Klantenbeoordeling 9,5!
Gratis verzending vanaf 30,-

Het rantsoen van paarden: wat eet een paard?

Posted in : on 15-06-2023

Om je paard zo gezond en fit mogelijk te krijgen en te houden, spelen verschillende factoren mee. Het rantsoen van je paard, dus wat en hoeveel je paard eet, is hierin een belangrijke schakel en van grote invloed op de algehele gezondheid. Maar hoe ziet een gezond en evenwichtig voerbeleid voor jouw paard er dan uit? In deze blog vertellen we je meer!

Wat eet een paard in de natuur?

Paarden die in de vrije natuur leven hebben een enorm gevarieerd rantsoen. Hoewel een paard voornamelijk grassen eet, blijft het daar niet bij en eet een paard in de natuur wel 80 verschillende soorten planten, bloemen, kruiden en takken. Door dit gevarieerde dieet voorziet een paard in de natuur zich van alle nodige voedingsstoffen. Een paard dat gehouden wordt, heeft niet de vrijheid om zelf op zoek te gaan naar allerlei verschillende voedingsstoffen. Als eigenaar ben jij dus verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat je paard alle voedingsstoffen binnenkrijgt waar hij behoefte aan heeft. 

🌿 Ruwvoer

De absolute basis van het rantsoen van een paard is ruwvoer. Omdat paarden van nature grazende dieren zijn, die de hele dag door kleine hoeveelheden eten, is het belangrijk dat een paard altijd ruwvoer tot zijn beschikking heeft. De spijsvertering van een paard is hier zelfs zo op ingesteld dat er maagzweren kunnen ontstaan wanneer een paard langer dan 2 uur zonder ruwvoer staat. Onder ruwvoer verstaan we voedermiddelen met een hoog gehalte vezels. Voor paarden kan je hierbij denken aan hooi, voordroog, luzerne, stro en gras.

🌿 Hooi, voordroog, luzerne en stro

De meeste paarden krijgen hooi of voordroog als ruwvoer. Hooi en voordroog zijn vrijwel hetzelfde. Het zijn beide gedroogde grasmengsels waarvan voordroog 1 tot 2 dagen korter op het land heeft gelegen om te drogen. Voordroog heeft daardoor een hoger vochtgehalte en lager stofgehalte dan hooi. Luzerne is een kort, stengelig hooi gemaakt van luzerne, een vlinderbloemige plant. Luzerne bevat de meeste voedingsstoffen van elk soort ruwvoer en is dan ook erg eiwitrijk. In tegenstelling tot luzerne, is stro het ruwvoer met de laagste voedingswaardes. Hoewel het wel veel vezels bevat, is stro moeilijk te verteren voor paarden en wordt het daarom meestal gebruikt als stalbedekking in plaats van ruwvoer. 

🌿 Gras

Ook gras valt onder ruwvoer. Hoewel gras meestal niet jaarrond beschikbaar is, is het wel de meest natuurlijke vorm van voeding voor je paard. Gras bevat veel voedingsstoffen en is dus een uitstekende vorm van ruwvoer. Helaas bevat gras ook veel fructaan, een soort suiker dat gras produceert om te groeien. Dit maakt gras een echte dikmaker. In periodes dat gras een hoog fructaangehalte heeft en/of wanneer je paard gevoelig is voor suiker, is het daarom ook belangrijk extra aandacht te besteden aan een goede opbouw van de weidegang.

Krachtvoer

Naast ruwvoer kan je er ook voor kiezen om je paard krachtvoer te geven. Krachtvoer is voer dat een hogere voedingswaarde heeft dan ruwvoer. Zoals de naam al zegt, is krachtvoer bedoeld om je paard extra kracht te geven naast de basis van ruwvoer. Dit betekent ook dat een paard krachtvoer niet altijd nodig heeft. Een paard dat recreatief gehouden wordt en bijvoorbeeld een paar keer per week een uurtje wordt gereden, heeft in principe voldoende aan (kwalitatief goed) ruwvoer. Wordt jouw paard iedere dag getraind en/of rijd je regelmatig wedstrijden? Dan kan krachtvoer wel nodig zijn. Ook wanneer een paard drachtig is of juist in de groei, is krachtvoer een verstandige keuze. Het is dus altijd belangrijk dat je naar de specifieke behoeftes van jouw paard kijkt en daarop besluit wat en hoeveel krachtvoer je geeft.

Aanvullende supplementen

Naast ruwvoer en eventueel krachtvoer, kan je jouw paard ook ondersteunen met supplementen. In sommige gevallen heeft jouw paard namelijk baat bij wat extra ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan een ouder paard dat ondersteuning kan gebruiken in de gewrichten of een paard dat stress ervaart dat wel wat extra’s kan gebruiken om te helpen bij de ontspanning. Naast supplementen in poedervorm of vloeibare vorm, zijn er ook verschillende kruiden met gezonde eigenschappen die jouw paard op een natuurlijke manier kunnen ondersteunen. 

Rantsoen van een ouder paard

Oudere paarden hebben andere behoeftes dan jongere paarden en om aan deze behoeftes te voldoen is een aangepast rantsoen aan te raden. Zo hebben oudere paarden soms moeite met het kauwen van ruwvoer, hebben ze een andere energiebehoefte en is extra ondersteuning vaak wenselijk. Toch is het rantsoen, zeker in het geval van een ouder paard met bijpassende ouderdomskwaaltjes, altijd maatwerk. Wil jij meer weten over hoe je jouw oudere paard kan ondersteunen? Lees dan onze blog over het rantsoen van oudere paarden.

Voedingsadvies op maat

Zie je door de bomen het bos niet meer en ben je op zoek naar hulp bij het kiezen van het beste rantsoen voor jouw paard? Denk dan eens aan een voedingsadvies op maat. Paard & Voeding is gespecialiseerd in het adviseren en samenstellen van een uitgemeten rantsoen voor paarden. Met als doel het leveren van een totaalpakket in het kiezen van de juiste voeding, en dat alles in het teken van “het gezonde paard”. Voor vragen en advies op maat, kan je altijd persoonlijk contact opnemen met Jill van Paard & Voeding.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!