Klantenbeoordeling 9,5!

Klantenbeoordeling 9,5!

Hoe gevaarlijk zijn eikels voor paarden en honden?

Posted in : on 15-10-2020

In het najaar vallen vaak door regen en wind de eikels uit de bomen op de grond. Als je paard of hond teveel eikels eet, kan hij een eikelvergiftiging oplopen. Hoe gevaarlijk zijn eikels voor paarden en honden, wat is het risico, wat zijn de symptomen en hoe kun je voorkomen dat je paard of hond eikels eet?

Veel paarden hebben een verschillende voorkeur voor voedsel en smaak. Gelukkig vinden de meeste paarden eikels niet lekker door de bittere smaak, maar sommige paarden vinden ze juist erg lekker! Honden vinden het vaak leuk om met de eikels te spelen, er op te kauwen of ze zelfs uiteindelijk op te eten. Lust je paard of hond graag eikels? Let op, dit kan dus gevaarlijk zijn!

 

Wat is het risico als je paard of hond eikels eet?
Als je paard of hond een paar rijpe (bruine) eikels heeft gegeten is er meestal niets aan de hand. Vooral de groene onrijpe eikels en ook de groene bladeren bevatten veel van de stof tannine, ook wel bekend als looizuur. Er bestaan tannines die goed zijn voor dieren, maar de tannines in eikels kunnen giftig zijn en dat maakt het gevaarlijk voor paarden en honden. Krijgt je paard of hond teveel tannines binnen door het eten van eikels, kan dit vergiftigingsverschijnselen veroorzaken zoals een verminderde eetlust, sufheid, diarree of koliek. In zeer extreme gevallen kan het zelfs leiden tot nierfalen en bij drachtige merries is er een verhoogde kans op abortus.

 

Hoe kan je voorkomen dat je paard of hond eikels eet?
– Zet het deel van de wei af waar eikenbomen vlak naast staan, zo voorkom je dat je paard eikels of eikenblad kan eten. Controleer ook goed het drinkwater op eikels en eikenblad.

Houdt je hond goed in de gaten tijdens een wandeling waar veel eikels op de grond liggen. Kies eventueel een andere route waar geen eikels op straat liggen, of houdt je hond kort aan de lijn zodat hij de eikels niet van de grond kan opeten.

 

Behandeling
Als je paard of hond een eikelvergiftiging heeft opgelopen neem dan altijd contact op met je dierenarts. De dierenarts zal je paard of hond laten braken om achtergebleven eikels uit de maag te verwijderen, ook zullen de maag en darmproblemen aangepakt worden. Daarnaast kan een bloedonderzoek nodig zijn om vast te stellen of de nierfunctie nog voldoende is. Je hoeft niet gelijk in paniek te raken wanneer je paard of hond een paar eikels oppeuzelt, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Ben je op zoek naar producten ter ondersteuning van de maag en darmen? Kijk dan in onze categorie spijsvertering voor paarden of honden.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!