<15.00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf 30,-

Vuurwerkangst bij honden

Posted in : on 12-12-2023

Vuurwerkangst is iets waar veel honden last van hebben. Veel hondeneigenaren kunnen helaas dan ook beamen dat oud en nieuw een stressvolle situatie is voor je hond. Bij alleen oudejaarsnacht blijft het niet, want vaak wordt er in de weken (en soms maanden) voor oud en nieuw ook al flink vuurwerk afgestoken. Iedere hond reageert anders op vuurwerk, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om jouw hond te ondersteunen bij vuurwerkangst. In deze blog geven we een aantal tips om vuurwerkangst te verminderen en vertellen we wat je kan doen om jouw hond van binnenuit te ondersteunen bij angst en stress door vuurwerk.

 

Vuurwerk en honden

Er zijn veel verschillende redenen waarom vuurwerk angst kan opwekken bij honden. Vuurwerkangst kan bijvoorbeeld ontstaan omdat honden geen kans krijgen om langzaam aan vuurwerk te wennen. Veel honden brengen het grootste gedeelte van de tijd binnen door. De meeste huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd, wat ervoor zorgt dat de geluiden van losse knallen van vuurwerk in de aanloop naar oud en nieuw worden gedempt. Als er dan rond oudjaar ineens van dichtbij vuurwerk wordt afgestoken tijdens het uitlaten, kan dit zorgen voor een schrikreactie. De hond is immers niet gewend aan het geluid en de flitsen. 

Een andere reden dat honden stress en angst ervaren door vuurwerk, is te danken aan hun goede reukvermogen. Wanneer vuurwerk wordt afgestoken, komt er buskruit vrij. De geur van buskruit kan bij een hond al angst opwekken, soms zelfs zonder dat er een knal is. Wanneer je hond buskruit ruikt is hij direct alert of bang voor de knal die gaat volgen, waardoor het dus kan zijn dat je hond de hele maand gestrest is. 

vuurwerkangst hond

Stress en angst bij een hond herkennen

Stress en angst bij honden kan zich uiten op veel verschillende manieren. Het is belangrijk om de signalen goed te herkennen, zodat je op gepaste manier kan reageren wanneer je hond tekenen van vuurwerkangst laat zien. Stress en angst bij honden kan je door onder andere de volgende signalen herkennen:

  • Piepen
  • Hijgen
  • Niet willen eten en drinken
  • Niet naar buiten willen
  • Weglopen, vluchten of juist schuilen
  • Ineengekrompen of lage houding
  • Angstige gezichtsuitdrukking
  • Oren plat of naar de zijkant
  • Staart tussen de benen
  • Extreem alert reageren
  • Over het algemeen een zenuwachtige indruk

 

Tips om vuurwerkangst bij honden te verminderen

Vuurwerkangst is voor de hond én het baasje erg vervelend. Kampt jouw hond met extreme vuurwerkangst? Schakel dan tijdig de hulp in van een gedragstherapeut. Doe dit niet een week voor oud en nieuw, maar begin hier het liefst al veel eerder mee. Daarnaast zijn er een aantal tips om de periode rondom oudejaarsnacht zo fijn mogelijk door te komen:

Blijf kalm. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven en negeer de knallen. Door te doen alsof er niets aan de hand is breng je een zelfverzekerde indruk en rust over. Hoe meer ontspannen de situatie, hoe rustgevender dit is voor je hond. Dit betekent echter niet dat je jouw hond moet negeren. Negeer het vuurwerk, maar laat je hond steun zoeken bij jou.

Deuren, ramen en rolluiken sluiten. Door deuren, ramen en rolluiken gesloten te houden kun je je hond enigszins beschermen tegen de herrie van buitenaf. Veel honden worden hierdoor al een stuk rustiger. De flitsen van sommige soorten vuurwerk kan voor honden ook al een probleem en een stressveroorzaker zijn, dus als je geen rolluiken hebt is het alsnog handig om iets voor de openingen te hangen.

Je hond aanlijnen. Niet meer naar buiten gaan is natuurlijk geen optie, je hond zal toch zijn behoefte moeten doen. Om de wandelrondjes zo stressvrij mogelijk te maken kun je het beste overdag langs rustige plekken lopen of in het bos. Houd je hond altijd aan de lijn, ook als je op een rustige plek bent kun je verrast worden. Het risico dat je hond van schrik wegloopt en je hem niet meer terugvindt moet je niet onderschatten.

Afleiding. Als je hond nog niet enorm gestrest is maar wel wat alerter is dan normaal, kan het helpen om wat afleiding te bieden. Koop eens een nieuw speeltje of verstop snoepjes op verschillende plekken in huis. Biedt een lekkere hondenkluif aan en zet de tv wat harder zodat de geluiden van het vuurwerk minder hard klinken. 

 

Tips om je hond van binnenuit te ondersteunen bij vuurwerkangst

Naast de zojuist besproken tips om oud en nieuw zo fijn mogelijk te laten verlopen, kan je jouw hond ook van binnenuit ondersteunen bij angst en stress voor vuurwerk met kruiden en supplementen. Houd er wel rekening mee dat deze natuurlijke middelen na 3 tot 4 weken een optimale werking hebben. Begin dus bij voorkeur op tijd met het geven van de producten aan je hond. 

🌿 Kalm & Relax: Een mix van mineralen en kruiden die je hond ondersteunt in spannende situaties. Bestaat uit twee soorten magnesium, passiebloem en L-Tryptofaan. Draagt bij aan ontspanning en innerlijke rust. 

🌿 Magnesiumcitraat: Magnesium is een mineraal met belangrijke functies in het lichaam van een hond. Het is van belang voor onder andere een gezonde spierfunctie en een goede botdichtheid. Daarnaast stimuleert magnesium ontspanning en werkt het stressverlagend.  

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!