Géén toegevoegde suikers
100% Pure & Natuurlijke producten

Vakantie: wie zorgt er voor mijn paard?

Posted in : on 10-07-2023

Yes, vakantie! Maar wat doe je met je paard tijdens de weken dat jij ligt te bakken onder de buitenlandse zon? Je kan samen met je paard op vakantie, maar er zullen ook momenten zijn dat je zonder paard vakantie gaat vieren. Wanneer je op vakantie gaat en thuis huisdieren achterlaat, zal je hier een oppas voor moeten vinden. Voor een kat of konijn is dit vaak wel te regelen, maar voor een paard is dit een veel moeilijkere puzzel. Om voor een paard te zorgen heeft iemand ervaring nodig en bovendien hebben paarden vaak een voedingsbeleid waar veel zorg en aandacht aan wordt besteed. 

In dit artikel vertellen we je waar je aan moet denken wanneer je op vakantie gaat als paardeneigenaar. Ook geven we je 5 tips om ervoor te zorgen dat jij zorgeloos van je welverdiende vakantie kan genieten. Lees snel verder!


Kan ik mijn paard ook vakantie geven?

Een gebruikelijke optie is om je paard tijdens jouw vakantie ook vakantie te geven. In de meeste gevallen kan het namelijk helemaal geen kwaad om je paard in de zomer een paar weken met rust te laten op de weide. Een paar weekjes rust doet sommige paarden erg goed. Andere paarden hebben juist baat bij wat extra beweging. Het hangt dus volledig van je paard en je eigen voorkeur af. Houd er in het geval dat je jouw paard vakantie geeft wel rekening mee dat je de training afbouwt voor de vakantie en weer langzaam opbouwt bij terugkomst. Krijgt jouw paard krachtvoer? Bedenk dan of het verstandig is de hoeveelheid krachtvoer tijdens de vakantie wat te verminderen. Je paard gebruikt dan immers minder energie en heeft dus ook minder energie nodig. 

Dagelijkse verzorging van je paard

Er zijn een aantal klusjes die vallen onder de dagelijkse verzorging van een paard. Deze komen dan ook (vrijwel) elke dag terug en moeten ook gedaan worden wanneer jouw paard net zoals jij van een paar weekjes vakantie geniet. Denk bijvoorbeeld aan het uitmesten van de stal en/of het weiland en het voeren van je paard. Vaak moet je paard ook nog in en uit het weiland gehaald worden en is het belangrijk dat er iemand is die dagelijks controleert op wondjes, kreupelheid en andere mogelijke gezondheidsproblemen. Zelfs als je paard tijdens jouw vakantie de gehele periode in het weiland staat, is het belangrijk dat iemand dit soort dingen wel controleert. 

 

Pensionstal, bijrijder of verzorger

Of je jouw paard nou vakantie geeft of niet: je hebt sowieso iemand nodig die voor jou waarneemt en die de dagelijkse taken wat betreft de verzorging uitvoert. Het is het makkelijkste wanneer je een bijrijder of verzorger hebt. Meestal vinden verzorgers het namelijk helemaal niet erg om in jouw vakantie wat vaker langs te komen. Als je op een pensionstal staat, kan je de taken in sommige gevallen overlaten aan de eigenaar van de pensionstal. Je kan ook eens langsgaan bij je stalgenootjes. De kans is groot dat er een stalgenootje is die zelf ook nog op vakantie gaat, dus dan kunnen jullie elkaar zo uit de brand helpen. Is dit bij jou allemaal niet mogelijk, en heb je ook geen (vaste) bijrijder of verzorger? Dan kan je proberen iemand anders in je kennissenkring te regelen. Denk er wel goed over na of je iemand zonder ervaring de verantwoordelijkheid wil geven over jouw paard. Paarden vragen nou eenmaal meer kennis, ervaring en kunde dan een kat of knaagdier en je wilt geen onveilige situaties creëren voor paard én oppas.

 

5 tips voor je paard tijdens je vakantie

De grootste afweging wanneer je als paardeneigenaar op vakantie gaat, is besluiten wie de zorg tijdelijk op zich gaat nemen. Misschien wordt je paard nog gewoon getraind door je bijrijder, maar het kan ook dat je jouw paard vakantie geeft en je enkel iemand regelt die af en toe het weiland uitmest en voert. Wat je keuze ook is, hieronder hebben we 5 tips om een zorgeloze vakantie tegemoet te gaan.

Tip 1: Geef één persoon de verantwoordelijkheid

In veel gevallen zal één iemand de verzorging van jouw paard op zich nemen tijdens jouw vakantie en heeft diegene ook de verantwoordelijkheid. Het kan ook zo zijn dat je meerdere oppassers regelt die allemaal een deel van de verzorging oppakken. In dit geval is het belangrijk dat je één persoon de (eind)verantwoordelijkheid geeft en dit ook hardop uitspreekt. Zo weet iedereen wie aangesproken moet worden op het moment dat een situatie zich voordoet.

Tip 2: Schrijf alles op 

De een zal een hele waslijst met taken hebben, de ander zal slechts een paar simpele taken hebben die de oppas makkelijk kan onthouden. Schrijf voor de zekerheid toch alle taken op een papiertje en leg deze op een makkelijke plek neer op stal. Zo kan de oppas van je paard niets vergeten en ook gemakkelijk taken overdragen naar iemand anders mocht hij of zij ineens ziek of verhinderd zijn.

Tip 3: Controleer de voorraad voer en supplementen

Controleer voordat je weggaat of je voldoende voer op voorraad hebt. Dit gaat om krachtvoer, ruwvoer (als je dit zelf regelt) maar ook supplementen. Reken per supplement uit hoeveel gram je per dag gebruikt om te controleren of je voldoende voorraad hebt voor de periode dat jij weg bent. Krijgt jouw paard meerdere supplementen? Om het jouw oppas zo makkelijk mogelijk te maken, kan je mealpreppen. Door in kleine bakjes het voer en de supplementen in de juiste hoeveelheid voor iedere dag klaar te zetten, hoeft de oppas dan alleen maar op het juiste moment een bakje in de voerbak te legen. 

Tip 4: Stappenplan bij noodsituaties

Je wilt er natuurlijk liever niet aan denken, maar maak voor de zekerheid altijd een stappenplan voor in geval van nood. Laat weten welke situaties onder ‘nood’ vallen, en wanneer jij hiervoor gecontacteerd wilt worden. Geef ook aan hoe jouw oppas je in noodgevallen kan contacteren. Ben je telefonisch altijd makkelijk te bereiken? Of is het verstandig dat er een telefoonnummer van jouw hotel/camping bekend is? Stel daarnaast een lijst op met andere belangrijke telefoonnummers. Denk aan de dierenarts, hoefsmid, tandarts maar ook staleigenaar en iemand die jij goed kent, bijvoorbeeld je ouders of een goede vriend of kennis. Zo weet je zeker dat, mocht er een noodsituatie voorkomen, snel en goed gehandeld kan worden. 

Tip 5: Benoem bijzonderheden

Sommige dingen zijn voor jou voor de hand liggend geworden. Denk aan bijvoorbeeld een eczeemdeken die je altijd gebruikt bij warm weer. Hoewel dit voor jou logisch is, is dit niet het geval voor de oppas. Bedenk je daarom van tevoren waar je oppas mee te maken kan krijgen en benoem deze dingen vooraf. 

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!