Gratis verzending vanaf 30,-

100% Pure & Natuurlijke producten

Paarden voeren in de winter

Posted in : on 22-10-2020

Tijdens de winter staat je paard meer op stal en is de weidegang vaak beperkt of niet mogelijk. Je paard krijgt minder beweging wat zorgt voor een verandering in de spijsvertering van je paard. Daarnaast bevat het gras wat je paard in de winter graast ook minder voedingsstoffen. Elk paard is anders en zeker in de winter kan het een uitdaging zijn om de juiste balans in voeding te vinden voor je paard. Wij geven je een 5 tips voor het voeren van paarden in de winter!

 

1) Zorg voor ruwvoer in de winter

Je paard heeft een bepaalde hoeveelheid vezels uit ruwvoer nodig als voeding voor de micro-organismen in de blinde darm en de dikke darm. Ook heeft je paard van nature behoefte om te kauwen; genoeg ruwvoer voorkomt daardoor verveling wanneer je paard lang op stal staat. Haal het ruwvoer altijd van een kwalitatief betrouwbare bron om een mycotoxine vergiftiging te voorkomen.

2) Nieuw voer geleidelijk introduceren

Introduceer nieuw voer altijd geleidelijk. Elke verandering in het dieet van je paard moet geleidelijk gemaakt worden om te zorgen dat de spijsvertering in balans blijft. Mix de nieuwe partij ruwvoer met het oude gedurende een paar dagen. Daarnaast kan je de spijsvertering van je paard ook extra ondersteunen met verschillende kruiden zoals bijvoorbeeld een kruidenmix speciaal voor de maag en spijsvertering van je paard.

3) Houd waterbronnen ijsvrij

Op stal hebben paarden geen mogelijkheid om vers gras te eten. Vers gras bestaat uit maar liefst 80 procent uit water. Dit gemis moet dus aangevuld worden met vers drinkwater. Let er daarnaast op dat de waterbronnen van je paard ijsvrij blijven. Op die manier ben je ervan verzekerd dat je paard genoeg kan drinken. Een leuke tip hiervoor is een bad eendje in de drinkbak, door de beweging van het eendje bevriest het water namelijk niet!

4) Vitaminen en mineralen

Zorg dat je paard genoeg vitaminen en mineralen in de juiste verhouding binnen krijgt. Sommige paarden redden het in de winter prima op alleen ruwvoer, maar krijgen misschien toch niet genoeg vitaminen en mineralen binnen. Dit kan dan gevolgen hebben voor de spijsvertering of de weerstand van je paard. Veel paarden krijgen hierdoor in de winter, als extra ondersteuning op de spijsvertering, bijvoorbeeld lijnzaadolie of biergist. Biergist is van nature rijk aan aminozuren en mineralen als ijzer, zink, magnesium en chroom. Daarnaast vormt lijnzaadolie een belangrijke bron van omega-3-vetzuren en is het van nature rijk aan verschillende belangrijke vitamines die bijdragen aan een gezonde spijsvertering.

5) Verklein de kans op koliek

Een ander veel voorkomend probleem in de winter voor paarden is koliek. Koliek komt voor doordat paarden in de winter, minder grazen, minder bewegen en vaak (ijs)koud water drinken. Ook krijgen paarden vaker zand binnen, door verveling of van kale weides grazen. De kans op koliek kun je verkleinen door je paard extra te laten bewegen, maar ook is het raadzaam je paard regelmatig een zandkuurtje te geven met bijvoorbeeld vlozaad. Door het geven van vlozaad, ook wel bekend als psyllium, ondersteun je de afvoer van zand uit de darmen. Hiermee wordt ook de kans op (zand)koliek verkleint. Lees meer over zand eten bij paarden in het blog:‘zand eten bij paarden’.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!