Gratis verzending vanaf 30,-

<15.00 besteld, zelfde dag verzonden

Tips voor een fit paard in de winter

Posted in : on 14-12-2020

Winter is coming! Je merkt het aan alles om je heen. Buiten zakt de temperatuur naar het vriespunt, de wind lijkt wel extra guur met soms al natte sneeuw. Dan kan het een hele opgave zijn om naar stal te gaan en zit je waarschijnlijk liever heerlijk warm op de bank. Misschien staat het trainen hierdoor even op een wat lager pitje of train je zelfs helemaal niet. We geven je 4 leuke tips om je paard ook in de winter fit en soepel te houden.

 

Tip 1: Wandelen

Wandelen kan een leuke afwisseling zijn wanneer de weide of paddock eigenlijk te nat of juist te hard is om te rijden. Zo kan je paard toch een beetje z’n energie kwijt en voorkom je stalproblemen zoals verveling, stress, lucht zuigen en kribbenbijten. Wandelen met je paard is goed voor de conditie van de hoeven van je paard. Daarnaast stimuleert het de bloedsomloop en de spijsvertering. Wanneer je paard toch langere tijd stil staat, kan de werking van de spijsvertering wat stagneren. In dit geval kan je je paard extra ondersteunen met een supplement zoals biergist of lijnzaadolie.

 

Tip 2: Yoga

Yogaoefeningen met je paard? Ja, het bestaat echt! Yoga is al eeuwenoud en brengt het lichaam en geest in balans. Yoga vergroot bewustzijn, vermindert angst en geeft meer zelfvertrouwen. Vaak heb je een vaste routine met je paard van verzorgen, opzadelen, rijden en trainen. Door Yoga oefeningen te doen, samen met je paard, kan je deze routine doorbreken. Het schept een band en maakt het contact speelser. Daarnaast zijn de oefeningen goed voor de spieren en houdt ze flexibel. Op Youtube vind je allerlei instructievideo’s of vraag je instructrice of osteopaat om tips. Begeleid je paard altijd rustig in een yoga stretch en gebruik geen druk. Forceer je paard nooit en maak er geen opgave van voor jezelf. Het moet leuk en plezierig zijn voor je paard en voor jou!

 

Tip 3: Massage

Een paardenmassage helpt je paard gezond te houden en is te vergelijken met een massage voor mensen. In de winter kan je paard meer last krijgen van ongemakken zoals spierstijfheid, stalbenen of blokkades in de spieren. Naast voldoende beweging kan een massage je paard helpen om de spieren soepel en los te houden. De essentie van masseren zit in het vergroten van de doorbloeding van de spieren. Hierdoor kunnen er voldoende zuurstof en voedingstoffen naar de spier toe worden gebracht. Tevens zullen afvalstoffen de spier beter kunnen verlaten. Daarnaast kan je tijdens de winter de spieren van je paard ook ondersteunen met een supplement zoals magnesiumcitraat. Magnesium speelt een belangrijke rol in het lichaam van een paard. Het is van essentieel belang voor een goede botdichtheid, speelt een grote rol in het centrale zenuwstelsel en helpt een gezonde spierfunctie in stand te houden. Heeft je paard net een massage gehad, geef je paard dan als extra ondersteuning kleefkruid. Dit draagt namelijk bij aan de afvoer van afvalstoffen die vrijkomen na een massage.

 

Tip 4: Werken aan de hand

Juist in stilstand en in stap kun je ook goed trainen met je paard. Werken aan de hand komt kort samengevat neer op ‘je paard rijtechnische oefeningen laten uitvoeren, zonder ruitergewicht op de rug’. Je loopt dus naast je paard en kan zo werken aan de balans, ontspanning, communicatie en samenwerking. Een les in werken aan de hand kan net zo intensief zijn als een les onder het zadel. Daarnaast zie je wat je paard doet met zijn mond, lijf en benen. Hiermee vergroot je jouw kennis, begrip, vaardigheden én ruitergevoel.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!