100% Pure & Natuurlijke producten

Klantenbeoordeling 9,5!

Help je paard verharen

Posted in : on 25-09-2023

Verharen kost je paard veel energie en is daardoor niet altijd een aangename periode. Het kan soms moeizaam gaan of veel jeuk veroorzaken waardoor je paard flink gaat schuren. Gelukkig kan je je paard extra ondersteunen en zo helpen goed door de verharing heen te komen. In deze blog geven we je wat uitleg over verharen en een aantal handige tips om je paard extra te helpen tijdens de ruiperiode.


Wanneer verhaart een paard?

Een paard verhaart twee keer per jaar: in de zomer en in de winter. Vaak wordt gedacht dat het verhaarproces op gang komt door een verandering in temperatuur, maar niets is minder waar. Een paard begint namelijk met verharen door de afname of toename van het aantal lichturen op een dag. De hypofyse maakt dan hormonen aan waardoor het verharingsproces van je paard wordt gestart. In de zomer zal je paard zijn wintervacht kwijtraken en aan het eind van de zomer wordt de vacht ingeruild voor de dikkere wintervacht. Doordat het varen niet afhankelijk is van temperatuur, maar van het aantal lichturen, kan het dus gebeuren dat je paard al een dikke wintervacht begint te vormen terwijl qua temperatuur nog volop zomer is.

Het verharen is een intensief proces wat veel energie vergt. Wanneer je paard niet helemaal in goede conditie is, kan dit wat moeizaam verlopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je paard extra te ondersteunen tijdens het verharen.

5 tips om je paard te helpen bij het verharen

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de verhaarperiode bij paarden. Denk hierbij aan het rantsoen, de doorbloeding, de leefomgeving en de weerstand van je paard. We geven je een aantal tips om je paard een handje te helpen tijdens het verharen.

 

Tip 1: Borstelen

Help je paard met verharen door hem uitgebreid te borstelen en de huid daarmee lekker te masseren. Dit zorgt voor een goede doorbloeding zodra de haren beter los laten. Je paard zal het heerlijk vinden doordat je zo ook direct de jeuk wat verlicht. Gebruik hiervoor een rubberen rosborstel om de haren goed los te werken en door de ronddraaiende, masserende beweging de doorbloeding te stimuleren. Om losse haren te verwijderen, kan je ook gebruikmaken van een speciale rubberen handschoen of een poetsblok.

 

Tip 2: Wassen

Naast dat het belangrijk is de vacht goed te borstelen, helpt het ook om jouw paard regelmatig te wassen. Met een grondige wasbeurt verwijder je naast losse haren ook vuil zoals zand en stof waardoor je paard minder snel last krijgt van jeuk tijdens de ruiperiode. Gebruik hiervoor een natuurlijke en verzorgende shampoo, zoals de Poppy Seed & Lime of de Tea Tree & Eucalyptus shampoobar van PIPPA.

 

Tip 3: Beweging

Voldoende beweging is altijd belangrijk voor een paard om fit en gezond te blijven. Daarnaast zorgt beweging voor een goede doorbloeding, wat helpt je paard beter door de verharingsperiode heen te komen.

 

Tip 4: Daglicht

Zoals we eerder hebben uitgelegd, is daglicht de trigger voor de hypofyse om hormonen aan te maken die het verharen in gang zetten. Stel je paard daarom zoveel mogelijk bloot aan daglicht om het verharingsproces te stimuleren. Zet je paard dus lekker in de paddock en laat (indien mogelijk) de deken af.

 

Tip 5: Extra vitamines, eiwitten en aminozuren

Omdat het wisselen van vacht veel energie kost voor een paard, kan het soms wat moeizaam verlopen. Om het verharen op een natuurlijke manier van binnenuit te ondersteunen, kan je kiezen voor een supplement op basis van lijnzaad met daarin biotine als toevoeging. Horseflex Lijnzaad Biotine Olie is van nature rijk aan omega-3-vetzuren en bevat een hoge dosis biotine, wat helpt de vacht gezond te houden. Daarnaast spelen ook eiwitten een belangrijke rol in het verhaarproces van je paard. Een supplement met essentiële aminozuren is daarom ook een geschikt supplement tijdens de ruiperiode. Is je paard niet helemaal fit rondom de overgang van de seizoenen? Weerstand Complex kan de weerstand van je paard op een natuurlijke wijze een flinke opkikker geven. Bekijk hier alle producten voor de vacht en huid.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!