Géén toegevoegde suikers
<15.00 besteld, zelfde dag verzonden

Een goede overgang naar de lente voor jouw paard

Posted in : on 21-03-2023

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw… Het is lente! De dagen worden weer langer en het eerst nog kale weiland kleurt langzaam weer groen. Het voorjaar is heerlijk, maar toch liggen er vervelende kwaaltjes op de loer. Om dingen als jeuk, hoefbevangenheid, koliek en mok te voorkomen is het belangrijk je paard te ondersteunen bij de overgang van winter naar lente.  

 

Overgang naar het voorjaar

Er zijn verschillende dingen die veranderen wanneer de winter overgaat naar het voorjaar. Zo neemt het aantal lichturen per dag toe, wat er onder andere voor zorgt dat jouw paard gaat verharen en wisselt van wintervacht naar zomervacht. Daarnaast gaat het gras groeien en mogen paarden de wei weer op, wat zorgt voor een verandering in rantsoen. Niet alleen het gras groeit, maar ook andere planten en bomen gaan groeien en bloeien. Hartstikke mooi natuurlijk, maar van rondvliegende pollen kan jouw paard last van allergieën krijgen. Door al deze veranderingen kan ook de weerstand van jouw paard (tijdelijk) verminderen en wel een oppepper gebruiken. 

 

Opbouw van het weideseizoen in de lente

Afhankelijk van de weersomstandigheden, gaan de meeste paarden rond ongeveer april weer voor het eerst de wei op. De meeste paardeneigenaren weten inmiddels dat het niet verstandig is om jouw paard  in de lente direct vanuit stal de hele dag op het weiland te zetten. Het is voor de gezondheid van jouw paard namelijk belangrijk dat de overgang van stal naar weide, en dus ook van hooi naar gras, geleidelijk verloopt. Er schuilen namelijk serieuze gevaren in het voorjaarsgras. 

Onder invloed van zonlicht maakt gras suiker aan om te kunnen groeien. Dit suiker heet fructaan. Het meeste fructaan wordt geproduceerd wanneer het gras het hardst groeit. Dit korte voorjaarsgras is dus erg suikerrijk. Eet jouw paard hier teveel van, of is jouw paard gevoelig voor suiker? Dan verhoogt de kans op hoefbevangenheid. Het is daarom enorm belangrijk de weidegang langzaam op te bouwen en jouw paard steeds in korte periodes te laten wennen aan het gras. Een supplement om de suikerspiegel in balans te houden kan daarnaast preventief gegeven worden tijdens de opbouw van het weideseizoen. Meer weten over hoe je de overgang van stal naar weide soepel kan laten verlopen? Lees dan onze blog

 

Hooikoorts en andere kriebels

In de periode tussen februari en september hebben de meeste bloemen, planten, bomen en grassen hun bloeiperiode. Tijdens de bloeiperiode wordt stuifmeel afgegeven. Dit stuifmeel, wat door de wind wordt meegenomen en zich zo door de lucht verplaatst, kennen we als pollen. Net zoals mensen, kunnen paarden allergisch zijn voor pollen: hooikoorts. Een allergie voor pollen kan je bij je paard herkennen aan de volgende symptomen:

  • Hoofdschudden
  • Loopneus met doorzichtige neusuitvloeiing
  • Hoesten of niezen
  • Kortademigheid
  • Jeuk aan de neus

Vermoed jij dat je paard last heeft van hooikoorts? Onder andere boswellia, bromelaïne en zwarte bes blad dragen bij aan een normale histamine afgifte en ondersteunen het afweermechanisme van de huid, slijmvliezen en luchtwegen.

Heeft jouw paard geen hooikoorts, maar wel last van vervelende kriebels en jeuk tijdens het voorjaarsseizoen? Naast dat een paard door bijvoorbeeld het verharen en insecten soms wat kriebels kan ervaren, zou het ook kunnen dat de jeuk ernstiger wordt en je paard last heeft van zomereczeem (SME). Zomereczeem is erg vervelend en kan ervoor zorgen dat paarden soms tot bloedens toe hun huid schuren om de jeuk te verlichten. Kruiden zoals fenegriek, goudsbloem, brandnetel, kamille, mariadistel, paardenbloem en zoethout ondersteunen het natuurlijk herstellend vermogen van de huid en kunnen zo de jeuk verminderen.

 

De hormonen van je paard in de lente

Zodra het zonnetje tevoorschijn komt, krijgen veel paarden het voorjaar in hun bol. De komst van de lente veroorzaakt vaak een enorme boost aan nieuwe energie waardoor paarden bokkend door de wei galopperen. Dit energieke gedrag kan zich soms ook uiten in paarden die elkaar in de wei proberen te dekken en merries die extreem hormonaal gedrag vertonen. Dit is ook niet zo gek: waar in de winter de hengstigheid zich in veel gevallen in een rustperiode bevindt, gaat dit in de lente weer hard van start. Door de gierende hormonen voelen merries in het voorjaar een natuurlijke drang om gedekt te worden en zullen zich hier ook naar gedragen. 

Om jouw hengstige merrie te ondersteunen, kan je een kruidenmix van monnikspeper, passiebloem, hop, valeriaan en L-Tryptofaan geven. Naast dat deze kruidenmix een rustgevende werking heeft, ondersteunt het ook de hormoonbalans van jouw paard. Wil je weten hoe jouw hengstige merrie verder kan ondersteunen? Lees dan onze blog over hengstige en drachtige merries.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!