtend en later op de dag zijn de temperaturen beter te verdragen voor zowel jezelf als je paard. Als je paard veel zweet, vergeet dan niet de verloren mineralen en zouten aan te vullen in het water met Elektrolyten Mix.
3.) Laat de stal goed luchten zodat de temperatuur niet te hoog oploopt. De ideale staltemperatuur voor volwassen paarden is 10-15˚C. Heb je jonge veulens, dan mag de temperatuur tussen de 15 en de 20˚C liggen.
4.) Voorkom directe felle zon en zorg voor een schaduwplek in de weide. Wanneer er geen natuurlijke vorm van schaduw is kan je bijvoorbeeld een tent/doek plaatsen waaronder je paard in de schaduw kan staan, of zet je paard overdag op stal en ‘s avonds en ‘s nachts in de weide.
5.) Koel je paard na het rijden af door droog te stappen zonder zadel, dekje etc. Ongeveer 15 minuten en daarna lekker afspoelen met koud of lauw water. Droog je paard met een zweetmes. Het hoofd, de hals en de benen zijn belangrijk, want daar liggen de bloedvaten dicht onder de huid. Laat het paard ondertussen drinken, eventueel aangevuld met Elektrolyten Mix.