Alleen natuurlijke ingrediënten

Shop nu en betaal later

Opbouw van de weidegang

Posted in : on 03-02-2022

Een goede overgang

De juiste opbouw van de weidegang is erg belangrijk. Bij elke voerverandering moet de vertering van je paard zich namelijk aanpassen. De spijsvertering van je paard is helemaal ingesteld op zijn winterse rantsoen en hierdoor is het belangrijk dat je paard een geleidelijke overgang van stal naar weide krijgt. Zo kan de maag- en darmflora goed wennen aan de nieuwe situatie en voorkom je mogelijk problemen als koliek, hoefbevangenheid en diarree. Maar hoe pak je dat nou het beste aan?

  • Opbouw van de weidegang. Begin altijd met korte periodes weidegang. Het ene paard is gevoeliger dan het andere, maar bouw het aantal uur weidegang rustig op.
  • Strookbegrazing. Een groot weiland kun je opdelen in percelen of strookbegrazing toepassen. Strookbegrazing is een methode van beweiding waarbij je zoveel mogelijk controle houdt over de hoeveelheid gras die je paard eet. Zo geef je jouw paard iedere dag enkele meters nieuwe weide met vers gras en kan het afgegraasde gras goed herstellen.
  • Gevulde maag. Geef je paard de eerste periode voordat hij naar buiten gaat een plak hooi. Op deze manier is de maag wat gevuld en zal je paard zich niet direct vol eten aan het suikerrijk jong gras.
  • Spijsvertering. Stem ook de aanvullende voeding af op de weidegang. Weidegras bevat veel suikers, eiwitten, energie en weinig structuur. Vul waar nodig het rantsoen van je paard aan met extra vitamines, mineralen of kruiden om de spijsvertering en stofwisseling in balans te houden.
  • Detoxen. De start van een nieuw seizoen is hét moment voor een detoxkuur. Door de verandering in het rantsoen produceert het paardenlichaam veel afvalstoffen die door de lever afgebroken moeten worden. Met een detoxkuur ondersteun je de natuurlijk reinigende werking van de lever en nieren zodat alle vrije radicalen goed afgevoerd kunnen worden. De perfecte voorbereiding op het weideseizoen! Lees meer over detoxen bij paarden in de blog.

 

Problemen door voorjaarsgras

Tijdens de wintermaanden is het maag- darmstelsel van je paard helemaal ingesteld op droog ruwvoer. Wanneer gras weer deel gaat uitmaken van het dagelijks rantsoen is dit dan ook van invloed op de spijsvertering én de suikerspiegel van je paard. Maar hoe komt dat nu precies?

Gras produceert constant fructaan (een soort suiker), wat ervoor zorgt dat het kan groeien. Fructaan wordt pas verwerkt als het warm genoeg is. Hierdoor is het suikergehalte het hoogst zodra de temperatuur buiten gaat stijgen na een periode dat de groei van het gras stilstond. In het voorjaar is het fructaangehalte in het gras dan ook het hoogst en vaak de boosdoener van hoefbevangenheid. Waar moet je op letten?

  • Nachtvorst. Na een koude nacht is het raadzaam ’s ochtends geen weidegang te bieden. Het gras kan zo eerst het grootste deel van de opgeslagen fructaan verwerken.
  • Bemesting. Zorg voor een juiste bemesting van de paardenweide. Dit is van grote invloed op de kwaliteit van het gras en kan grote pieken in het fructaangehalte voorkomen.
  • Gras eten beperken. Beperk de grasinname door bijvoorbeeld een graasmasker, minder weidegang of de oppervlakte van het grasland te beperken.
  • Suikerspiegel. Is je paard erg gevoelig voor suikers? Let dan extra goed op en beperk de weidegang. Daarnaast kan tijdens de wisselende suikergehalten in het gras en een verandering van rantsoen HorseFlex Glucose Support bijdragen aan het behoud van een gezonde suikerstofwisseling.
  • Magnesium. Een belangrijk mineraal voor de spier- en zenuwfunctie. Het hoge kaliumgehalte in raaigras vermindert vaak de opname van magnesium en bevat daarnaast in het voorjaar lager magnesiumgehalte. Veel grazende paarden met nerveus, prikkelbaar gedrag in het voor- en najaar kunnen veel baat hebben bij het krijgen van een magnesium supplement.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!