Gratis verzending vanaf 30,-
Klantenbeoordeling 9,5!

Luchtwegproblemen bij paarden

Net zoals bij mensen en andere dieren, zijn gezonde luchtwegen bij paarden erg belangrijk. Er is voldoende zuurstof nodig om te functioneren en ook om te presteren. Naast dat paarden chronische klachten aan hun luchtwegen kunnen hebben, zoals paardenastma, kunnen klachten ook tijdelijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een infectie of een tijdelijke irritatie van de luchtwegen. Hoe kan je luchtwegproblemen bij paarden herkennen en hoe kan je jouw paard hierbij ondersteunen? Lees snel verder! 

 

Luchtwegproblemen bij paarden herkennen

Luchtwegproblemen bij paarden uiten zich, afhankelijk van het paard en van de oorzaak, op allerlei manieren. We hebben een aantal typerende signalen op een rij gezet die kunnen betekenen dat jouw paard last heeft van zijn luchtwegen. 

  • Hoesten
  • Neusuitvloeiing
  • Geluiden bij het ademen
  • Lusteloosheid
  • Verminderende prestaties
  • Algemene benauwdheid
  • Koorts

 

Mogelijke oorzaken luchtwegproblemen

Luchtwegproblemen bij paarden kunnen veel uiteenlopende oorzaken hebben. Omdat de ernst van de oorzaken ook erg kan verschillen, is het belangrijk om bij nieuwe en/of ernstige symptomen altijd direct een dierenarts te raadplegen. Maar wat zijn dan mogelijke oorzaken van luchtwegproblemen bij paarden? We zetten er een paar op een rij. 

 

  • Allergieën 

In het voorjaar begint alles met groeien en bloeien en dit betekent ook dat er weer pollen in de lucht zijn. Ook paarden kunnen een pollenallergie hebben en hier last van krijgen in de luchtwegen. Meer weten over pollenallergie bij paarden? Lees dan onze blog.

 

  • Infecties 

Net zoals mensen, kunnen paarden besmet raken door een virus of bacterie. Wanneer dit zich vestigt in de luchtwegen, hebben paarden last van een luchtweginfectie. 

 

  • Chronische aandoening

Luchtwegproblemen kunnen ook bij paarden chronisch worden. Verzameltermen van een chronische aandoening aan de luchtwegen zijn paardenastma, COPD, RAO en dampigheid. Raadpleeg ook bij klachten in een vroeg stadium een dierenarts om te voorkomen dat luchtwegproblemen chronisch worden. 

 

  • Verandering van seizoenen

Wanneer het buiten kouder wordt, kunnen luchtwegproblemen komen opspelen. De weerstand van paarden verlaagd waardoor ze vatbaarder zijn voor infecties en daarnaast kan ook de overgang van weide naar stal klachten veroorzaken. 

 

Herfst en winter

Naast dat paarden een verminderde weerstand kunnen krijgen door de overgang naar de herfst en de winter, zijn er ook andere factoren die de koude maanden een groter risico maken voor het opspelen van luchtwegproblemen. Een belangrijke factor is de verandering van veel weidegang naar het gedeeltelijk, of soms volledig, op stal staan. Stallen zijn vaak niet goed geventileerd waardoor paarden bloot worden gesteld aan irriterende stoffen, zoals stof, ammoniak en schimmels. Bovendien is er in de herfst een verandering in rantsoen. Waar eerst vers gras een grote bron van ruwvoer was, zal dat overgaan naar ander ruwvoer, zoals hooi of kuil. Hooi bevat van nature veel stof, wat de luchtwegen kan irriteren. Maar ook door kuil kunnen luchtwegproblemen ontstaan. Dit komt door de hogere zuurgraad van het ruwvoer en daarbij de kans op schimmels. De verminderde weerstand, de slecht geventileerde stallen en de verandering van rantsoen zorgen ervoor dat paarden in de herfst en winter luchtwegproblemen kunnen krijgen.

