Klantenbeoordeling 9,5!
<15.00 besteld, zelfde dag verzonden

De spijsvertering van paarden

Posted in : on 27-07-2023

Paarden zijn van nature echte planteneters. De spijsvertering van paarden is hierop volledig aangepast. Zo hebben paarden een kleine maag en een goed ontwikkelde blinde en dikke darm. Maar wist je ook dat de spijsvertering van grote invloed is op de algehele gezondheid van jouw paard? Zo is een groot deel van het immuunsysteem van een paard verbonden met het verteringsstelsel. Om je paard gezond en fit te houden speelt de spijsvertering dus een belangrijke rol. Wil je meer weten over de spijsvertering van je paard? Lees dan snel verder!

 

Hoe de vertering bij paarden werkt

Bij een paard begint de spijsvertering in de mond. Door middel van speeksel wordt het voedsel verplaatst naar de slokdarm, richting de maag. Een paard heeft een kleine maag, omdat hij van nature de gehele dag door kleine hoeveelheden opneemt. Hierdoor is er een constante stroom voedsel van de maag naar de darmen. Eerst komt het voedsel in de dunne darm, daarna in de blinde- , dikke- en endeldarm, waar de mestballen worden gevormd. Een paard mest ongeveer 15 keer per dag. We nemen je hieronder stap voor stap mee in het spijsverteringsproces van paarden.

De mond: De spijsvertering van paarden begint dus in de mond van het paard, waarbij het speeksel maar ook het gebit belangrijk is. Voor de juiste maling van het voer dient het gebit in goede staat te zijn. Het is verstandig om de tandarts minimaal 1 maal per jaar de tanden van je paard te laten controleren.

De maag: De maag van een paard is met een inhoud van ongeveer 8 tot 15 liter best klein. Dit is ook waarom paarden maar kleine porties voer tegelijk nuttigen. De maagwand kan namelijk niet zoals bij ons uitrekken. Paarden kauwen gemiddeld 16 uur per dag op ruwvoer (hooi en/of gras). Krijgt een paard te weinig ruwvoer of staat hij langer dan 2 uur zonder, dan kan de zuurtegraad in de maag uit balans raken. De maag maakt namelijk non-stop zuren aan die geneutraliseerd moeten worden met speeksel en voeding. Raakt dit proces uit balans dan bestaat de kans op een maagzweer. Diverse kruiden en mineralen kunnen de maag van je paard extra ondersteunen en weer terug in balans brengen. HorseFlex Maag Balans is speciaal ontwikkeld voor paarden met een gevoelige maag.

Dunne darm: Hier worden de koolhydraten, eiwitten en vetten afgebroken door enzymen. Wanneer niet alles in de dunne darm verteerd raakt, komt dit onverteerd in de blinde en dikke darm terecht. Dit verstoord de vertering in deze gebieden en maakt de opname van voedingsstoffen moeilijker. 

Gal: Gal is een vloeistof die vetten afbreekt die via voeding in het lichaam terechtkomen, waardoor deze door de darm opgenomen kunnen worden. Bij een mens wordt gal opgeslagen in de galblaas en in de dunne darm geknepen als men eet. Een paard heeft geen galblaas! Het gal komt direct de dunne darm in doordat paarden minimaal 16 uur per dag aan eten zijn. Het is voor het lijf dus niet nuttig om het gal tijdelijk op te slaan, want het moet het overgrote gedeelte van de dag beschikbaar zijn. Zodoende is de galblaas overbodig en heeft een paard deze dus ook niet.

De blinde & dikke darm: Hier word voornamelijk het ruwvoer door middel van bacteriën verteerd. De voedselbrij gaat zeer traag door dit gedeelte van het stelsel heen. Op deze manier kan het lichaam uit arm en moeilijk verteerbaar voedsel toch veel voedingsstoffen onttrekken. Doordat de verschillende bacterie stammen de darm bevolken kan je nooit zomaar wisselen van voeding (ook ruwvoer niet). Elke stam heeft een functie en bij veranderingen moeten de stammen de tijd krijgen zich te verhouden tot de nieuwe voeding die binnenkomt. HorseFlex darmkruiden bestaat uit verschillende kruiden zoals fenegriek, oregano, alsemkruid, kruidnagel en rozemarijn die bijdragen aan een goede balans van bacteriën, gisten en schimmels in de darmen. Daarnaast bevat het prebiotische vezels, wat een goede voedingsbodem is voor gunstige darmbacteriën.

 

Voeding en de spijsvertering van paarden

De beste voeding voor een paard, is voeding die dicht bij de aard van het paard staat. Dit zijn dan vooral ook producten die een paard ook in de natuur zou eten. Een paard eet in de vrije natuur wel 80 verschillende soorten planten. Deze variantie bestaat uit onder andere vruchten, bladeren, boomschors en kruiden welke boordevol vitamines en mineralen zitten én goed zijn voor een gezonde spijsvertering. Voor paarden is een gevarieerde voeding erg belangrijk. Van oorsprong eten paarden veel meer verschillende dingen dan dat wij ze vaak aanbieden. Varieer daarom eens met verschillende kruiden, groenten of fruit. Kruiden zoals bijvoorbeeld brandnetels, distels, weegbree, paardenbloem, kleefkruid kan je vers plukken of gedroogd geven. Dit geld natuurlijk ook voor groente en fruit, dit kan je vers geven of gedroogd zoals in deze Veggie Treat Mix. Door het gecontroleerde droogproces blijven bijna alle voedingsstoffen behouden en 1 gram gedroogde groenten komt overeen met ca. 10 gram verse groenten.

