Voor 15 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden

Gratis verzending vanaf € 17,50

Klanten beoordelen ons met een 9,6

Alleen natuurlijke ingrediënten

Shop nu en betaal later

Voor 15 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden

Gratis verzending vanaf € 17,50

Klanten beoordelen ons met een 9,6

Alleen natuurlijke ingrediënten

Shop nu en betaal later

3 tips voor een goede overgang van weide naar stal 

Posted in : on 16-09-2020

Nu het najaar is begonnen, betekent dit ook dat de dagen korter en kouder beginnen te worden. Dit houdt in dat paarden weer vaker op stal staan en dat het rantsoen voor je paard gaat veranderen. Wegens een verlaagde voedingswaarde van het gras, in de herfst en winter, kunnen paarden niet alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgen. Een goed rantsoen is belangrijk en bij elke voerverandering moet de vertering van je paard zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Een plotselinge overgang kan invloed hebben op de stofwisseling en het risico vergroten op koliek of verstoppingen. Wij geven je een aantal tips voor een gezonde overgang van weide naar stal!

 

Voldoende beweging 

Paarden die in het najaar en de winter weer vaker op stal staan krijgen hierdoor minder beweging. Beweging zorgt voor een goede doorbloeding en stimulans van de spijsvertering. Wanneer je zorgt dat je paard minimaal 1 a 2 uur per dag voldoende kan bewegen verminder je de kans op stalbenen en eventuele verstoppingen. de bloedsomloop kan je naast beweging ook extra ondersteunen met bijvoorbeeld kleefkruid. Vanwege de opschonende werking wordt dit smakelijke kleefkruid ook wel ‘lymfekruid’ genoemd. Kleefkruid is een fijn kruid om het lymfesysteem te ondersteunen en te versterken omdat het vol vitamines en mineralen zit die de afvoer van afvalstoffen en vocht stimuleert. Daarnaast ondersteunt het een goede bloedsomloop en draagt het bij aan een gezonde en glanzende vacht.

Bouw geleidelijk de uren op de weide af

Laat je paard geleidelijk wennen aan een verandering van het aantal uren in de wei en het daarbij horende nieuwe rantsoen. Ruwvoer, zoals kuilgras, bevat minder vocht dan gras, maar bevat wel meer vezels. Om het nieuwe voer goed te verteren, heeft het paard een andere enzymproductie en een verandering in de darmflora nodig. Je kunt je paard hierbij helpen door bijvoorbeeld biergist bij te voeren wat een stimulerende werking op de darmflora en spijsvertering heeft. Bekijk hier het uitgebreide assortiment voor de spijsvertering.

Voorkom verveling

Zodra de paarden weer terug op stal gaan, kunnen zij een stuk minder bewegen. Dit kan leiden tot verveling en kan zorgen voor vervelende situaties op stal. Probeer daarom de voerperiodes op stal te verdelen over de dag, zodat je paard slechts een paar uur zonder eten staat in de paddock of op stal. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een slowfeeder om ervoor te zorgen dat je paard langer bezig is met eten. Paarden zijn zeer sociale dieren. Zorg er dan wel voor dat je paard bij een ander paard staat waarmee hij of zij het goed kan vinden. Dit geldt ook voor op stal. Zo voorkom je problemen en onnodige spanning. Op deze wijze kan je paard alsnog sociaal gedrag vertonen in de herfst en winter.

Schrijf je in
en blijf op de hoogte van
alle acties en nieuwtjes!