Géén toegevoegde suikers
Gratis verzending vanaf 30,-

Detox kuur voor paarden

Posted in : on 08-03-2021

Tijdens het voor- en najaar moeten paarden veel veranderingen ondergaan en produceren ze, net als wij, afvalstoffen (vrije radicalen). Deze afvalstoffen worden in het lichaam opgeslagen en kunnen zorgen voor allerlei kwaaltjes of een verlaagde weerstand. Met een detox kuur voor paarden ondersteun je de reinigende werking van de lever en de nieren. Het helpt bij de afvoer van alle afvalstoffen die je paard heeft opgeslagen. Wat houdt een detox kuur nu eigenlijk precies in? En waarom zou je je paard ontgiften en wanneer is dan het perfecte moment om dit te doen?

 

Wat is een detox kuur?

Een detox kuur ondersteunt en stimuleert de afvoer van opgehoopte afvalstoffen uit het lichaam van je paard. In de natuur hebben paarden een eigen detox systeem. In de winter is er minder voedsel en paarden die in het wild leven komen dan in een natuurlijke ‘vastenperiode’. De energie die je paard normaal gebruikt voor de vertering wordt nu juist gebruikt om het lichaam te reinigen. Veelvoorkomende symptomen bij opgehoopte afvalstoffen kunnen zijn: vermoeidheid, huidkwaaltjes, zomereczeem, allergieën, hoefproblemen of een lagere weerstand.

 

Waarom een detox kuur?

Een detox kuur zorgt dus voor een natuurlijke reiniging van het lichaam van je paard. Tijdens het voor- en najaar moeten paarden veel veranderingen ondergaan en produceren ze, net als wij, afvalstoffen (vrije radicalen). Deze afvalstoffen worden in het lichaam opgeslagen en kunnen op een gegeven moment zorgen voor allerlei kwaaltjes of een verlaagde weerstand. Ook inentingen, medicatie of wormenkuren zijn veroorzakers van opgehoopte afvalstoffen. Om je paard extra te helpen bij het afvoeren van die afvalstoffen kun je je paard dus een detox kuur geven.

Daarnaast is het in de volgende situaties aan te raden:

  • Paarden met een doffe vacht
  • Paarden die moeite hebben met verharen
  • Ter ondersteuning van de spijsverteringsproblemen
  • Bij kriebels en zomereczeem

paard eet bloemen in weiland

Wanneer een detox kuur?

Raadzaam is om 2x per jaar je paard een detox kuur te geven. Het beste moment hiervoor is dan in het voorjaar of het najaar. Dat zijn de momenten waarop paarden veel veranderingen ondergaan zoals verharen, verandering van temperatuur, minder of meer beweging en een verandering van het rantsoen. Het paardenlichaam produceert dan veel vrije radicalen (afvalstoffen), die door de lever afgebroken moeten worden. Het voor en najaar zijn hierdoor dus intensieve periodes voor o.a. de lever en nieren en hierdoor ideaal voor een detox! Daarnaast is het ook slim je paard een detox kuur te geven na het gebruik van medicatie, ontwormingskuur of na ziekte.

 

Waar bestaat een detox kuur uit?

Een goede detox kuur is op basis van planten en kruiden met een natuurlijke reinigende werking op zowel de lever, nieren en de spijsvertering. Bekende kruiden zijn bijvoorbeeld mariadistel, curcuma, zoethout, paardenbloemen, brandnetel en kleefkruid. Het HorseFlex Detox Pakket bevat alles wat je paard nodig heeft voor de perfecte reinigingskuur. Het pakket bestaat uit HorseFlex Lever Support Detox, HorseFlex Biergist en een gratis zakje healthy treat.

 

Extra aandachtspunten detox kuur

Tijdens een reinigingskuur komen de opgeslagen afvalstoffen in het paardenlichaam vrij en worden vervolgens afgevoerd via de bloedbaan. Hierdoor kan het dus zijn dat je paard zich de eerste dagen helemaal nog niet zo fit voelt en dat er zelfs symptomen ontstaan die je juist wilde voorkomen. Dit is geheel normaal en juist een teken dat het lichaam de afvalstoffen aan het afvoeren is. Zorg er voor dat je hier rekening mee houdt en doe rustig aan met je paard zodat hij goed kan herstellen. Start bijvoorbeeld nooit met een kuur vlak voor een concours, operatie of wanneer je paard al ziek is en een verzwakt immuunsysteem heeft. Een detox kuur vergt namelijk veel energie van je paard.

Heb je toch nog vragen of wil je meer advies over het detoxen van jouw paard? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

*De informatie in dit blog is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt nooit het advies van een dierenarts.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!