 

Problemen in de spijsvertering

Het spijsverteringsstelsel van je paard is erg gevoelig. Factoren zoals stress of veranderingen in het rantsoen kunnen van negatieve invloed zijn op het spijsverteringsstelsel. Er zijn dan ook verschillende problemen die kunnen optreden in de spijsvertering van een paard. 

Maagzweren

Zoals we eerder in deze blog hebben genoemd, is de maag van een paard relatief klein. Paarden zijn er namelijk voor gemaakt de hele dag door kleine porties te eten. Als een paard langer dan 2 uur niet eet, raakt de zuurtegraad in de maag uit balans en kunnen er ontstekingen aan de maagwand ontstaan: maagzweren. Door het maagzuur in de maag kan een maagzweer slecht genezen en veel pijn veroorzaken bij je paard. 

Een maagzweer is niet altijd te herkennen, maar veel voorkomende symptomen zijn een verminderde eetlust, vermageren, minder energie, een doffe vacht, buikpijn en dunne mest. Herken je deze symptomen en/of vermoed je dat jouw paard last heeft van maagzweren? Raadpleeg dan een dierenarts. Omdat voorkomen beter is dan genezen, is het belangrijk dat jouw paard altijd voldoende ruwvoer tot zijn beschikking heeft. Geef bij voorkeur meerdere keren per dag kleinere porties ruwvoer, voldoende drinkwater en zorg voor zo min mogelijk stress. Meer weten? Lees dan onze blog over maagzweren bij paarden en hoe deze te voorkomen en behandelen.

Koliek

Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden en komt voor in allerlei verschillende vormen. Het heeft dus verschillende oorzaken en ook verschillende symptomen. Over het algemeen wordt over koliek gesproken in 4 of 5 verschillende soorten: gaskoliek, zandkoliek, krampkoliek en koliek door verstoppingen of liggingsveranderingen.

  • Gaskoliek

Gaskoliek ontstaat bij een teveel aan gas in de darmen. Hoewel een normale hoeveelheid gas kan worden afgevoerd door het darmkanaal, hoopt een teveel aan gas op en kan dat zorgen voor koliek. Een teveel aan gas kan onder andere komen door een te snelle overgang van rantsoen, suikerrijk gras of verminderde beweging.

  • Zandkoliek

Een paard dat graast in een kaal weiland of hooi van de zanderige bodem van de paddock eet, krijgt (onbewust) veel zand binnen. Een klein beetje zand kan het paardenlichaam zelf afvoeren, maar wanneer het te veel zand is, kan het zandkoliek veroorzaken. Probeer daarom de zandiname te beperken en ondersteun eventueel de natuurlijke afvoer van zand met vlozaad.

  • Krampkoliek

Krampkoliek ontstaat door het verkrampen van (een deel van) de darmen. Krampkoliek komt relatief vaak voor, maar is over het algemeen ook de minst ernstige vorm van koliek. Oorzaken zijn veranderingen in rantsoen en beweging, stress en het eten van iets ‘verkeerds’.

  • Koliek door verstoppingen of liggingsveranderingen

Verstoppingen in de darmen zijn ook een oorzaak van koliek. Door onder andere het eten van een te grote hoeveelheid ruwvoer in een korte periode, het eten van bodembedekking, te weinig water drinken en een slecht gebit kunnen in de darmen verstoppingen ontstaan. Daarnaast kan koliek ook ontstaan door liggingsveranderingen. De dunne en dikke darm, die beide meters lang zijn, liggen voor een deel ‘los’ in de buik van een paard en kunnen verstrengeld raken. Hoewel de heftigheid van de koliek hierbij kan verschillen, moet de liggingsverandering vrijwel altijd door een dierenarts verholpen worden. 

Omdat koliek zeer uiteenlopende en soms (zeer) ernstige oorzaken kan hebben, is het belangrijk bij symptomen direct te handelen. Onder andere rollen, naar de buik schoppen, zweten, schrapen met de hoeven en flemen kunnen wijzen op koliek. Bel bij verdenking altijd direct de dierenarts. De dierenarts zal jou precies uitleggen wat je in jouw situatie moet doen en welke stappen je moet volgen.

 

Ondersteun de spijsvertering

Wil jij graag de vertering van je paard extra ondersteunen? Dan zijn de producten van HorseFlex een perfecte keus! Doordat de supplementen allemaal gemaakt zijn met enkel 100% natuurlijke ingrediënten, wordt de vertering op de best mogelijke wijze extra ondersteund. Heb jij vragen of wil je graag advies van een professional? Neem dan gerust contact op, wij helpen je met veel plezier.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!