Gratis verzending vanaf 30,-

Gratis verzending vanaf 30,-

De spijsvertering van paarden

Posted in : on 26-08-2022

Paarden zijn van nature echte planteneters. De spijsvertering van paarden is hierop volledig aangepast. Zo hebben paarden een kleine maag en een goed ontwikkelde blinde en dikke darm. Om je paard gezond en fit te houden speelt de vertering een belangrijke rol. Lees in dit blog alles over de spijsvertering van paarden. 

Hoe de vertering bij paarden werkt

Bij een paard begint de spijsvertering in de mond. Door middel van speeksel wordt het voedsel verplaatst naar de slokdarm, richting de maag. Een paard heeft een kleine maag, omdat hij van nature de gehele dag door kleine hoeveelheden opneemt. Hierdoor is er een constante stroom voedsel van de maag naar de darmen. Eerst komt het voedsel in de dunne darm, daarna in de blinde- , dikke- en endeldarm, waar de mestballen worden gevormd. Een paard mest ongeveer 15 keer per dag. We nemen je hieronder stap voor stap mee in het spijsverteringsproces van paarden.

De mond: De spijsvertering van paarden begint dus in de mond van het paard, waarbij het speeksel maar ook het gebit belangrijk is. Voor de juiste maling van het voer dient het gebit in goede staat te zijn. Het is verstandig om de tandarts minimaal 1 maal per jaar de tanden van je paard te laten controleren.

De maag: De maag van een paard is met een inhoud van ongeveer 8 tot 15 liter best klein. Dit is ook waarom paarden maar kleine porties voer tegelijk nuttigen. De maagwand kan namelijk niet zoals bij ons uitrekken. Paarden kauwen gemiddeld 16 uur per dag op ruwvoer (hooi en/of gras). Krijgt een paard te weinig ruwvoer of staat hij langer dan 2 uur zonder, dan kan de zuurtegraad in de maag uit balans raken. De maag maakt namelijk non-stop zuren aan die geneutraliseerd moeten worden met speeksel en voeding. Raakt dit proces uit balans dan bestaat de kans op een maagzweer. Diverse kruiden en mineralen kunnen de maag van je paard extra ondersteunen en weer terug in balans brengen. HorseFlex Maag Balans is speciaal ontwikkeld voor paarden met een gevoelige maag.

Dunne darm: Hier worden de koolhydraten, eiwitten en vetten afgebroken door enzymen. Wanneer niet alles in de dunne darm verteerd raakt, komt dit onverteerd in de blinde en dikke darm terecht. Dit verstoord de vertering in deze gebieden en maakt de opname van voedingsstoffen moeilijker. 

Gal: Gal is een vloeistof die vetten afbreekt die via voeding in het lichaam terechtkomen, waardoor deze door de darm opgenomen kunnen worden. Bij een mens wordt gal opgeslagen in de galblaas en in de dunne darm geknepen als men eet. Een paard heeft geen galblaas! Het gal komt direct de dunne darm in doordat paarden minimaal 16 uur per dag aan eten zijn. Het is voor het lijf dus niet nuttig om het gal tijdelijk op te slaan, want het moet het overgrote gedeelte van de dag beschikbaar zijn. Zodoende is de galblaas overbodig en heeft een paard deze dus ook niet.

De blinde & dikke darm: Hier word voornamelijk het ruwvoer door middel van bacteriën verteerd. De voedselbrij gaat zeer traag door dit gedeelte van het stelsel heen. Op deze manier kan het lichaam uit arm en moeilijk verteerbaar voedsel toch veel voedingsstoffen onttrekken. Doordat de verschillende bacterie stammen de darm bevolken kan je nooit zomaar wisselen van voeding (ook ruwvoer niet). Elke stam heeft een functie en bij veranderingen moeten de stammen de tijd krijgen zich te verhouden tot de nieuwe voeding die binnenkomt. HorseFlex darmkruiden bestaat uit verschillende kruiden zoals fenegriek, oregano, alsemkruid, kruidnagel en rozemarijn die bijdragen aan een goede balans van bacteriën, gisten en schimmels in de darmen. Daarnaast bevat het prebiotische vezels, wat een goede voedingsbodem is voor gunstige darmbacteriën.

Voeding en de spijsvertering van paarden

De beste voeding voor een paard, is voeding die dicht bij de aard van het paard staat. Dit zijn dan vooral ook producten die een paard ook in de natuur zou eten. Een paard eet in de vrije natuur wel 80 verschillende soorten planten. Deze variantie bestaat uit onder andere vruchten, bladeren, boomschors en kruiden welke boordevol vitamines en mineralen zitten én goed zijn voor een gezonde spijsvertering. Voor paarden is een gevarieerde voeding erg belangrijk. Van oorsprong eten paarden veel meer verschillende dingen dan dat wij ze vaak aanbieden. Varieer daarom eens met verschillende kruiden, groenten of fruit. Kruiden zoals bijvoorbeeld brandnetels, distels, weegbree, paardenbloem, kleefkruid kan je vers plukken of gedroogd geven. Dit geld natuurlijk ook voor groente en fruit, dit kan je vers geven of gedroogd zoals in deze Veggie Treat Mix. Door het gecontroleerde droogproces blijven bijna alle voedingsstoffen behouden en 1 gram gedroogde groenten komt overeen met ca. 10 gram verse groenten.

Ondersteun de spijsvertering

Wil jij graag de vertering van je paard extra ondersteunen? Dan zijn de producten van HorseFlex een perfecte keus! Doordat de supplementen allemaal gemaakt zijn met enkel 100% natuurlijke ingrediënten, wordt de vertering op de best mogelijke wijze extra ondersteund. Heb jij vragen of wil je graag advies van een professional? Neem dan gerust contact op, wij helpen je met veel plezier.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!