<15.00 besteld, zelfde dag verzonden
<15.00 besteld, zelfde dag verzonden

Opbouw van de weidegang

Posted in : on 13-04-2023

De dagen worden langer en de temperatuur stijgt: het voorjaar is begonnen! Daarmee zal jouw paard binnenkort ook weer voor het eerst dit jaar de wei op mogen. Het is voor de meeste paardeneigenaren wel bekend dat de opbouw van de weidegang erg belangrijk is en dat je jouw paard niet zomaar de hele dag op het weiland kunt zetten zodra de eerste zonnestralen tevoorschijn komen. Voor de gezondheid van jouw paard is het van belang dat je de overgang van stal naar weiland geleidelijk laat verlopen en waakzaam bent voor eventuele risico’s. Maar hoe zorg je dan voor een goede opbouw van weidegang, en wat zijn de gevaren van weidegang in het voorjaar?

 

Een goede overgang

De juiste opbouw van de weidegang is erg belangrijk. Bij elke voerverandering moet de spijsvertering van je paard zich namelijk aanpassen. De spijsvertering van je paard is helemaal ingesteld op zijn winterse rantsoen en hierdoor is het belangrijk dat je paard een geleidelijke overgang van stal naar weide krijgt. Zo kan de maag- en darmflora goed wennen aan de nieuwe situatie en voorkom je mogelijk problemen als koliek, hoefbevangenheid en diarree. Maar hoe pak je dat nou het beste aan?

  • Opbouw van de weidegang. Begin altijd met korte periodes weidegang. Het ene paard is gevoeliger dan het andere, maar bouw het aantal uur weidegang rustig op.
  • Strookbegrazing. Een groot weiland kun je opdelen in percelen of strookbegrazing toepassen. Strookbegrazing is een methode van beweiding waarbij je zoveel mogelijk controle houdt over de hoeveelheid gras die je paard eet. Zo geef je jouw paard iedere dag enkele meters nieuwe weide met vers gras en kan het afgegraasde gras goed herstellen.
  • Gevulde maag. Geef je paard de eerste periode voordat hij naar buiten gaat een plak hooi. Op deze manier is de maag wat gevuld en zal je paard zich niet direct vol eten aan het suikerrijke jonge gras.
  • Spijsvertering. Stem ook de aanvullende voeding af op de weidegang. Weidegras bevat veel suikers, eiwitten, energie en weinig structuur. Vul waar nodig het rantsoen van je paard aan met extra vitamines, mineralen of kruiden om de spijsvertering en stofwisseling in balans te houden.
  • Detoxen. De start van een nieuw seizoen is hét moment voor een detoxkuur. Door de verandering in het rantsoen produceert het paardenlichaam veel afvalstoffen die door de lever afgebroken moeten worden. Met een detoxkuur ondersteun je de natuurlijk reinigende werking van de lever en nieren zodat alle vrije radicalen goed afgevoerd kunnen worden. De perfecte voorbereiding op het weideseizoen! Lees meer over detoxen bij paarden in de blog.

 

Problemen door voorjaarsgras

Tijdens de wintermaanden is het maag- darmstelsel van je paard helemaal ingesteld op droog ruwvoer. Wanneer gras weer deel gaat uitmaken van het dagelijks rantsoen is dit dan ook van invloed op de spijsvertering én de suikerspiegel van je paard. Maar hoe komt dat nu precies?

Gras produceert constant fructaan (een soort suiker), wat ervoor zorgt dat het kan groeien. Fructaan wordt pas verwerkt als de temperatuur hoog genoeg is. Hierdoor is het suikergehalte het hoogst zodra de temperatuur buiten gaat stijgen na een periode dat de groei van het gras stilstond. In het voorjaar is het fructaangehalte in het gras dan ook het hoogst en vaak de boosdoener van hoefbevangenheid. Waar moet je op letten?

  • Nachtvorst. Na een koude nacht is het raadzaam ’s ochtends geen weidegang te bieden. Het gras kan zo eerst het grootste deel van de opgeslagen fructaan verwerken.
  • Bemesting. Zorg voor een juiste bemesting van de paardenweide. Dit is van grote invloed op de kwaliteit van het gras en kan grote pieken in het fructaangehalte voorkomen.
  • Gras eten beperken. Beperk de grasinname door bijvoorbeeld een graasmasker, minder weidegang of de oppervlakte van het grasland te beperken.
  • Suikerspiegel. Is je paard erg gevoelig voor suikers? Let dan extra goed op en beperk de weidegang. Daarnaast kan tijdens de wisselende suikergehalten in het gras en een verandering van rantsoen HorseFlex Glucose Support bijdragen aan het behoud van een gezonde suikerstofwisseling.
  • Magnesium. Een belangrijk mineraal voor de spier- en zenuwfunctie. Het hoge kaliumgehalte in raaigras vermindert vaak de opname van magnesium en bevat daarnaast in het voorjaar lager magnesiumgehalte. Veel grazende paarden met nerveus, prikkelbaar gedrag in het voor- en najaar kunnen veel baat hebben bij het krijgen van een magnesium supplement.

 

Giftige planten en kruiden in het weiland

Naast het hoge fructaangehalte, kunnen er ook nog andere gevaren schuilen tussen het voorjaarsgras. In een weiland groeit namelijk niet alleen gras, maar ook plantensoorten zoals verschillende kruiden en bloemen. Sommige van deze kruiden zijn heel nuttig en hebben hoge waarden in bepaalde gezonde voedingsstoffen, zoals brandnetels en paardenbloemen. Helaas groeien er in een paardenweide ook planten die giftig zijn voor paarden. Deze kunnen variëren van licht giftig tot zeer giftig, met in sommige gevallen zeer ernstige gevolgen bij inname. Om te voorkomen dat jouw paard per ongeluk een hapje neemt van een giftig plantje, is het belangrijk giftige planten te herkennen en ze op tijd te verwijderen uit het weiland. Meer weten? Lees dan onze blog over nuttige en giftige kruiden in de paardenweide.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!