<15.00 besteld, zelfde dag verzonden
Géén toegevoegde suikers

Paarden voeren in de herfst en winter

In de herfst en winter verandert er een hoop voor een paard. Door de overgang van weide naar stal krijgt je paard minder beweging en verandert de energiebehoefte. Daarnaast bevat gras in het najaar minder voedingsstoffen en door de wisseling van gras naar hooi kan er een tekort aan vitamines en mineralen ontstaan. Elk paard is anders en zeker in de koude maanden kan het een uitdaging zijn om de juiste balans in voeding te vinden. Wij vertellen je daarom in deze blog meer over het voeren van paarden in de herfst en winter!

 

Ruwvoer in de winter: van gras naar hooi

Een van de grootste veranderingen in het najaar is de overgang in ruwvoer van vers gras naar hooi. Veel paarden zullen ‘s winters op stal staan en bovendien is de voedingswaarde van gras in de winter erg laag. Daarom is het belangrijk dat er altijd genoeg kwalitatief goed hooi beschikbaar is voor jouw paard. Begin bovendien op tijd met de overgang van gras naar hooi. Het is namelijk belangrijk dat elke verandering in het dieet van een paard geleidelijk gemaakt wordt om te zorgen dat de spijsvertering in balans blijft. Daarnaast kan je de spijsvertering van je paard ook extra ondersteunen met verschillende kruiden, zoals bijvoorbeeld een kruidenmix die speciaal is samengesteld voor de maag of darmen.

Vitamines en mineralen

In het droogproces van gras naar hooi gaan een hoop belangrijke voedingsstoffen verloren. Vooral het aandeel vitamines en mineralen in hooi is laag. Tekorten aan vitamines en mineralen kunnen vervelende gevolgen hebben voor de spijsvertering en weerstand. Het is daarom belangrijk om in het najaar tekorten aan te vullen. Een populaire ondersteuning van de spijsvertering in de winter is lijnzaadolie of biergist. Biergist is van nature rijk aan aminozuren en mineralen als ijzer, zink, magnesium en chroom. Daarnaast vormt lijnzaadolie een belangrijke bron van omega-3-vetzuren en draagt het bij aan een gezonde spijsvertering in de winter.

Een belangrijke vitamine waar een paard in de winter vaak niet genoeg van binnenkrijgt, is vitamine E. Vitamine E is een antioxidant die onder andere de afvoer van spierafvalstoffen ondersteunt en bijdraagt aan een goede spierfunctie en vruchtbaarheid. Een paard is niet zelf in staat om zelf vitamine E aan te maken en is hiervoor afhankelijk van voeding. Omdat gras de grootste bron van vitamine E is voor paarden, is het belangrijk jouw paard hier in het najaar en de winter extra mee te ondersteunen met bijvoorbeeld Natuurlijke Vitamine E olie.

 

Extra ruwvoer voor warmte

Een paard dat niet geschoren en in goede gezondheid is, heeft een ‘comfortzone’ tussen de -5 en +15 graden Celsius. Dit betekent dat paarden hun warmte tussen deze temperaturen goed zelf kunnen reguleren. De kans is dus een stuk groter dat een paard last heeft van hitte in de zomer, dan kou in de winter. Toch zijn er momenten dat een paard het koud kan hebben. Zo mist paard dat geschoren is de isolerende laag van hun vacht, waardoor een deken noodzaak is. Hetzelfde is van toepassing voor paarden die door ouderdom of ziekte niet in staat zijn een goede wintervacht aan te maken en zichzelf zo warm te houden. Bovendien kan de gevoelstemperatuur in een paddock of weiland door onder andere harde wind behoorlijk zakken. In deze periodes is het vooral belangrijk jouw paard genoeg ruwvoer aan te bieden. De vertering van ruwvoer werkt voor een paard als een soort kachel waardoor ze zichzelf letterlijk warm kunnen eten. Zorg daarom voor voldoende hooi, voordroog of stro. Geef je paard geen extra krachtvoer om warm te blijven: dit heeft niet hetzelfde effect als het vertering van ruwvoer en geeft jouw paard dus geen extra warmte.

Water drinken in de winter

Er wordt weleens gezegd dat het slecht is voor een paard om ijskoud water te drinken. Dit is niet waar! Van nature hebben paarden zelfs een voorkeur voor kouder water. Volgens het instinct van een paard is koud water namelijk verser en is er zo minder risico op besmettingen. Hier zitten echter wel een aantal kanttekeningen aan. Zo is het niet goed om jouw paard na een zware inspanning koud water te laten drinken en daarnaast zijn paarden geneigd om van (ijs)koud water minder grote hoeveelheden te drinken. Te weinig water drinken kan resulteren in koliek, dus probeer lauw water aan te bieden wanneer het erg koud is.

Let bovendien in de winter goed op dat de watervoorziening van je paard niet bevriest. Een handige tip om de waterbakken ijsvrij te houden, is om er een (lege) bal of badeendje in te leggen. Doordat de bal of badeend gaat ronddrijven, zal de waterbak een stuk minder snel bevriezen.

 

Koliek bij paarden in de herfst en winter

Koliek kan het hele jaar voorkomen en is niet gebonden aan een bepaalde periode. Toch komt koliek in de praktijk een stuk vaker voor in de herfst en winter dan in de lente en zomer. Veel oorzaken van koliek zijn namelijk typisch voor de koudere maanden. Zo krijgt een paard in de winter vaak minder beweging, waardoor de kans op verstoppingskoliek groter is. Ook minder drinken, door onder andere te koud water, verhoogt de kans op verstoppingskoliek. Daarnaast staan paarden in het najaar en in de winter vaker in de paddock en grazen ze van kale weilanden. Zo krijgt een paard onbewust veel zand binnen waardoor de kans op zandkoliek aanwezig is. Om overtollig zand af te voeren, kan je jouw paard een kuur geven van vlozaad. In combinatie met water verandert vlozaad in de maag tot een geleiachtige substantie waar zand aan blijft plakken. Zo wordt het op een natuurlijke manier uit het paardenlichaam gevoerd. 

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!