 

Luchtwegproblemen bij paarden voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hoewel niet alles te voorkomen is, zijn er een aantal dingen waar je als paardeneigenaar rekening mee kan houden om luchtwegproblemen preventief te bestrijden. 

De belangrijkste tip is het beperken van stoffen die de luchtwegen van een paard kunnen irriteren. Denk hierbij dus aan stof, ammoniak en schimmels. Een paard veel weidegang bieden zal automatisch zorgen voor veel frisse lucht en dus weinig last van irriterende stoffen. Dit is natuurlijk niet in iedere situatie mogelijk. Zorg daarom met behulp van de volgende tips voor een goed stalklimaat.   

  • Zorg dat de stal voldoende geventileerd is. Laat toegangsdeuren zo veel mogelijk openstaan voor een goede toevoer en houd ook rekening met de afvoer van lucht. Dit realiseer je door bijvoorbeeld een nokventilatie te installeren 
  • Gebruik een minder stoffige bodembedekking, zoals vlas in plaats van stro
  • Strooi geen stro of vlas terwijl je paard op stal staat. Rek de tijd tussen het strooien en jouw paard op stal zetten het liefst zo lang mogelijk
  • Beperk de ammoniaklucht door de stal tijdig schoon te maken

Tot slot komt er ook veel stof vrij bij het geven van hooi als ruwvoer. Het geven van ‘natter’ ruwvoer door het hooi vooraf te bevochtigen kan daarom preventief werken bij luchtwegproblemen. 

 

Een paard met luchtwegproblemen van binnenuit helpen

Buiten het zorgen voor voldoende frisse lucht en een goed stalklimaat, kan je jouw paard ook van binnenuit extra ondersteunen bij luchtwegproblemen. Allereerst is het belangrijk dat het immuunsysteem van jouw paard goed functioneert. Alleen dan is jouw paard in staat om te gaan met factoren die luchtwegproblemen kunnen veroorzaken. Daarnaast kan je jouw paard ondersteunen met het voeren van kruiden. Hieronder een lijstje met kruiden om de luchtwegen te ondersteunen

 

  • Grote Weegbree: Grote Weegbree is een kruid dat vroeger veelvuldig gebruikt werd door de vele heilzame eigenschappen. Het kruid wordt nu vooral als onkruid gezien, maar dit is hartstikke zonde. Grote Weegbree heeft namelijk een verzachtende invloed op de luchtwegen en kan daarnaast ontstekingsremmend werken.

 

  • Longkruid: De naam zegt eigenlijk al waar dit kruid goed voor is. Longkruid staat er namelijk om bekend een positief effect te hebben op de luchtwegen en werd vroeger vaak ingezet bij aandoeningen zoals astma en bronchitis. Longkruid heeft immers een slijmoplossende werking en opent zo de luchtwegen.

 

  • Glidkruid: Glidkruid is een krachtig kruid en kan worden gebruikt als een natuurlijk antihistamine. Dit kan ervoor zorgen dat paarden minder reageren op stoffen die de luchtwegen irriteren.

 

  • Koningskaars: De Koningskaars is een kruid met veel nuttige plantenstoffen die jouw paard kunnen ondersteunen in de luchtwegen. Het kruid werkt slijmoplossend en heeft zo een verzachtende werking op de luchtwegen. Bovendien werkt de Koningskaars hoestdempend en opent het de luchtwegen.

 

  • Fenegriek: Fenegriek is een kruid met veel gezondheidsvoordelen. Het kruid bevat vitamine A, B en C, kalk en fosfor en heeft het kenmerk een verzachtende werking te hebben op de luchtwegen. Daarnaast geeft fenegriek een boost aan het volledige immuunsysteem.

 

  • Boswellia: Boswellia wordt gewonnen uit de wierookboom (Boswellia Serrata). Het actieve bestanddeel van dit kruid, boswelliazuur, heeft een ondersteunende en helende werking op onder andere de luchtwegen. Daarnaast heeft het een positief effect op de algehele afweer.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!