<15.00 besteld, zelfde dag verzonden
<15.00 besteld, zelfde dag verzonden

Het paardengebit: gebitsproblemen en tips

Posted in : on 09-02-2023

Een gezond paardengebit is enorm belangrijk. Het is van invloed op het gehele spijsverteringsproces en daarnaast heeft de conditie van het gebit effect op het gedrag en de prestaties van jouw paard. Gebitsproblemen kunnen namelijk veel pijn veroorzaken en iedereen die zelf wel eens kiespijn heeft gehad, zal beamen dat het geen goed effect heeft op je humeur. Wil je meer weten over het paardengebit en hoe jij jouw paard hierin optimaal kan ondersteunen? Lees dan snel verder!

 

Het paardengebit

Paarden hebben een groot gebit met 36 tot 44 tanden en kiezen. Hoewel het lijkt alsof paardentanden levenslang blijven groeien, komt dit door een proces genaamd ‘eruptie’. Dit betekent dat door de jaren heen, de paardentanden steeds meer uit de tandkas worden getrokken. Dit is nodig omdat het gebit van een paard erg hard slijt. Om ervoor te zorgen dat paarden ondanks de slijtage kunnen blijven kauwen, komt er telkens een nieuw stuk tand tevoorschijn vanuit de tandkas.  

Het paardengebit bestaat uit 12 snijtanden waarmee gras kan worden afgesneden. Daarnaast heeft een volwassen paard 24 kiezen om het voedsel verder mee te kauwen. Naast snijtanden en kiezen, hebben sommige paarden extra tanden. Hengsten, ruinen maar soms ook merries kunnen hengstentanden (ook wel ruinentanden) krijgen, die zich tussen de snijtanden en kiezen bevinden. Daarnaast komen bij sommige paarden wolfstanden door. Dit zijn tanden voor de voorste kiezen en kunnen pijnlijk zijn wanneer er met een bit gereden wordt. Om deze reden worden wolfstanden, ook wel wolfskiezen genoemd, vaak getrokken door een paardentandarts.

 

Gebitsproblemen bij paarden herkennen

Als je paard last heeft van zijn gebit, zijn er een aantal signalen waaraan je dit kan herkennen. 

🦷 Langzaam eten

🦷 Proppen maken van hooi, eten uitspugen of knoeien met eten

🦷 Vieze geur uit de mond

🦷 Gewichtsverlies

🦷 Onrustig worden van een bit, zoals bijvoorbeeld bijten op het bit, met het hoofd schudden of plotseling geen bit meer willen aannemen

🦷 Veranderingen in gedrag, zowel met rijden als aan de hand

Houd er rekening mee dat bovenstaande signalen ook een andere oorzaak kunnen hebben. Vertrouw je iets niet? Raadpleeg dan altijd eerst een dierenarts.

paardengebit

Gebitscontrole bij de paardentandarts

Vermoed je dat jouw mogelijk gebitsproblemen heeft? Laat de tanden van je paard dan controleren door een paardentandarts. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Om gebitsproblemen in de toekomst te voorkomen, is het raadzaam om eens in de zoveel tijd een gebitscontrole te laten uitvoeren door een paardentandarts. Naast een controle, kan de paardentandarts eventuele haken en scherpe randen op tanden en kiezen wegvijlen. 

Hoe vaak je een gebitscontrole moet laten uitvoeren, hangt af van een aantal factoren. Zo heeft bijvoorbeeld de leeftijd en de algemene gezondheid van je paard invloed op de kwaliteit van het gebit en dus ook hoe vaak je de paardentandarts langs moet laten komen voor controle. Een algemene richtlijn is om één keer per jaar de paardentandarts een gebitscontrole te laten uitvoeren, mits er geen afwijkingen zijn.

 

Paardengebit van binnenuit ondersteunen

Paarden die in de natuur leven, eten zo’n 14 tot 16 uur per dag. Een paardengebit is er daarom voor gemaakt om het grootste gedeelte van de dag gras te kauwen. Om een gezond gebit te behouden, is het dan ook van belang om jouw paard onbeperkt ruwvoer te geven. Daarnaast kan je jouw paard ook van binnenuit extra ondersteunen bij het behoud van gezonde en sterke tanden. Zo is silicium een mineraal dat belangrijk is voor huid, haar en botten en het gebit. Ook zeewier kan bevorderlijk zijn voor de conditie van het paardengebit. Het verminderd de aanmaak van tandsteen en tandplak en bovendien helpt zeewier bij het verwijderen van al bestaand tandplak.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!