Gratis verzending vanaf 30,-
Gratis verzending vanaf 30,-

Tips voor een gezond hondengebit

Posted in : on 16-01-2023

Het belang van een gezond hondengebit

[Jack Segers, dierenarts] “Gebitsproblemen bij honden komen helaas steeds vaker voor. Dit is goed terug te zien in het aantal gebitsbehandelingen bij de dierenarts die de laatste jaren enorm zijn gestegen. De gebitsbehandelingen staan hierbij op de derde plaats na een castratie en sterilisatie. Een hond heeft het gebit echt nodig en is een essentieel onderdeel van het gehele spijsverteringsproces. Een goede verzorging van het gebit en de tandheelkundige zorg bij de dierenarts zijn daarom geen overbodige luxe. In deze blog vertel ik je meer over de oorzaak van gebitsproblemen bij honden, hoe je de problemen kan herkennen en geef ik je tips voor het behoud van een gezond hondengebit.”

 

Meest voorkomende gebitsproblemen

Dat is net als bij mensen ontstoken tandvlees en parodontitis. Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan alleen het tandvlees en wordt veroorzaakt door de vorming van tandplak en later tandsteen. Enkele kenmerken van parodontitis zijn: rood en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Wanneer tandplak en tandsteen niet verwijderd wordt kan er in een gevorderd stadium van parodontitis ernstige klachten ontstaan. De tanden kunnen los gaan staan en er ontstaan ontstekingen in het wortelkanaal waardoor de hond moeite krijgt met eten. In extreme gevallen kan er zelfs een ontsteking aan de hartkleppen of longen ontstaan.

 

rollende hond gebit

Wat is de oorzaak van een slecht gebit?

Gebitsproblemen bij de hond ontstaan doorgaans doordat voedselresten en bacteriën zich in de vorm van tandplak nestelen op de tanden en kiezen van de hond. Vaak veroorzaakt door te weinig kauwen, verkeerde voeding of slecht reinigen van het gebit.

– Te weinig kauwen

Kauwen zorgt voor een goede hoeveelheid en kwaliteit van het speeksel wat bacterie groei in de bek af doet nemen. Door het kauwen wordt ook het tandvlees gemasseerd wat daardoor gezond blijft. Geef je hond daarom geen brokken die veel te gemakkelijk op te eten zijn omdat er niet echt op gekauwd hoeft te worden, maar beter goede stevige brokken. Daarnaast kan een kauwstaaf of speeltje ook helpen het gebit gezond te houden.

– Verkeerde voeding

Te veel zoetigheid, zeker bij de kleinere rassen geeft vaak een verhoogt risico op gebitsproblemen. Ook bij het geven van alleen natvoer is de kans groter dat er etensresten achter de tanden blijven hangen en er tandplak kan ontstaan.

– Niet of slecht reinigen van het gebit

Het goed schoonmaken en reinigen van het hondengebit helpt veel problemen voorkomen. Als er nog geen tandsteen is gevormd, kan je het gebit goed zelf reinigen door middel van tanden poetsen. Dit moet een hond echter wel toelaten. Het advies is dan ook: begin met poetsen van het gebit al vanaf dat je hond een pup is. Dit kan je dan spelenderwijs aanleren. Als er al tandsteen of veel tandplak is gevormd is alleen tandenpoetsen niet meer voldoende. Tandsteen is erg hard en kan je met poetsen niet weg krijgen. De dierenarts kan het gebit van je hond reinigen zodat het gevormde tandsteen niet tot ontstekingen en dus pijn of het verlies van kiezen en tanden kan leiden.

 

Hoe herken je gebitsproblemen?

  • Vieze irriterende geur uit de bek.
  • Minder goed en voorzichtig eten.
  • Gedragsveranderingen, soms zelfs agressief.

 

Tips voor een gezond hondengebit!

  • Controleren. Laat het gebit als je bijvoorbeeld voor een vaccinatie bij de dierenarts bent, controleren. Ook kan je dit eenvoudig zelf doen door de zijkant van de lip op te tillen om zo de kiezen te bekijken, daar zit vaak zichtbaar het wit en geelachtig tandplak.
  • Kauwmateriaal. Geef je hond kauwmateriaal zoals een kauwstaaf of speeltje.
  • Poetsen. Begin hiermee spelenderwijs wanneer je hond nog een pup is.
  • Juiste voeding. Kies voor een goede hondenbrok en geef je hond het liefst alleen gezonde snacks zonder (te veel) suikers.
  • Verzorging. Een extra aanvulling met een product zoals FlexRex Dental Care kan ook bijdragen aan het behoud van een gezond gebit. FlexRex Dental Care is een 100% natuurlijk voedermiddel op basis van een speciaal type algen. Het verbetert via het maag/darmkanaal het speeksel wat de conditie van het tandvlees gezond houdt en voor een goede adem zorgt.

 

Voorkom dus problemen door het gebit van je hond gezond te houden, regelmatig te controleren en schoon te houden!

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!