Snelle levering

Gratis verzending vanaf 30,-

5 tips voor je paard tijdens warm weer.

Posted in : on 04-06-2021

Een voorjaar of zomer met hoge temperaturen kan voor ons al heftig zijn, maar voor je paard nog meer. Dit komt omdat paarden, in plaats van zelf te kiezen hoe ze met de hitte omgaan, hierin deels afhankelijk zijn van de keuzes die wij voor ze maken. Paarden kunnen zelf goed met warmte omgaan, maar extreme warmte kan gevaarlijk zijn voor je paard. Je paard kan oververhit raken met als gevolg dehydratie, sloomheid en algehele malaise. Voor de gezondheid van je paard is het belangrijk dat je op warme dagen goed oplet en eventueel maatregelen treft.

 1. Koel drinkwater
Zorg voor voldoende vers en koel drinkwater, zowel in de weide als in de stal. Gemiddeld drinkt een paard van 600 kilo ongeveer 20 tot 30 liter water per dag, maar wanneer het warm is kan dit oplopen tot wel 40 liter per dag!

 2. Pas je activiteiten aan
Plan je activiteiten op andere momenten van de dag. Vroeg in de ochtend en later op de dag zijn de temperaturen beter te verdragen voor zowel jezelf als je paard.

 3. Zorg voor schaduw
Voorkom directe felle zon en zorg voor een schaduwplek in de weide. Wanneer er geen natuurlijke vorm van schaduw is kan je bijvoorbeeld een tent/doek plaatsen waaronder je paard in de schaduw kan staan, of zet je paard overdag op stal en ‘s avonds en ‘s nachts in de weide.

4. Afkoelen met water
Koel je paard na het rijden af door droog te stappen zonder zadel, dekje etc. Ongeveer 15 minuten en daarna lekker afspoelen met koud of lauw water. Droog je paard met een zweetmes. Het hoofd, de hals en de benen zijn belangrijk, want daar liggen de bloedvaten dicht onder de huid.

 5. Let op de elektrolyten balans
Een paard verliest dagelijks elektrolyten door zweten, urineren en ontlasting. Het is goed om dit verlies aan elektrolyten in balans te houden. Tijdens periodes van inspanning, zoals wedstrijden en training kan je paard aanzienlijk meer elektrolyten verliezen, vooral wanneer het heel erg warm is. Het lichaam van een paard kan namelijke geen water vasthouden zonder de aanwezigheid van elektrolyten. Het toevoegen van deze elektrolyten met bijvoorbeeld HorseFlex Elektrolyten mix aan het drinkwater zorgt ervoor dat zowel vocht- en elektrolyten goed is balans blijven. De mix kan ook aan de dagelijkse voeding toegevoegd worden, maar zorgt dan ook voor voldoende drinkwater.

 

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn lichaamszouten die verloren gaan via het zweet, urineren en ontlasting. Een paard verliest dan voornamelijk natrium, kalium, calcium en magnesium. Als een paard zweet dan verliest hij dus niet alleen vocht, maar ook lichaamszouten, oftewel elektrolyten. Elektrolyten spelen een belangrijke rol in de vochthuishouding bij paarden. Bij een tekort aan elektrolyten kan je paard minder goed vocht vasthouden, vermindert de elasticiteit van de huid en gaat het uithoudingsvermogen achteruit. Door je paard goed te laten drinken wordt het vocht weer aangevuld, maar hoe zit dat met de verloren elektrolyten?

 

Elektrolyten aanvullen

Bij een tekort aan elektrolyten kan je paard minder goed vocht opnemen en vasthouden, met als gevolg dat je paard kan gaan uitdrogen. Het vermindert de elasticiteit van de huid en ook gaat het energie level omlaag, waardoor je paard sloom en lusteloos wordt. Door voldoende te drinken vult je paard het vocht weer aan, maar het aanvullen van elektrolyten is een ander verhaal. Het is raadzaam om, zeker bij sportpaarden, elektrolyten aan te vullen met een supplement zoals HorseFlex Elektrolyten mix. Dit product is een pure mix van verschillende mineralen (elektrolyten) als Natrium, Kalium, Calcium en Magnesium die belangrijk zijn voor de juiste elektrolyten balans. Het helpt je paard goed te herstellen na een training en uitdroging te voorkomen.

 

Wanneer geef je extra elektrolyten?

Dit is alleen nodig bij erg warm weer, tijdens flinke inspanning of wanneer je paard last heeft van dunne mest. Het toevoegen van elektrolyten aan het drinkwater zorgt ervoor dat zowel vocht- en elektrolyten goed is balans blijven. HorseFlex Elektrolyten mix kan ook aan de dagelijkse voeding toegevoegd worden, maar zorgt dan ook voor voldoende drinkwater.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!